Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iun 2015 - Anul XX, nr. 124 (5936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Tragedia unei ţări care-a plecat în lume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rulează lângă mine un reportaj despre ”drama copiilor rămaşi acasă”, cu părinţi plecaţi în lume. Dar drama părinţilor bătrâni, cu copii plecaţi în  lume? Eu am peste drum un rest de familie, un ciot de familie, ca o pădure retezată, care face faţă ambelor subiecte, mană cerească pentru orice reporter care-şi ia cu el şi mintea, nu doar scula de filmat.  Dar ce ziceţi de subiectul tragediei unei ţări care, încet, încet, pleacă toată în lume? Au fost popoare migratoare care s-au stabilizat. Noi devenim o ţară migratoare care pleacă, cu pseudonime stranii (Țara de unde vin ţiganii, Țara hoţilor, Țara spărgătorilor de case şi bănci), afară şi uită să se mai întoarcă, iar chiriaşii devin, au devenit, între timp, proprietari.

Sunt cetăţeanul unei ţări ce nu e/ Sunt cetăţeanul unei ţări ce-a fost/ Ce sens mai are să ne ştim istoria/ Biet manual alternativ, azi fără rost?/ scriam acum nişte luni. Și ce dacă scriam?! Pământul fuge de sub noi, sau noi fugim care încotro? Nici cei din Nepal, omorâţi de cutremure succesive, n-au fugit din ţara lor cât am fugit noi din ţara noastră. Cineva-mi scrie că românii plecaţi, plecaţi definitiv, sunt cei mai mulţi. În două generaţii deja nu mai vorbesc fosta limbă maternă, fiindcă mamele s-au risipit de fii şi fiii de mame. Nu, nu-i vorba doar de drama unor copiii rămaşi acasă, fără părinţi, de drama unor părinţi care şi-au pierdut ireversibil copiii în lumea largă, pe care ei n-au văzut-o niciodată şi şi-o imaginează, fie infern, fie paradis, ci de tragedia unei ţări care se depopulează în cel mai alarmant ritm. Nimeni, niciodată, n-a abandonat, nici în război, o ţară bogată şi frumoasă spre a se piti în codrii Nimeniei. Câţi au plecat? Nu mai avem statistici. Avem doar locuri goale. Foşti oameni fantomatici lucrează în foste fabrici şi cultivă foste ogoare fantomatice. Eram, la revoluţie, când cânta sufletul în noi de bucuria libertăţii, 22 de milioane şi ceva. Acum suntem, spune un sociolog, 15 milioane. O treime din România a plecat. Au plecat copacii. Au rămas bătrânele buturugi care se vor usca, dimpreună cu lăstarii unei generaţii care a ales – neavând alternative – deruta, drogul, neputinţa de a înţelege cum se trăieşte în familia unei patrii.

România e părăsită de români. An de an, pe sub streaşina declaraţiilor politice răsuflate şi bombastice, se scurg spre neunde cetăţenii foamei. Nimic nu-i opreşte. Te poţi întoarce din drum dacă auzi în spatele tău că oftează cineva. Cine să mai ofteze când toţi au plecat, iar cei ce n-au plecat sunt cu bagajele gata de drum? Pentru unii, cei mai mulţi din cei ce încă respiră aici, drumul e scurt şi fără întoarcere. Drumul e până la cimitir. Armia puternică şi activă a ţării s-a risipit. Mai există un corn de luptă care să strige oastea risipită prin văi şi s-o aşeze din nou în poziţie de apărare şi atac? Mă tem că nu.

Ce fac eu? Nu-mi vând pământul chiar dacă nimănui din neam nu-i mai face trebuinţă, nu-mi vând tocul casei părinteşti şi, mohican tembel, strâng pietre cioplite de ţărani, să arăt că am fost. Am fost şi noi cândva un neam şi-o limbă. Dar pe cine va mai interesa?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tragedia unei ţări care-a plecat în lume.
 Vizualizări articol: 3095 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Tragedia unei ţări care-a plecat în lume4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ziaristului Avramescu .. trimis de
( 3 iun 2015, 13:52:12
sunt un roman plecat din tara ...nu vreau sa ma mai intorc...desi sufletul nostru e ancorat in tara de odinioara ..nu cea de acum , d le Avramescu...
De ce am plecat ? SI DIN CAUZA VOASTRA
2.   Comentariu trimis de
( 3 iun 2015, 13:53:17
l ati cenzurat si pe asta !!!
3.   Comentariu trimis de
( 3 iun 2015, 13:55:22
nu am timp acum dar revin ....totul e doar o cenzura si o mizerie de redactie ..in frunte cu Tiberiu Avram...ziaristi post comunisti si securisti ...vanzatori de neam si constiinta nationala

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei