Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2015 - Anul XX, nr. 57 (5869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Viaţă reală

Un cal sleit de puteri a căzut pe drumul naţional-european de la intrarea în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un cal înhămat la căruţa unei familii de romi din Şcheia a căzut, ieri dimineaţă, în drum, în zona de intrare în Suceava dinspre Gura Humorului, pe DN 17 (E576). Au urmat scene groaznice pentru trecătorii mai slabi de fire, bietul cal, transpirat şi speriat, nereuşind să se ridice şi dând senzaţia că este la un pas de moarte. Mai mult, stăpânul şi consoarta acestuia au început să tragă de cabalină, crezând că aşa o vor repune pe picioare.

 

„Dacă nu are bani nu am ce să-i fac”

Nu mai puţin de trei medici veterinari aveau să ajungă la faţa locului, însă doar unul dintre ei a şi făcut ceva pentru bietul animal.

Primul sosit a fost medicul veterinar de la Şcheia, Cristian Teodoreanu. Acesta a examinat sumar situaţia, iar apoi a fost foarte pragmatic. L-a întrebat pe proprietar dacă are bani pentru tratamentul calului.

„Dacă nu are bani nu am ce să-i fac”, a răspuns sec veterinarul, care în scurt timp a plecat de la faţa locului. 

 

Calul a fost repus pe picioare, însă nimeni nu ştie pentru cât timp

După ce acesta a plecat, reporterii Monitorului de Suceava au anunţat Direcţia Sanitar Veterinară, care are, de la finele anului trecut, un departament special pentru cazuri de acest gen, Poliţia Animalelor.

În aşteptarea Poliţiei Animalelor, la faţa locului şi-a făcut apariţia un alt medic veterinar. Deşi nu avea nici o obligaţie legată de evenimente de acest gen, veterinarul Gabriel Gaşpar a intervenit după ce un şofer l-a sunat şi l-a rugat să ajute cumva bietul cal. În scurt timp, ajutat de câţiva trecători, medicul veterinar a reuşit să ridice calul. L-a repus pe picioare şi i-a spus proprietarului ca nu cumva să-l mai înhame la căruţă până când nu îi dă ceva de mâncare şi îl lasă să-şi revină.

„Calul nu cred că are ceva din punct de vedere medical, ci a fost doar epuizat. Din păcate, nu e nici primul şi nici ultimul cal care cade în drum. Aşa se întâmplă dacă aceşti cai sunt munciţi de dimineaţă până seara şi li se dă să mănânce o dată pe săptămână. Calul pur şi simplu nu avea forţa să se ridice singur”, a explicat medicul Gaşpar. 

 

Ce au constatat ulterior veterinarii, după examinarea amănunţită a calului

Întrebat dacă i-a dat de mâncare calului, proprietarul, care s-a recomandat Costel Lazarache, a răspuns într-un stil unic: „I-am dat, dar cum... eu nu mănânc? Am acasă fân, ovăz, sacară, grăunţe...”

Într-un târziu, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi reprezentantul Poliţiei Animalelor. Se numeşte Dorin Galan, iar preocuparea sa principală a fost să nu spună nimic presei.

Întrebat ce face concret Poliţia Animalelor în cazuri de acest gen, Dorin Galan a spus doar că el este singurul om al acestei structuri, care răspunde de tot ce se întâmplă în judeţ. Cu alte cuvinte, Poliţia Animalelor există şi nu prea.

Acesta a constatat la faţa locului, cu aparatul special din dotare, că animalul nu este microcipat şi nu este înregistrat, aşa cum cere legea. El a precizat că va demara o anchetă pentru a stabili mai exact de ce a ajuns acest cal într-o asemenea stare. Ulterior, aseară, dr. Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, a precizat că în urma examinării cabalinei s-a constatat că aceasta s-a prăbuşit în drum din cauza unei colici şi a unei stări de hipocalcemie, pe fondul vârstei foarte înaintate, peste 20 de ani, şi a alimentaţiei precare. Totuşi, Semeniuc a susţinut că nu au fost identificate indicii clare de rele tratamente aplicate animalului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un cal sleit de puteri a căzut pe drumul naţional-european de la intrarea în Suceava.
 Vizualizări articol: 11906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Un cal sleit de puteri a căzut pe drumul naţional-european de la intrarea în Suceava3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonac cu prune Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morților. Un astfel de colac, numit „uitata”,... Citeşte