Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2015 - Anul XX, nr. 87 (5899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Investiţii

Echipamente ultraperformante, de înaltă precizie, achiziţionate de USV în cadrul celui mai mare proiect de cercetare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) pregăteşte achiziţia a 130 de echipamente de cercetare performante, de înaltă precizie, 21 dintre ele fiind estimate la peste 100.000 de euro fiecare, dintre acestea câteva fiind aproximate la peste jumătate de milion de euro.

Achiziţiile fac parte din cel mai mare proiect de cercetare câştigat de Universitate, de peste 7 milioane de euro, acesta fiind prezentat în detaliu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Centrul de cercetare, dezvoltare şi inovare, care ar trebui să funcţioneze din 2016, va avea un caracter multidisciplinar, activitatea de cercetare aflându-se la intersecţia mai multor domenii – ingineria materialelor, nanotehnologii, nanoelectronică, inginerie mecanică, tehnologia informaţiei şi sisteme distribuite de control, potrivit conf. univ. dr. Aurelian Rotaru, membru în echipa de management a proiectului. Acesta a mai precizat că universitatea va câştiga, prin proiect, echipamente axate strict pe activităţi de cercetare, performante, de unde şi preţurile foarte ridicate ale unora dintre ele.  

„Printre altele vom achiziţiona un magnetometru a cărui valoare este de circa 640.000 de euro fără TVA, un calorimetru diferenţial a cărui valoare este de 110.000 de euro fără TVA, un microscop electronic cu o valoare de 600.000 de euro fără TVA, o maşină de şlefuit cu ultrasunete cu o valoare 500.000 de euro etc. Majoritatea echipamentelor sunt produse în străinătate, dar au reprezentanţă în România”, a mai precizat Aurelian Rotaru.

La rândul său, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a precizat că proiectul trebuie să fie implementat până la finalul anului 2015, prin urmare speră ca licitaţiile să se deruleze fără surprize.

Facultăţile beneficiare ale aparaturii de ultimă generaţie sunt: Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

În cadrul Centrului integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control (MANSiD) vor fi create şase noi structuri de cercetare. Trei dintre ele vor funcţiona la mansarda corpului C, unul va funcţiona în corpul N, unul în corpul D, iar incubatorul de afaceri va funcţiona în căminul 2, într-o sală de curs şi în corpul E. Pe lângă extinderea structurii de cercetare a USV, cinci laboratoare existente vor suferi modernizări semnificative. Laboratoarele vor fi folosite de doctoranzi, post-doctoranzi şi cadre didactice.

 

Demersuri repetate pentru câştigarea proiectului

Rectorul Valentin Popa a mărturisit căîn vara anului 2013 a fost lansată ultima competiţie în cadrul programului 2007-2013, axa de investiţii pentru infrastructura de cercetare din instituţiile publice şi universităţi.

Trei echipe din universitate au lucrat la cereri de finanţare, studii de fezabilitate şi, în final, au depus proiecte. Primul proiect, cel câştigător, este coordonat de Mihai Dimian, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor,a II-a echipă este coordonată de Gheorghe Gutt, de la Facultatea de Inginerie Alimentară, iar a III-a este coordonată de Petru Cobzaru, de la Facultatea de Inginerie Mecanică.

Primele două proiecte au primit 25, respectiv 24 de puncte, intrând pe lista de rezervă pentru finanţare.

Universitatea a încercat să găsească noi soluţii de finanţare, suplimentare, identificând resurse nealocate, necontractate, din domeniul IMM-urilor şi din domeniul energiei.

Universitatea a făcut repetate demersuri pentru realocarea banilor de la axele menţionate, care nu au reuşit să folosească fondurile europene, către investiţiile pentru infrastructura de cercetare din universităţi.

„Din punct de vedere financiar este cel mai mare proiect al Universităţii, de peste 30 de milioane de lei. Făcând o comparaţie, în 2014, finanţarea de bază a USV a fost de 23 de milioane de lei. Cea mai consistentă finanţare a fost în 2010 – 27 de milioane de lei, iar la capitolul investiţii, anul de vârf a fost 2008, cu 22 de milioane de lei”, a arătat rectorul instituţiei.

Acesta a mai precizat că accesarea acestui proiect şi instalarea stabilităţii financiare în Universitate sunt cele mai mari realizări din mandatul său.

 

Adrian Graur: „Nu vrem echipamente doar ca să le păstrăm în vitrină”

Referitor la acest proiect, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a menţionat că principala sa îngrijorare este legată de resursa umană.

„Vom aduce echipamente foarte costisitoare, care presupun însuşirea unor manuale de utilizare deloc comode de către persoane care ar trebui să stea în şcoală şi să asigure utilizarea acestora la maxim. Nu vrem echipamente doar ca să le păstrăm în vitrină”, a argumentat Adrian Graur.

Acesta a explicat că în condiţiile în care universităţile nu-şi pot recruta oamenii de cercetare, nu-i pot angaja, va fi foarte dificil de asigurat folosirea aparaturii la capacitate maximă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Echipamente ultraperformante, de înaltă precizie, achiziţionate de USV în cadrul celui mai mare proiect de cercetare.
 Vizualizări articol: 1822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Echipamente ultraperformante, de înaltă precizie, achiziţionate de USV în cadrul celui mai mare proiect de cercetare4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Escalop domnesc După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie respectate. În Joile domnești nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol... Citeşte