Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2015 - Anul XX, nr. 62 (5874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nou

Producătorii tradiţionali care au pierdut atestarea se pot autoriza cu produse după reţete consacrate româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou ordin al Ministerului Agriculturii oferă producătorilor posibilitatea de a se atesta cu o nouă categorie de produse. Este vorba de produse alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. Ordinul privind atestarea produselor alimentare în baza reţetelor consacrate româneşti se vrea a fi o alternativă la producătorii tradiţionali, care au rămas mult mai puţini odată cu înăsprirea condiţiilor de reautorizare. În momentul de faţă, în judeţul Suceava mai sunt atestaţi doar trei producători tradiţionali, cu opt produse. Prin comparaţie, la începutul anului 2014, în judeţ erau înregistraţi 25 de producători tradiţionali atestaţi, care comercializau 126 de produse tradiţionale. Pentru aceştia din urmă se oferă acum posibilitatea reorientării spre acest nou tip de produse.

 

Prevederile noului ordin

Ordinul 394 din 12 martie 2014 are în prim-plan termenul de „reţetă consacrată românească” şi reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a ordinului. Cei care vor dori să primească atestarea trebuie să depună o documentaţie tehnică care va cuprinde date şi documente care stau la baza atestării unui produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti, numele produsului, descrierea materiilor prime şi a ingredientelor folosite, reţeta consacrată, schema tehnologică, descrierea indicatorilor de calitate, elemente specifice privind ambalarea şi etichetarea produsului alimentar etc.

Specialişti ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) vor verifica în teren respectarea condiţiilor şi criteriilor cerute de lege, iar apoi vor emite atestat de produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti.

 

Produsul după reţete consacrate va fi promovat în cadrul unui seminar

Vasile-Irinel Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a precizat că pe data de 24 martie, la sediul instituţiei, va fi organizat un simpozion cu tema „Scheme de calitate pentru produsele alimentare”, în cadrul căruia specialiştii instituţiei vor explica detaliat, celor interesaţi, noul ordin privind produsele atestate după reţete consacrate româneşti.

El a precizat că prevederile noului ordin sunt, de principiu, mult mai accesibile decât cele privind reautorizarea sub titulatura de producător tradiţional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii tradiţionali care au pierdut atestarea se pot autoriza cu produse după reţete consacrate româneşti.
 Vizualizări articol: 1630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii tradiţionali care au pierdut atestarea se pot autoriza cu produse după reţete consacrate româneşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de nohot Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta - ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre - se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie... Citeşte