Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2015 - Anul XX, nr. 87 (5899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie complicată

Cine va ridica munţii de gunoaie care se produc zilnic în Suceava?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De mâine, gunoiul produs de peste 90.000 de suceveni, dar şi de mii de firme riscă să rămână pe străzi, care, în câteva zile, ar fi „sufocate” de munţi de deşeuri, dar şi de mirosuri insuportabile, de la descompunerea acestora.

Începând din această noapte, Suceava nu are nici un operator de salubrizare menajeră, contractul cu Rosal expirând astăzi, iar desemnarea temporară a unui nou operator este blocată, ca urmare a manevrelor legale iniţiate de actualul operator, care îşi dorea prelungirea contractului încheiat în 2007.

 

O licitaţie care să schimbe „faţa” Sucevei, dar şi una intermediară

În această situaţie de impas s-a ajuns ca urmare a dorinţei municipalităţii sucevene de a organiza o nouă licitaţie, la care să obţină nu doar tarife mai bune pentru serviciile de salubrizare menajeră, ci şi facilităţi suplimentare pentru suceveni, care să îmbunătăţească imaginea oraşului – 145 de puncte subterane de colectare a deşeurilor, peste 10.000 de pubele de gunoi gratuite pentru sucevenii care locuiesc la casă, locuri de joacă pentru copii de minim 500 de mp amenajate anual.

Deşi documentaţia de organizare a noii licitaţii este depusă deja de ceva vreme, în sistemul naţional de licitaţii electronice, data la care va avea loc aceasta nu este încă stabilită de cei care administrează acest sistem, iar până la desemnarea unui câştigător  va mai trece oricum destul de mult timp.

Aşa s-a ajuns ca municipalitatea să organizeze o licitaţie de atribuire directă, pe baza unor selecţii de oferte şi a negocierii directe, pentru a desemna un operator temporar de salubrizare menajeră.

Din cele trei oferte depuse, cea mai bună s-a dovedit a fi cea a asocierii de firme Diasil Service – Florconstruct, care a făcut dovada deţinerii unui număr mai mare de utilaje decât valorile minime solicitate, dar şi a unui număr dublu de containere decât cel solicitat (3.634 faţă de 1.625).

 

O decizie discutabilă

Numai că, la scurt timp după finalizarea licitaţiei de atribuire directă, Primăria Suceava a fost anunţată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor că trebuie să suspende procedura de atribuire temporară a contractului de salubrizare, ca urmare a solicitării venite din partea actualului operator, Rosal.

Decizia CNSC, care poate fi contestată în cinci zile de la comunicarea acesteia, nu spune ce se întâmplă în această perioadă cu gunoiul produs în oraşul municipiu de judeţ – aproximativ 300 de metri cubi zilnic.

„În afară de suspendarea procedurilor licitaţiei de atribuire temporară, decizia CNSC nu ne spune nimic. Nu există o motivare a acestei suspendări, nu spune dacă trebuie să prelungim contractul cu actualul operator sau ce să facem pentru a nu lăsa oraşul fără un operator de salubrizare menajeră. Ori noi suntem într-o situaţie de forţă majoră, trebuie să decidem clar ce este de făcut. Oricum, vom contesta decizia CNSC”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care spune că o şedinţă „de îndată” a Consiliului Local pe această temă ar putea fi convocată în oricare din aceste zile.

 

Cine ridică gunoiul produs de suceveni şi unde îl duce?

Dincolo de „luptele” purtate pe mai multe fronturi de firmele de salubrizare, pentru gestionarea cantităţilor imense de gunoi produse în Suceava, care reprezintă o miză de aproximativ 20 de milioane de euro (pentru cei 12 ani din contractul ce urmează a fi licitat), principala problemă rămâne cea a sucevenilor care riscă să ajungă ca în faimosul oraş italian Napoli, ale cărui străzi au fost sufocate de gunoaie pentru o lungă perioadă de timp.

În urmă cu câteva zile, cei de la Rosal anunţau că imediat ce le expiră contractul, de vineri noapte, vor lua toate containerele de gunoi din oraş ( aproape 1.650 de containere proprii) şi vor înceta orice activitate.

„Din inerţie, ar trebui ca tot ei să presteze această activitate, până ne lămurim cu decizia CNSC şi efectele pe care le produce aceasta. La nevoie, dacă aşa ne vor impune instanţele, vom prelungi contractul cu Rosal. Dar deocamdată nu putem încheia nici un fel de contract”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Numai că Rosal are la rândul său o mare problemă – nu are unde depozita gunoiul produs zilnic de suceveni. Până acum, acesta era ridicat din oraş şi depozitat pe un teren administrat de Diasil, dar acum nu mai există nici un contract între cele două firme de salubrizare.

De cealaltă parte, firmele care au câştigat licitaţia temporară , care a avut loc miercuri, spun că se vor apuca de treabă chiar şi fără contract, pentru a nu lăsa oraşul îngropat în gunoaie.

„Noi am câştigat licitaţia legal, decizia CNSC a venit după finalizarea acesteia. Oricum acea decizie este contestabilă şi nu lămureşte cu nimic situaţia actuală. Fără un operator de salubrizare străzile ar fi pline cu mormane de gunoi, care vor creşte de la o zi la alta. Rosal nu are unde duce gunoiul. De aceea vom aduce containerele proprii şi vom începe ridicarea gunoiului, chiar de nu avem un contract semnat cu municipalitatea, până la lămurirea acestei situaţii absurde, pentru a evita transformarea oraşului într-un depozit de deşeuri”, au declarat reprezentanţii asocierii de firme Florconstruct SRL şi Diasil Service, Vasile Florea şi Anton Curelariu.

Dacă se va întâmpla aşa, de sâmbătă, gunoiul menajer din Suceava ar urma să fie ridicat de doi operatori de salubrizare, chiar de municipalitatea nu are contract cu nici unul. Sau, în varianta cea mai sumbră, nedorită de nimeni, va rămâne acolo unde va fi aruncat de suceveni, până când se va lămuri această situaţie complicată şi totodată inedită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine va ridica munţii de gunoaie care se produc zilnic în Suceava?.
 Vizualizări articol: 3799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Cine va ridica munţii de gunoaie care se produc zilnic în Suceava?4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(17 apr 2015, 11:14:46
Cu alte cuvinte pe Lungu il doare udeva de oras, de tot gunoiul care va fi, si prefera cu tot dinadinsul sa faca ilegalitati, doar pe baza unei ambitii personale,.... Daca nu aveti solutii legale la aceasta situatie, treceti acasa ce cautati la primarie?? si domnul Harsovschi ce face, daor el e responsabil de salubrizare, sau e doar animalul de companie al primarului ????
1.1  RE: Comentariu trimis de
(17 apr 2015, 11:25:28
Harsovsky doarme?
Sa-l vad acu' daca mai da amenzi si e BURICUL PAMANTULUI. Numai gura de acest PDL-ist.
2.   Incompetenta crasa... trimis de
(17 apr 2015, 13:30:50
Nu inteleg de ce s-a ajuns aici, de ce Primaria Suceava nu a scos la licitatie aceste servicii inca de acum cateva luni in conditiile in care se stia foarte bine data expirarii contractului cu Rosal. Nu poti sa stai pe ultima suta de metri cand stii ca publicarea in SEAP si procedura dureaza pana la cateva luni si/ sau pot fi depuse contestatii care prelungesc atribuirea unui contract. Inca o data prelipcarul isi bate joc de acest oras si da vina pe altii pentru propria neputinta.
3.   Comentariu trimis de
(17 apr 2015, 13:55:28
Dak Florconstruct isi permite de capul lui sa stranga gunoiul e mare lucru. Dar de unde il va plati primarul din buzunar propriu sau din spaga luata de la Diasil??? Iar cei de la Rosal ar trebui sa depoziteze in fata primariei, pt ca asta merita Lungu!!
4.   Primaria impotenta trimis de
(17 apr 2015, 15:46:16
Cand spun impotenta ma refer strict in domeniul licitatiilor.Dupa ce au trantit licitatia pentru salubrizarea orasului(firma Rosal a functionat in virtutea unei prelungiri incerte si instabile iar curatenia este tot incerta),au trantit licitatia pentru agentul de termoficare,iar cea pentru prinderea cainilor vagabonzi a avut si ea probleme.Unde sunt vremurile de altadata ( ou sont Ies neiges d'antan?)cand licitatiile se castigau lin si susurand precum un curs de izvor de munte?Ce vreau sa remarc este patriotismul local al celor doua firme arhicunoscute Florconstruct si Diasil.Este primul caz in istoria capitalismului cand doua firme vor sa presteze servicii locale fara contract si fara bani(adicalea pe banii lor).Dar probabil vor sa-si arate recunostinta pentru contractele pe care le au deja cu primaria,adica carpaceala orasului respectiv asa zisa prindere de javre vagaboande(adicalea caini).
5.   VLAD TEPES trimis de
(17 apr 2015, 17:05:24
Si atunci pentru ce p..a calului am mai platit gunoiul pentru tot anul daca nu are cine sa-l ridice? Unde se duc banii pe care i-am platit pana in luna martie, ca nu beneficiem nici macar de reducere. Sa ma f.t pe primarie, pe primar si pe judetul asta de  ☭ . La anul nu mai platesc nici un gunoi, poate nici impozitul, ca Burdujeniul arata ca dupa razboi, plin de praf, gropi si multa mizerie. Lungule sa te duci in p...a mati cu sistemul asta de a conduce un oras. Noi cei din Burdujeni ar trebui sa avem o primarie si un primar separat de oras, dar si un spital, ca cine este dus de aici si pina in oras cu aglomeratia care este moare de zece ori pana ajunge la spital. Trebuie pus piciorul in prag ca asa nu se mai poate. toti tacem si vrem sa avem traiul ca afara. Trebuie luat atitudine, altfel nu se poate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Escalop domnesc După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie respectate. În Joile domnești nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol... Citeşte