Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mai 2015 - Anul XX, nr. 121 (5933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţia Guvernului

Un jurist va prelua conducerea Primăriei Rădăuţi, iar angajaţii instituţiei îşi pot primi salariile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Guvernul României a aprobat în şedinţa de ieri o ordonanţă de urgenţă prin care deblochează majoritatea activităţilor din Primăria Rădăuţi, instituţie rămasă în totalitate fără conducere. Prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern a fost modificată şi completată Legea administraţiei publice locale, instituindu-se un mecanism temporar care să asigure gestionarea intereselor comunităţilor locale în situaţiile de „vid de putere”, apărute ca urmare a dizolvării autorităţii deliberative şi imposibilităţii concomitente de exercitare a atribuţiilor de către autoritatea executivă. În susţinerea luării acestei decizii, Guvernul a dat ca exemplu municipiul Rădăuţi, unde mandatul de primar a fost suspendat până la încetarea arestării preventive, şi, ulterior, a arestării la domiciliu, Consiliul Local a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească, nemaiavând, astfel, nici viceprimar, iar funcţia publică de secretar al municipiului este vacantă. „Prefectul judeţului Suceava a semnalat la nivelul Guvernului această situaţie, precum şi dificultăţile de funcţionare ce derivă din <vidul de putere>; concret, la nivelul municipiului, nu pot fi plătite salariile din învăţământ, sănătate, administraţie publică locală, siguranţă publică, nu pot fi onorate unele angajamente ale municipalităţii”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Guvernul României.

Având în vedere aceste probleme, Guvernul a stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă că, în situaţia excepţională în care primarul se află în imposibilitatea exercităţii atribuţiilor, iar funcţia de secretar al unităţii administrativ-teritoriale este vacantă, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană, prin detaşare, în condiţiile Legii funcţionarilor publici, care să exercite atribuţiile de secretar al localităţii respective. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, urmează să facă această numire la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, persoana respectivă urmând să rezolve problemele curente ale municipiului şi să îndeplinească şi funcţia de ordonator principal de credite pentru activităţi curente până la ocuparea funcţiei publice de conducere de secretar, conform legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici. În Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului se precizează că într-o situaţie de „vid de putere” prefectul trebuie să solicite cu celeritate Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de conducere de secretar. Acest ultim aspect este rezolvat în privinţa municipiului Rădăuţi, având în vedere că în data de vineri, 29 iunie a.c., va fi organizat concursul pentru funcţia de secretar al municipiului, la care s-au înscris cinci persoane.

 

Harasim: În momentul în care vom şti exact cum se face numirea, în două ore sunt la Rădăuţi cu cel care va conduce primăria

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, ne-a declarat că aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a formei complete a ordonanţei de urgenţă adoptate în şedinţa de ieri a Guvernului. Constantin Harasim a spus că în momentul în care va şti exact cum se va face numirea persoanei care va îndeplini funcţia de secretar, în maxim două ore va fi la Rădăuţi cu juristul care va fi nominalizat, iar prima sarcină a acestuia va fi să semneze statele de plată pentru angajaţi.

„Dacă va ţine de mine să nominalizez eu juristul care va conduce Primăria Rădăuţi, în maxim două ore voi fi acolo împreună cu el, îl numim în funcţie şi va semna statele de plată. Dar mai întâi aşteptăm să vedem forma finală a ordonanţei care va fi publicată în Monitorul Oficial”, a spus Constantin Harasim.

El a arătat că în situaţia în care ANFP ar urma să numească un jurist din Prefectura Suceava pentru a prelua conducerea Primăriei Rădăuţi, atunci ar fi normal să-i fie solicitată şi lui opinia cu privire la calificarea persoanei respective. „Dacă ANFP îşi asumă treaba asta e problema lor. Dar dacă mă implică pe mine să dau un ordin de prefect, trebuie să iau în considerare valoarea şi competenţele pe care le are persoana care va prelua conducerea primăriei”, a mai adăugat prefectul.

El a explicat că persoana care va fi detaşată temporar la conducerea Primăriei Rădăuţi va fi şi cea care va semna pentru instalarea viitorului secretar al municipiului. După această etapă, la conducerea Primăriei Rădăuţi ar urma să rămână doar secretarul care va câştiga concursul ce va avea loc în data de 29 mai.

De precizat că soluţia aleasă de Guvern nu pare să rezolve şi problemele legate de urbanism din municipiul Rădăuţi, respectiv emiterea de autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism, motiv pentru care prefectul a precizat că va solicita clarificări în acest sens. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un jurist va prelua conducerea Primăriei Rădăuţi, iar angajaţii instituţiei îşi pot primi salariile.
 Vizualizări articol: 3272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un jurist va prelua conducerea Primăriei Rădăuţi, iar angajaţii instituţiei îşi pot primi salariile5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș „holtei” cu sfeclă roșie Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau cămări, servindu-se doar cu... Citeşte