Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2015 - Anul XX, nr. 57 (5869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concluzii psihiatri

Individul care şi-a măcelărit părinţii cu o toporişcă nu avea discernământ când a comis oribilele fapte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Individul care în decembrie 2014 a îngrozit un judeţ şi o ţară întreagă, după ce şi-a ucis părinţii cu o toporişcă şi le-a aruncat trupurile neînsufleţite, nu avea discernământ în momentul comiterii dublului asasinat. La această concluzie au ajuns specialiştii Institutului de Medicină Legală Iaşi, după ce, la Suceava, membrii comisiei de expertiză nu au ajuns la un rezultat comun.

În aceste condiţii, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a solicitat la începutul acestei săptămâni instanţei de judecată ca Maxim Vleju (46 de ani) să fie internat la Spitalul de Psihiatrie Socola - Iaşi.

”Date fiind concluziile cuprinse în cea de-a doua expertiză medico-legală psihiatrică apreciem că se impune ca judecătorul de drepturi şi libertăţi să înlocuiască măsura de siguranţă a internării medicale provizorii (luată în temeiul disp. art. 247, 248 C.pr.pen.) cu măsura de siguranţă a internării medicale (prev. de art. 110 C.pen.) până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”, explică procurorii.

 

Internat la „spitalul de nebuni” acum 24 de ani 

În urma anchetei demarate în acest caz fără precedent pe raza judeţului, s-a stabilit că inculpatul nu era înscris în evidenţele vreunui medic de familie.

Maxim Vleju, au stabilit anchetatorii, a fost internat în perioada 22 octombrie - 5 noiembrie 1991 în Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, cu diagnosticul sindrom nevrotiform cu elemente atipice.

Reţinut imediat după descoperirea cadavrelor părinţilor lui, Maxim Vleju a fost internat medical provizoriu, timp în care procurorii criminalişti au cerut expertizarea inculpatului, pentru a se stabili dacă acesta a acţionat sau nu cu discernământ.

Expertiza dispusă de instanţă s-a făcut în primă fază de către o comisie din cadrul Serviciului de Medicină Legală Suceava, însă comisia nu a ajuns la o concluzie în privinţa discernământului inculpatului, situaţie în care s-a sugerat efectuarea unei noi expertize în cadrul IML Iaşi.

“În cuprinsul raportului întocmit de Comisia de expertiză din cadrul I.M.L. Iaşi s-a concluzionat că Vleju Maxim prezintă schizofrenie paranoidă cu evoluţie continuă. La momentul examinării persoana este corect orientată temporo-spaţial, allo şi autopsihic. Fapta pentru care este cercetat a fost comisă fără discernământ. Comisia a recomandat obligarea numitului Vleju Maxim la supraveghere şi tratament de specialitate în condiţii de internare, în conformitate cu art. 110 Cod penal”, au mai arătat anchetatorii în documentele înaintate instanței de judecată.

 

Scenariul unui dublu asasinat fără precedent

Crimele au fost comise pe 12 decembrie 2014, însă au ieșit la iveală cinci zile mai târziu, după ce un vecin s-a dus să vadă ce se întâmplă cu cei doi bătrâni, Roman (77 de ani) şi Maria (71 de ani) Vleju), care obișnuiau să coboare o dată pe zi sau la două zile în sat cu laptele strâns de la vaci.

Ultima oară au fost văzuți pe 11 decembrie, când au tăiat porcul, împreună cu fiul lor.

Apoi, au dispărut dintr-o dată.

Locuiau într-o casă izolată, la poalele munților, iar rudele îngrijorate au sunat la un bărbat care locuiește la o gospodărie situată la câteva sute de metri distanţă, rugându-l să meargă să vadă ce s-a întâmplat cu bătrânii.

Aproape de casa familiei Vleju a observat un morman de zăpadă sub care şi-a dat seama că era un cadavru (Roman Vleju), observând degetele de la picioare. A anunţat imediat poliţia, iar în aceeaşi după-amiază a fost găsită şi a doua victimă. 

Surse apropiate anchetatorilor ne-au mărturisit că pe trupurile neînsufleţite ale celor doi erau zeci de leziuni, moartea survenind în urma traumatismelor craniene şi cerebrale.

Cei doi septuagenari au fost loviţi cu o sălbăticie ieşită din comun.

După ce şi-a căsăpit părinţii, Maxim Vleju a încercat să scape de cadavre. Trupul neînsufleţit al tatălui l-a târât la vreo 50 de metri de casă, l-a acoperit cu vegetaţie şi cu o pătură, iar pe deasupra a pus zăpadă.

Cadavrul mamei l-a dus cu o sanie la 200 - 300 de metri de casă și i-a dat drumul cu tot cu sanie într-o râpă adâncă de câțiva metri.

Maxim Vleju a fost găsit la domiciliu şi reținut în aceeaşi seară.

În casă, anchetatorii au găsit un bilet scris de suspectul lor: „Călăul care a dat în capul Sf. Ioan Botezătoru - Vleju Roman”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Individul care şi-a măcelărit părinţii cu o toporişcă nu avea discernământ când a comis oribilele fapte.
 Vizualizări articol: 10136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Individul care şi-a măcelărit părinţii cu o toporişcă nu avea discernământ când a comis oribilele fapte1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonac cu prune Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la colacii mari, mai ales în zilele de pomenire a morților. Un astfel de colac, numit „uitata”,... Citeşte