Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mar 2012 - Anul XVII, nr. 50 (4955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie judecătorească

Condamnarea fostului viceprimar din Frătăuţii Noi, menţinută la Curtea de Apel Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnarea de cinci ani de închisoare dictată împotriva fostului viceprimar din Frătăuţii Noi, Mihai Ştefan Babalean, rămâne în picioare şi după apelul care s-a judecat la Curtea de Apel Suceava. Magistraţii acestei instanţe au considerat că Babalean se face vinovat pentru toate capetele de acuzare, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată. Instanţa a menţinut şi pedeapsa pronunţată în cazul cumătrului fostului viceprimar din Frătăuţii Noi, Radu Gheorghe Pîslar, zis „Buflea”. Acesta are de executat cinci ani de închisoare, pedeapsă rezultantă din contopirea unei pedepse de cinci ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat, a unei pedepse de cinci ani pentru contrabandă în formă continuată, a unei pedepse de patru ani pentru dare de mită şi a unei pedepse de doi ani pentru trafic de influenţă, a cărei suspendare, dictată anterior, a fost anulată.

Singura persoană care a scăpat fără a sta efectiv după gratii este Domnica Nadia Galan, din Gălăneşti, fosta soţie a lui „Buflea”. Aceasta a fost condamnată la trei ani cu suspendare pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional şi complicitate la contrabandă.

În acelaşi dosar au mai fost cercetate ale şase persoane, dar în cazul lor procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au decis disjungerea cercetărilor. Cele şase persoane sunt Nicolae Şitca, zis „Colea”, din Iaslovăţ, Dănuţ Ursachi şi Luminiţa Ursachi, ambii din municipiul Suceava, Doru Cornel Pâslar, din Frătăuţii Noi, şi cetăţenii ucraineni Ilie Cernovaliuc şi Vasilii Opaeţ.

 

Au făcut covor din cartoane şi saltele peste fâşia verde

Faptele pentru care au fost condamnate cele trei persoane s-au petrecut la sfârşitul anului 2006. Pe 13 decembrie 2006, în localitatea Vuliva, în apropierea liniei de frontieră dintre România şi Ucraina, mai mulţi indivizi descărcau dintr-un camion, aflat pe teritoriu ucrainean, sute de baxuri de ţigări şi le încărcau într-un microbuz marca Mercedes Sprinter, aflat pe teritoriu românesc. Pentru a nu lăsa urme pe fâşia verde, contrabandiştii au improvizat, din pături, cartoane şi saltele, un soi de covor peste care transportau ţigările de la camion la microbuz. Viceprimarul Babalean nu a fost prins în flagrant alături de alte persoane din acest dosar, dar în baza interceptărilor telefonice şi a percheziţiilor domiciliare procurorii DIICOT Suceava l-au săltat şi pe el.

Prejudiciul adus statului român se cifrează la 1,3 milioane de lei.

 

Şi-au cumpărat liniştea mituind poliţişti de frontieră

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, unul dintre transporturile de ţigări a fost livrat în zona de frontieră cu un camion rusesc, de către câţiva militari şi un comandant din structurile de grăniceri ucraineni. Procurorii suceveni au reţinut şi implicarea poliţiştilor de frontieră români: „(...) unii ofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava se deplasau în mod frecvent în zona localităţii Vuliva, unde impuneau agenţilor de serviciu să se deplaseze în alte zone decât cele vizate pentru trecerea ţigărilor, li se prelua aparatura de supraveghere pe timp de noapte, astfel încât gruparea organizată care se ocupa de contrabanda cu ţigări să poată acţiona”. Totuşi, Mihai Ştefan Babalean a fost trimis în judecată şi condamnat la patru ani de închisoare şi pentru dare de mită. A fost vorba de un alt dosar, desprins din acesta pentru care condamnarea este de cinci ani. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat atât pe Babalean, cât şi pe Pîslar-Buflea, la câte patru ani de puşcărie, pentru că i-au oferit unui poliţist de frontieră 3.000 de dolari şi 5.500 de lei în scopul de a-i ajuta să introducă ilegal în ţară ţigări de provenienţă ucraineană.

Mai trebuie spus că soluţia de ieri a Curţii de Apel Suceava nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnarea fostului viceprimar din Frătăuţii Noi, menţinută la Curtea de Apel Suceava.
 Vizualizări articol: 1885 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Condamnarea fostului viceprimar din Frătăuţii Noi, menţinută la Curtea de Apel Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Marsavii trimis de
( 2 mar 2012, 10:07:37
mda.. clar.. babalean.. unul dintre cei mai mari hoti .. celalalt buftea.. altul.. tot cu aceleasi calitati... toti au fost mana in mana.. au mituit politia de frontiera.. se cara in zona aia tigari si bauturi alcolice pe rupte.. nu mai este justitie in Romania asta.. cat a fost in cadrul primariei.. ce a avut de facut.. doar nu cv benefic pt comuna si satele invecinate.. asa se pot imbogatii si ei peste noapte.. k si unul din fostii primari..acum cativa ani in urma.. drumul principar din satul Costisa (care daca nu ma insel apartine de primaria Fratautii Noi) aprox 4-5 km.. trebuia asfaltat.. fondurile s0au alocat doar ca "baiatul destept" de pe atunci.. Tacuta.. a furat tot.. si drumul tot cu pietris a ramas.. plin de gropi.. in care oamenii isi strica masinile..straight face

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei