Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mai 2015 - Anul XX, nr. 121 (5933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Tensiune

Sute de oameni exasperaţi, supravegheaţi de jandarmi, la depunerea cererilor pentru subvenţii în agricultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Modificarea condiţiilor în care se depun dosarele pentru subvenţiile oferite agricultorilor de Uniunea Europeană, mai concret numărul mai mare de documente şi declaraţii care trebuie depuse pentru cererea unică prin care se vor primi atât ajutoarele financiare pentru terenul lucrat, cât şi pentru animalele crescute, dă mari bătăi de cap beneficiarilor dar şi funcţionarilor de la primării şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava.

La centrul local din Suceava al APIA vin zilnic în medie câte 300 de oameni, iar pentru că ordinea nu mai putea fi păstrată s-a apelat la jandarmi.

 

Agricultorii din 19 comune trebuie să vină la Suceava

La sediul APIA Suceava din cartierul Obcini sunt programaţi să-şi depună cererile agricultorii din 19 comune din zona municipiului reşedinţă de judeţ. Nervii oamenilor sunt deja întinşi la maximum. Mulţi dintre ei trebuie să revină în altă zi decât cea în care sunt programaţi pentru că nu au toate documentele necesare. Este vorba de hârtiile eliberate de primării şi, în unele cazuri, de declaraţii pe proprie răspundere în faţa notarului. 

„Este un dezastru, o bătaie de joc, sunt ţinuţi oamenii cu zilele pe la uşi, cu jandarmii, este deja a patra zi când vin aici. Ba mi s-a cerut o adeverinţă, ba un centralizator, când m-am dus la primărie nu am găsit secretarul şi tot aşa. Ne-am săturat”, era foarte nervos un bărbat care a preferat să se recomande doar Gavril.

 

Navetă de la primărie la APIA via notar

Noile cerinţe, aduse de introducerea cererii unice, i-au bulversat pe bieţii ţărani. Probleme par să fie însă şi la modul în care colaborează instituţiile. 

Constantin Rusu, de exemplu, din Zvoriştea, a explicat succint şi clar problemele de care s-a lovit: “Sunt încurcături mari cu actele, dosarele nu sunt complete, acum terenul e pe hartă, pe calculator, nu mai e ca înainte când se măsura cu compasul... Când am ajuns la APIA mi s-a spus că îmi trebuie o declaraţie de la notar, sunt de acord că trebuie, dar cei de la comună (n.r. - de la primărie), unde am fost prima dată, nu mi-au spus de asta, aşa că am pierdut câteva ore la coadă ca să aflu că mai am nevoie de ceva”.

 

Unii agricultori au deja două săptămâni de când umblă pe drumuri

Un alt fermier, Ilie Batariuc, din Florinta - Şcheia, era şi mai exasperat: “Merge greu, foarte greu, stăm ore întregi afară, iar după ce ne lasă jandarmul înăuntru mai stăm şi acolo... până nu scoatem toate actele de la primărie degeaba venim aici, am fost şi la notar şi am dat declaraţie, de două săptămâni umblu pe drumuri”.    

Cei mai mulţi oameni spun însă că, în ciuda dificultăţilor, nu se lasă şi vor să depună dosarele complete, cele câteva sute de euro în contul subvenţiei fiind foarte importante în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei sunt pensionari şi au pensii de mizerie.

 

Ritmul în care se depun dosarele este foarte lent

După ce au vorbit cu oamenii nemulţumiţi, reporterii Monitorului de Suceava au purtat o discuţie şi cu Ionel Murariu, şeful centrului local Suceava al APIA. Acesta a admis că este o situaţie limită şi că nemulţumirile oamenilor sunt în mare justificate. El a explicat că noua metodă de accesare a fondurilor europene, cu o cerere unică, înseamnă mai multă muncă pentru toată lumea, însă avantajul este că procedura nu se va mai repeta. 

La centrul local din municipiul Suceava anul trecut au fost depuse 10.460 de cereri pentru subvenţii. În acest an, până marţi, 26 mai, erau depuse 4.300 de dosare. În condiţiile în care termenul limită până la care se pot depune cereri fără penalizare este 15 iunie, se poate vorbi deja de o întârziere importantă.

 

Directorul APIA Suceava: „Programul nostru începe la 8 şi se termină când pleacă ultimul fermier”

„Sunt 300 de oameni planificaţi pe zi, asta înseamnă 20 de persoane la fiecare funcţionar pe zi. Este un aflux nebun, programul nostru începe la ora 8 şi se termină când pleacă ultimul fermier de aici. În principiu, cine vine într-o zi aici trebuie să plece cu dosarul depus. Problema este că unii trebuie să revină, nu au tot ce le trebuie, sunt probleme şi la comunicarea cu primăriile, mai ales secretarii, unii sunt reticenţi la eliberarea documentelor de care oamenii au nevoie”, a declarat Ionel Murariu, care a subliniat că se lucrează şi sâmbăta. 

Pe lângă documentele pe care trebuie să le adune, fermierii trebuie să-şi identifice parcelele pe hărţile informatizate, însă şi aici sunt mari probleme. Mulţi agricultori nu ştiu exact unde au terenul ori nu pot oferi elemente de orientare, astfel că se pierde foarte mult timp, a explicat Murariu.

 

De la coadă la APIA, la spital

De pe 11 mai, APIA Suceava a solicitat sprijin Jandarmeriei Suceava.

„Am apelat la jandarmi pentru că avem un culoar îngust, de un metru şi ceva, iar dacă cei 300 de fermieri care au programare într-o zi intră toţi, pur şi simplu se sufocă. Cu ajutorul jandarmilor intră doar câte 4-5 persoane pentru fiecare comună, altfel nu avem cum lucra eficient”, a explicat Murariu. El a declarat că a avut cazuri când unor oameni vârstnici li s-a făcut rău la coadă, unii ajungând chiar la spital.

 

Aglomeraţia va fi şi mai mare în următoarea perioadă 

În condiţiile în care în jur de o mie dintre agricultorii deja programaţi nu s-au prezentat la centrul local APIA Suceava la data la care erau aşteptaţi, probabil aglomeraţia va spori tot mai mult cu cât se apropie termenul limită de 15 iunie. După această dată se vor mai putea depune cereri, dar fiecare zi de întârziere va duce la diminuarea valorii subvenţiei cu 1%.

 

Jandarmii asigură ordinea şi la Câmpulung Moldovenesc

APIA are în judeţul Suceava zece centre locale unde se primesc cererile unice pentru subvenţiile europene aferente anului 2015. Jandarmii au fost solicitaţi până acum la centrele locale de la Suceava şi de la Câmpulung Moldovenesc.

La Suceava acţionează zilnic, în funcţie de situaţie, între 2 şi 4 jandarmi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de oameni exasperaţi, supravegheaţi de jandarmi, la depunerea cererilor pentru subvenţii în agricultură.
 Vizualizări articol: 2491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de oameni exasperaţi, supravegheaţi de jandarmi, la depunerea cererilor pentru subvenţii în agricultură0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș „holtei” cu sfeclă roșie Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau cămări, servindu-se doar cu... Citeşte