Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iun 2015 - Anul XX, nr. 124 (5936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Simpozion internaţional

„Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt", ediţia a V-a, la Liceul Tehnologic Cajvana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liceul Tehnologic Cajvana a găzduit la sfârşitul lunii mai a V-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt”. Lucrările simpozionului au fost deschise de directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Nicolae Robu. Un cuvânt de bun venit au transmis invitaţilor şi primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, precum şi profesorul Iulian Ciotu, directorul adjunct al liceului din Cajvana. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de marcă: conf. univ. dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, şi Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrulCentruluiCultural Bucovina.

Tema simpozionului din acest an a fost “Magia naturii în casele românilor”, iar scopul acestei ample activităţi a fost promovarea unui set de valori fundamentale care pot fi adoptate de cadrele didactice şi elevi pentru o educaţie inclusivă de calitate. Simpozionul a avut trei secţiuni: „Natura, sursă de inspiraţiei” – referate şi lucrări; prezentările „Florile în viaţa noastră” şi „Ecoul naturii în inima românului”; „Flori din suflet pentru suflet” – creaţii artistice.

 

Brăteanu:„Nu poţi vorbi despre un popor, dacă nu îi cunoşti creaţia populară şi folclorul”

Conferenţiarul universitar dr. Florin Pintescu a precizat că „acest simpozion înseamnă mult şi pentru noi, cei din mediul universitar. Suntem bucuroşi să participăm pentru a vedea cum foştii noştri studenţi au devenit dascăli apreciaţi”, el adăugând că tradiţia acestui eveniment se datorează eforturilor unor inimoşi profesori, precum şi directorilor liceului din Cajvana, Nicolae Robu şi Iulian Ciotu.

Prezent în fiecare an la această manifestare, Călin Brăteanu s-a arătat mulţumit de continuitatea desfăşurării simpozionului, considerând necesarăimplementarea tradiţiilor şi obiceiurilor în educarea elevilor. „Aşa cum nu poate fi vorba despre viitor dacă nu ai trecut, tot aşa nu poţi vorbi despre un popor, dacă nu îi cunoşti creaţia populară şi folclorul care îi umple sufletul”, a afirmat Brăteanu.

După momentul festiv dedicat deschiderii simpozionului, au urmat sesiunile de comunicări, un adevărat maraton, cu prezentări ale participanţilor, atât cadre didactice cât şi elevi. Comunicările din secţiunea întâi, de referate, intitulată „Natura, sursă de inspiraţie”, au fost moderate de prof. înv. primar Cristina Tomuţ, iar directorul Călin Brăteanu a fost moderatorul comunicărilor din cadrul secţiunii a doua. 

 

Concursul de fotbal „Cupa Stejarul”, ediţia a III-a

Sâmbătă, 23 mai, s-a desfăşurat şi Concursul de fotbal „Cupa Stejarul”, ediţia a III-a, organizat în cadrul simpozionului internaţional. La competiţia sportivă au participat echipe de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, Liceul Tehnologic “Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos, Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus, Şcoala Gimnazială „Simion Tăutu” Comăneşti, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi şi Liceul Tehnologic Cajvana. Echipele participante, formate din elevi din clasele V-VIII, au fost însoţite de profesorii de educaţie fizică Ovidiu Buburuzan (Solca), Vasile Ursanu (Arbore), Marcel Sahlean (Pârteştii de Sus), Sorin Sofian (Comăneşti), precum şi de catedra de educaţie fizică a şcolii gazdă (prof. Andrei Grigorean, prof. Ion Savu, prof. Grigoraş Gurău, prof. Mirela Solcan, prof. Iulian Martolea).

Locul I a fost obţinut de echipa Liceului Tehnologic Cajvana. Participanţii au primit diplome, medalii, cupe şi tricouri. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, a declarat că „simpozionul internaţional organizat la Cajvana a fost, din nou, un bun prilej de reafirmare a identităţii. Este demn de remarcat exemplul autorităţilor locale din Cajvana care sprijină păstrarea şi ducerea mai departe a tradiţiilor şi obiceiurilor populare, dar şi cel al cadrelor didactice de la instituţiile de învăţământ din localitate, care au reuşit să organizeze un eveniment cultural de excepţie, din toate punctele de vedere”.

Printre organizatorii simpozionului s-au numărat şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Cajvana şi Liceul Teoretic “Pan Halippa” Edineţ din Republica Moldova. Parteneri în organizarea evenimentului au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria oraşului Cajvana, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Asociaţia “Vatra Satului” şi Parohia “Sf. Mihail şi Gavriil” din Cajvana.        

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt", ediţia a V-a, la Liceul Tehnologic Cajvana.
 Vizualizări articol: 1986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Armonie prin joc şi cânt, port şi cuvânt", ediţia a V-a, la Liceul Tehnologic Cajvana5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei