Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 oct 2012 - Anul XVII, nr. 232 (5137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Se cere o anchetă

Plângeri penale şi acuzaţii grave după ce Consiliul Local Vatra Dornei a aprobat construcţia unei pârtii de sanie de stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pârtia de sanie de stradă care se doreşte a fi construită în Parcul Staţiunii din Vatra Dornei se lasă cu plângeri penale. Acestea au fost formulate de cel mai titrat sportiv în sporturile de iarnă din România, dorneanul Liviu Cepoi, participant la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice (de trei ori pentru România şi o dată sub steagul Republicii Moldova), dar şi fost vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport. Potrivit lui Cepoi, construcţia pârtiei de sanie de stradă de la Vatra Dornei s-a transformat într-o afacere dubioasă, la care părtaşi sunt actualul primar, Ilie Boncheş, o parte din consilierii locali, dar şi preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, Octavian Pungovschi.

“Faptul că domnul Pungovschi Octavian, director al CSI Vatra Dornei, a demarat încă de la începutul lunii iunie 2012 construcţia pârtiei de sanie de strada pe amplasamentul fostei pârtii de sanie-bob este deranjant pentru practicanţii de sanie – probă olimpică, întrucât nu a existat nici o bază legală pentru demararea acestor lucrări. A intervenit haotic şi abuziv, fără a avea autorizaţie de construcţie şi avizele necesare în vederea construcţiei, invocând iniţial faptul că a demarat această lucrare în urma unor discutii avute cu un deputat din zona Vatra Dornei”, a arătat Liviu Cepoi în plângerea înaintată mai multor instituţii ale statului, printre care Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, Garda Naţională de Mediu Suceava, Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Cinegetic Suceava, Prefectura Suceava, Consiliul Judeţean Suceava sau Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.

 

O hotărâre de Consiliu Local controversată

Decizia de transmitere a dreptului de administrare a unei suprafeţe de teren de 0,94 hectare din Parcul Staţiunii din domeniul public al Primăriei Vatra Dornei către Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, în vederea construcţiei pârtiei de sanie de stradă, a fost luată în şedinţa de Consiliu Local de vineri, 28 septembrie. Prezent la această şedinţă, Liviu Cepoi spune că votul consilierulor locali a fost viciat şi s-a decis după întreruperea lucrărilor. „Le-am prezentat consilierilor locali toate argumentele că se află în faţa unei ilegalităţi. Şi nu au fost doar vorbe, ci şi hârtii concrete. Domnul primar Ilie Boncheş a cerut întreruperea lucrărilor, iar după ce s-a revenit în sala de şedinţe s-a supus la vot şi a trecut. E o încălcare grosolană a legislaţiei din România, care s-a făcut prin falsuri evidente şi dezinformări pe bandă rulantă”, a menţionat Liviu Cepoi.

 

Adresă de la ANST fără număr de înregistrare

Un prim indiciu pe care Liviu Cepoi l-a invocat în aceste jocuri de culise este o adresă pe care Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret ar fi trimis-o Primăriei Vatra Dornei pentru a solicita transmiterea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 0,94 hectare de teren din Parcul Staţiunii. „Este o hârtie care nu are nici un număr de înregistrare şi care potrivit legilor din România este nulă de drept. Consilierii locali din Vatra Dornei nu aveau cum să o ia în considerare, dar nu ştiu cine i-a influenţat să decidă exact contrariul”, a arătat Liviu Cepoi.

De altfel, numerele de telefon care apar pe adresa de la ANST, de la 0213189032 şi până la 0213189041 sunt deranjate, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la veridicitatea expeditorului, cu atât mai mult cu cât nu există nici acel număr de înregistrare.

 

Minciuna organizării unor competiţii la Vatra Dornei

Pentru a primi sprijinul consilierilor locali, iniţiatorii hotărârii de Consiliu Local de vineri, 28 septembrie, invocă o decizie a Congresului Federaţiei Internaţionale de Sanie din 15-16 iunie 2012, care a avut loc la Riga, în Letonia. Aici s-ar fi ajuns la un acord ca pe 1-4 martie 2013 să se deruleze o etapă de Cupă a Europei pentru sportivii de la sanie pe pârtie naturală, mai cunoscută sub numele de sanie de stradă, pentru ca în 2014 să aibă loc Campionatul Mondial de Juniori.

Ceea ce au omis să spună cei implicaţi în acest proiect este faptul că aceste două competiţii internaţionale au fost acceptate pentru derulare la Cârlibaba şi nu la Vatra Dornei.

De altfel, primarul din Cârlibaba, Gabriel Danciu, a trimis săptămâna trecută o adresă la Primăria Vatra Dornei, prin care oferă toate detaliile în acest sens.

„Având în vedere că la Vatra Dornei există un potenţial în sporturile de iarnă, respectiv sanie, probă olimpică, pentru a nu crea concurenţă între cele două localităţi, am decis a ne pregăti într-o ramură nouă, sanie de stradă (pe pârtie naturală), implicându-ne cu investiţii de 2 miliarde de lei vechi şi imobilizând un teren de 7 hectare. Precizăm că toate aceste investiţii le-am realizat din 2010, cu ajutorul Federaţiei de Bob şi Sanie şi ANST. Menţionăm că până în prezent la Cârlibaba s-au organizat două ediţii a Campionatului Naţional de Sanie de Stradă, lucru devenit deja tradiţie, fapt demonstrat prin introducerea în Calendarul Competiţional Internaţional a celor două concursuri (n.r. – etapa de Cupa Europei din 2013 şi Campionatul Mondial de Juniori din 2014)”, se arată în adresa trimisă de primarul Gabriel Danciu către administraţia din Vatra Dornei.

 

Cine şi ce are de câştigat din această afacere?

Mari semne de întrebare vizavi de heirupismul de care au dat dovadă atât Primăria Vatra Dornei cât şi constructorii pârtiei de sanie de stradă din Parcul Staţiunii au apărut încă de acum câteva luni. La acea vreme, „Monitorul de Suceava” a semnalat că în ciuda lipsei unei autorizaţii de construcţie şi a unei finanţări, în Parcul Staţiunii au fost defrişaţi zeci de arbori de pe traseul viitoarei pârtii. După apariţia în presă a articolului despre acest subiect, lucrările au fost sistate, iar afacerea a fost regândită pentru a căpăta o aură de corectitudine. Rămâne întrebarea cine l-a susţinut pe Octavian Pungovschi în tot acest demers şi care sunt interesele reale vizavi de această investiţie. Într-o ţară normală, defrişarea unor arbori de pe domeniul public şi începerea unor lucrări de o asemenea manieră s-ar fi lăsat cu arestări şi dosare penale. La noi, totul a fost băgat sub preş, într-un dispreţ total faţă de ceea ce înseamnă lege. Pe de altă parte, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a anunţat că pentru acest an nu are prinse în buget sumele necesare investiţiei de la Vatra Dornei, ceea ce naşte alte suspiciuni. În condiţiile în care Primăria Vatra Dornei este în faliment nedeclarat şi stă la mila Consiliului Judeţean Suceava, de unde a solicitat bani pentru iluminatul public şi pentru asigurarea resurselor privind aprovizionarea cu rumeguş pentru centrala termică a oraşului, este greu de crezut că va avea resursele necesare să finanţeze pârtia de sanie de stradă. Fără să fii expert îţi dai seama că totul este o afacere urât mirositoare, din care nu se ştie cine şi ce are de câştigat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plângeri penale şi acuzaţii grave după ce Consiliul Local Vatra Dornei a aprobat construcţia unei pârtii de sanie de stradă.
 Vizualizări articol: 1656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Plângeri penale şi acuzaţii grave după ce Consiliul Local Vatra Dornei a aprobat construcţia unei pârtii de sanie de stradă4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei