Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2015 - Anul XX, nr. 87 (5899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Chiar suntem o colonie?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriam zilele trecute, stârnind enervarea unora şi chiar pe a mea, că nici sărbătoarea de Paşte nu mai e ce-ar trebui să fie. Dusul la biserică nu ne-a făcut mai buni. Sensurile spirituale ale Învierii s-au înecat în obişnuinţe culinare. Și cu asta basta. Creştinul ortodox din mine nu şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu, dar şi-a pierdut speranţa în emanciparea sufletească a individului, din ce în ce mai împotmolit în ură şi nevoi.

Confratele Ilie Șerbănescu, profesor pe domenii care-mi scapă, scrie de douăzeci de ani că suntem o colonie. Că băncile sunt ale grecilor, care la ei în ţară sunt falimentari, iar la noi prosperă prin Bancpost şi nu doar. Că nu mai avem economie şi suntem doar o piaţă de desfacere. Chiar aşa să fie? El aduce argumente. Eu îmi impun să nu-l cred. Din altă analiză aflu că am devenit un poligon militar pentru aliaţii noştri care se joacă aici de-a războiul şi războiul, ca exerciţiu şi joacă deocamdată, poate deveni măcel şi va inflama o parte a Europei. Doar aici nu era război. Va fi! Iar încerc să nu cred.

Dealurile mele de la Sângeru miros a primăvară, în ierburi şi pruni şi zarzări chiar a înviat Hristos şi nu se vede, cu excepţia unui elicopter care bâzâie spre Buzău, nimic războinic. Poate graurul care, îndrăgostit pesemne, n-a văzut geamul meu şi s-a izbit puternic de el, să fie singurul semn de tragedie aeriană. Proiectilul păsării, negru ca smoala şi argintiu la gât, zace acum în iarbă şi n-am reuşit să-l readuc la viaţă cu toate strădaniile. Să aparţină pasărea care mi-a murit sub geam unei colonii? Chiar şi ea, vie sau moartă, să aparţină unui cer confiscat de forţe neştiute şi nevăzute? Și eu sunt poate, fără să ştiu, muncitor pe o plantaţie care nu mai e demult a mea.

În dimineaţa asta m-a sunat soţia unui prieten, inginer de petrol din Valea Călugărească, să mă întrebe dacă n-am nişte ouă de găină de rasă pentru o cloşcă pe care vrea s-o aşeze la clocit mama ei. Dihorii, din păcate, mi-au fărâmat bruma de păsăret cu care mă mândream ca gospodar al satului. Aşa că discuţia a lunecat spre petrol, spre drama petrolului care a devenit drama petroliştilor. Soţul ei, Lucian, a lucrat până acum câteva luni în ţări arabe. Ploieştii, capitala aurului negru cândva, fâsâie acum prin câteva conducte preluate de ruşii de la Lukoil. Marea industrie a fost comprimată la partea de rafinare. Rafinează alţii. Combinatele petrochimice au murit unul după altul, iar sondele care mai mulg câte ceva din pământ (am două pe terenul care, zice-se, ar fi al meu) sunt ale austriecilor. Țările arabe, îmi spune Mădălina, sunt închise. E un risc uriaş pentru un european să plece acolo. Stă acasă şi caută în calculator. Ce? O speranţă de punere în valoare a uriaşei lui experienţe de inginer petrolist. Va găsi? Greu de crezut, iar familia nu-i dispusă să-l lase să mai plece undeva. E din ce în ce mai greu de găsit un loc sigur pe pământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiar suntem o colonie?.
 Vizualizări articol: 3015 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Chiar suntem o colonie?4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Escalop domnesc După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie respectate. În Joile domnești nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol... Citeşte