Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2015 - Anul XX, nr. 62 (5874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interese diferite

Proiect turistic contestat de crescătorii de animale care au nevoie de păşune

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proiect turistic care arată foarte bine, însă deocamdată doar pe hârtie, a stârnit nemulţumiri la Horodnic de Sus, acolo unde Asociaţia Crescătorilor de Animale „Brădetul” Horodnic contestă atribuirea, prin decizie a Consiliului Local, a unei suprafeţe de 10 hectare de teren, pentru viitorul „Muzeu viu al satului”. Conducerea asociaţiei este revoltată că cele 10 hectare de teren fac parte din suprafaţa ce a fost concesionată de crescătorii de animale de la Consiliul Local, în urmă cu mai puţin de un an de zile.

 

Consiliul Judeţean a solicitat teren pentru „Muzeul Satului Horodnic de Sus”

Asociaţia Crescătorilor de Animale „Brădetul” Horodnic, condusă de Maria Luţa, a obţinut, în data de 15 aprilie 2014, un contract de închiriere privind suprafeţele de pajişti aflate în domeniul privat al comunei Horodnic de Sus, pentru o suprafaţă de 97,06 hectare. Durata de valabilitate a contractului semnat între administraţia locală şi asociaţie este de un an de zile, până pe 14 aprilie 2015. Spre neplăcuta surprindere a membrilor asociaţiei, în şedinţa de Consiliu Local din această lună s-a decis ca o suprafaţă de 10 hectare, aflate pe un platou, să fie cedată pentru proiectul „Muzeul Satului Horodnic de Sus”. Suprafaţa a fost pusă la dispoziţie în urma unei solicitări transmise de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

Într-o hârtie oficială a CJ Suceava se arată că localitatea Horodnic de Sus a fost aleasă ca loc de implementare a acestui proiect întrucât este centrată pe două grupuri de iniţiativă locală, dispune de teren adecvat pentru amenajarea muzeului satului, dar şi pentru că este poziţionată pe circuitul turistic care face legătura între Suceviţa, Marginea şi Putna.

 

Terenul era necesar pentru a se încerca obţinerea de fonduri europene

Pentru punerea în practică a acestui proiect ar urma să colaboreze Muzeul Bucovinei, Grupurile de Acţiune Locală (GAL) Ţinutul Bucovinei şi Suceviţa-Putna, precum şi autoritatea locală din Horodnic de Sus.

Trebuie spus că proiectul este încă într-o fază incipientă, în aşteptarea unor linii de finanţare pentru perioada 2015-2020. Pentru a se putea depune un proiect, când va exista linie de finanţare, era însă nevoie de teren disponibil pentru muzeu.

 

Preşedinta asociaţiei: „Dorim să ne extindem, să accesăm proiecte cu fonduri europene, însă ni se pun piedici din start”

Maria Luţa a explicat care sunt nemulţumirile crescătorilor de animale din asociaţia pe care o conduce: “Din anul 2007 am depus cereri în fiecare an pentru a obţine o suprafaţă de  păşune pentru animalele localnicilor şi abia în 2014, în luna aprilie, mi s-a aprobat cererea pentru parcele care însumează 97 de hectare. Acum, după mai puţin de un an, când contractul este încă în vigoare, ne-am trezit că cea mai bună suprafaţă de păşune va fi scoasă din circuitul agricol pentru acest muzeu al satului. Dorim să ne extindem, să accesăm proiecte cu fonduri europene, însă ni se pun piedici din start”, şi-a spus punctul de vedere Maria Luţa.

Acesta consideră că punerea la dispoziţie a acestui teren pentru un proiect care este foarte departe de punerea în practică nu face decât să pună piedici iniţiativelor locale de dezvoltare, cu atât mai mult în sectorul creşterii de animale, greu încercat în această perioadă. 

Maria Luţa a mai declarat că a achitat prima tranşă din contractul privind concesiunea, însă nici până în prezent nu i s-a predat în totalitate păşunea, cu delimitările aferente. Ea a făcut referire la patru stâne care nu au fost încă mutate de pe păşunea luată în concesiune de asociaţie.

Asociaţia „Brădetul” are 50 de membri, din patru localităţi din zona Horodnic.

 

Cum se apără de acuzaţii primarul din Horodnic de Sus

De cealaltă parte, primarul localităţii, Gheorghe Sbiera, spune că totul s-a făcut legal, iar preşedinta asociaţiei nu are nici un drept să facă „legea” peste toată păşunea.

„Suprafaţa pentru proiectul turistic a fost pusă la dispoziţie prin decizie a Consiliului Local. Terenul necesar pentru proiectul Muzeul Satului va fi disponibil după data de 14 aprilie 2015, când va expira contractul cu asociaţia crescătorilor de animale, nu se pune problema de încălcare a contractului. Nu înţeleg unde ar fi problema, atâta timp cât facem tot ce este posibil pentru un proiect turistic foarte important”, a declarat primarul. Acesta a mai subliniat că Asociaţia Crescătorilor de Animale „Brădetul” Horodnic mai are de achitat tranşe de plată pentru suprafaţa de păşune concesionată pe un an de zile, astfel că deocamdată nu se poate vorbi de o prelungire a contractului.

 

Cum ar trebui să arate Muzeul „viu” de la Horodnic

Dacă proiectul „Muzeu viu al satului” Horodnic de Sus se va concretiza, pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare ar urma să fie instalate case tradiţionale din mai multe zone ale judeţului. Aceste case ar urma să fie locuite permanent, de persoane angajate, care vor face tot posibilul ca turişti care se vor caza acolo să aibă parte de condiţiile de trai ale bunicilor sau străbunicilor.

Proiectul ar urma să cuprindă locuri pentru parcare, standuri pentru produse bio şi spaţiu pentru amenajarea unei mori tradiţionale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect turistic contestat de crescătorii de animale care au nevoie de păşune.
 Vizualizări articol: 1861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect turistic contestat de crescătorii de animale care au nevoie de păşune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de nohot Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta - ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre - se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie... Citeşte