Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mar 2015 - Anul XX, nr. 62 (5874)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Donţu îi solicită ministrului Educaţiei să salveze activitatea de cercetare de la Universitatea Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu i-a solicitat ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, să salveze activitatea de cercetare de la Universitatea „Ştefan cel Mare”. Într-o interpelare susţinută aseară în Parlament, Ovidiu Donţu a atras atenţia asupra faptului că Universitatea din Suceava (USV) nu poate participa la procesul de accesare a fondurilor europene pentru cercetare şi dezvoltare în exerciţiul bugetar 2014-2020 din cauza Ordinului fostului ministru Daniel Funeriu care a încadrat USV la categoria instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie, categoria A.

„Asta în ciuda tuturor proiectelor şi proceselor deosebite de cercetare şi dezvoltare derulate de USV, care, <datorită> domnului Funeriu, are interzis la depunerea de proiecte pentru cercetare şi dezvoltare, aşa cum se arată şi în ghidul <Proiecte de investiţii pentru instituţii publice de cercetare - dezvoltare şi universităţi>. Ba, mai mult! Toate acestea se întâmplă în ciuda eforturilor şi demersurilor iniţiate până acum chiar şi prin intermediul Justiţiei. Într-o primă etapă, Curtea de Apel Suceava a anulat <Ordinul Funeriu>, ca apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să admită recursul Ministerului Educaţiei, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă până în prezent”, a arătat Ovidiu Donţu.

El l-a informat pe ministrul Educaţiei că, potrivit legii, evaluarea primară a universităţilor are loc anual, rezultatul fiind valabil pentru anul universitar la începutul căruia s-a efectuat respectiva evaluare. Senatorul PSD a mai spus că evaluarea instituţională are loc o dată la maximum patru ani, rezultatul fiind valabil până la următoarea evaluare. „Realitatea, expusă şi de reprezentanţii USV, arată că în cazul acestei universităţi nu s-a mai realizat nici o evaluare anuală sau instituţională, efectul <Ordinului Funeriu> încetând de drept la data de 9 septembrie 2015”, a spus Donţu, care a mai adăugat că „de vreme ce o clasificare nu poate fi valabilă mai mult de patru ani, în logica legii, nu se pot extinde fără limite de timp nici prevederile <Ordinului Funeriu>, luând astfel drepturile USV de a beneficia de fonduri pentru cercetare şi dezvoltare”.

 

Donţu cere anularea „Ordinului Funeriu” de declasificare a Universităţii Suceava

El a atras atenţia că Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ar trebui să reprezinte şi cercetarea, însă, practic, în cazul Universităţii Suceava, „această reprezentare a devenit de neregăsit”.

În interpelarea adresată ministrului Sorin Mihai Cîmpeanu, Donţu a subliniat că educaţia nu poate exista în afara cercetării. „Asta aşa cum nimic nu se poate crea, desfăşura şi dezvolta fără această activitate fundamentală, cercetarea. Ca să nu mai vorbim de rolul educaţiei şi, în speţă, al cercetării pentru orice societate. Orice explicaţie sau motivaţie ar fi complet de prisos. Iar evidenţa nu are nevoie de motivaţii!”, a declarat senatorul sucevean.

Ovidiu Donţu consideră, de asemenea, că a priva o instituţie de învăţământ, de orice nivel, şi cu atât mai mult de ordin superior, de a beneficia de fondurile necesare cercetării şi dezvoltării este echivalent cu o condamnare la moarte a acelei instituţii. „Din acest motiv, în calitate de senator de Suceava, dar mai ales de cetăţean român pentru care educaţia reprezintă o prioritate, vă solicit clarificarea şi rezolvarea de urgenţă a situaţiei USV, dar şi a celorlalte universităţi din ţară aflate într-o situaţie similară, prin anularea <Ordinului Funeriu> şi luarea tuturor măsurilor suplimentare pentru ca Universitatea Suceava să poată participa la procesul de accesare a fondurilor europene destinate cercetării şi dezvoltării în exerciţiul bugetar 2014-2020”, a spus Ovidiu Donţu în încheierea interpelării.

El a ţinut să amintească faptul că începând din anul 1990, Universitatea „Ştefan cel Mare” a devenit o instituţie prestigioasă nu numai a educaţiei, cât şi a cercetării universitare româneşti, rezultatele fiind recunoscute oficial în septembrie 2008 şi prin acordarea calificativului „Grad de încredere ridicat” de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu îi solicită ministrului Educaţiei să salveze activitatea de cercetare de la Universitatea Suceava.
 Vizualizări articol: 1415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Donţu îi solicită ministrului Educaţiei să salveze activitatea de cercetare de la Universitatea Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de nohot Ne-am obișnuit să asociem năutul cu gastronomiile Orientului. Era însă o vreme în care acesta - ca și alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucătăriile noastre - se găseau în orice gospodărie de om bun, fie la sat, fie... Citeşte