Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mar 2012 - Anul XVII, nr. 50 (4955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă introduse în ţară sub protecţia unui şef din Poliţia de Frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un grup de 25 de persoane, printre care se regăsesc 11 lucrători vamali şi şase poliţişti de frontieră, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Toţi sunt acuzaţi că în perioada decembrie 2008 - martie 2009 au constituit o grupare care introducea în România ţigări de contrabandă cumpărate din Ucraina. Cap al grupării este considerat subcomisarul Octavian Petru Cuzencu, care la acea vreme deţinea funcţia de şef de tură în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. În acest moment, Cuzencu lucrează ca ofiţer în cadrul compartimentului ture la Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, iar ca urmare a înaintării rechizitoriului în instanţă va fi pus la dispoziţie. La fel se va întâmpla şi cu ceilalţi poliţişti de frontieră aflaţi în activitate. Pe lângă subcomisarul Octavian Cuzencu, DNA Suceava a mai dispus trimiterea în judecată şi a agentului Sorin Puşcaşu, a agentului Vasile Iulian Scripcariu, a agentului Sorin Constantin Ungureanu, a agentului Adrian Sorin Borş şi a comisarului-şef de poliţie judiciară Liviu Volosciuc.

 

Cuzencu se ocupa cu asigurarea transporturilor ilegale de ţigări

În cazul lui Cuzencu, procurorii DNA Suceava au stabilit că este vorba de următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea la un grup infracţional, folosirea în orice mod de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită.

În rechizitoriul întocmit de procurorii suceveni se arată: „Prin încălcarea şi exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, a permis membrilor grupului infracţional organizat să introducă în România importante cantităţi de produse accizabile (ţigări) cu încălcarea dispoziţiilor legale (peste plafonul vamal, fără plata accizelor şi taxelor vamale), fără a dispune măsuri de confiscare a acestora, asigurându-le posibilitatea de comercializare a ţigărilor şi dobândirea unor foloase necuvenite”.

În actul de sesizare a instanţei de judecată se mai arată că Octavian Cuzencu avea şi rolul de a coordona şi sprijini activităţile ilicite de introducere în ţară, prin Vama Siret, a ţigărilor cumpărate din Ucraina sau din magazinele duty-free. Evitarea controalelor de pe traseu şi a confiscării produselor accizabile ori intervenţia pe lângă lucrătorii vamali, poliţiştii de frontieră din PTF Siret sau de la echipele de control ale IJPF Suceava, respectiv DRAOV Iaşi, erau alte preocupări ale subcomisarului Cuzencu. De asemenea, în virtutea funcţiei pe care o deţinea, fostul şef de tură din PTF Siret a avut acces la mai multe informaţii cu caracter secret pe care le-a folosit pentru a-şi avertiza protejaţii în scopul evitării unor controale care ar fi dus la confiscarea ţigărilor de contrabandă.

 

Grupul vameşilor, mult mai numeros decât al poliţiştilor de frontieră

În afara celor şase poliţişti de frontieră menţionaţi mai sus, în faţa instanţei de judecată au mai fost trimişi şi 11 inspectori vamali. Din acest sector de activitate, „actori” principali sunt consideraţi mai mulţi inspectori vamali. Astfel, inspectorul vamal superior Nicolaie Cojocariu este acuzat de trei infracţiuni, respectiv abuz în serviciu în formă calificată, iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea la un grup infracţional şi luare de mită. Tot pentru trei infracţiuni va fi judecat şi controlorul vamal Lucian Doru Mureşan, care în loc de dare de mită va răspunde pentru folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Cap de listă în privinţa numărului de acuzaţii este inspectorul vamal Ernest Dan Coroleucă, împotriva căruia anchetatorii au reţinut patru tipuri de infracţiuni.

Pe lista inculpaţilor mai figurează inspectorul vamal Mircea Andronachi, controlorul vamal Ioan Dănuţ Jalbă, inspectorul vamal Mirela Larisa Donisan, inspectorul vamal Vladislav Mihai Szuchanzski, inspectorul vamal Lucian Daniel Zegrea şi inspectorul vamal Lazăr Ungureanu, toţi aflaţi în activitate la acea vreme la Biroul Vamal Siret. Acestora li se adaugă şi Ioan Ciobotariu, controlor vamal în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.

 

Octavian şi Adriana Cuzencu, afaceri în familie cu ţigări de contrabandă

Grupul persoanelor care nu deţin funcţii în Poliţia de Frontieră sau la vamă şi pentru care s-a dispus trimiterea în judecată este compus din opt persoane. Printre acestea se găseşte şi Adriana Cuzencu, nimeni alta decât soţia fostului şef de tură din PTF Siret. Adriana Cuzencu va trebui să răspundă pentru acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, dar şi pentru iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea la un grup infracţional.

Printre cei care au beneficiat de serviciile lui Octavian Cuzencu s-a numărat şi soţia acestuia, Adriana Cuzencu. Aceasta a fost favorizată să introducă în ţară, sub protecţia soţului, mii de pachete de ţigări, la fiecare transport fiind însoţită şi de alte persoane din grupare.

„În perioada ianuarie-martie 2009, la indicaţiile şi sub coordonarea soţului său, învinuitul Cuzencu Petru Octavian, a achiziţionat din Ucraina sau de la duty-free diverse cantităţi de ţigări pe care le-a introdus în ţară. Mărfurile erau transportate la domiciliul învinuitului Cuzencu Petru Octavian de către soţia acestuia, ajutată fiind uneori şi de învinuita Acasandrei Mirela, şi comercializate de aceasta din urmă către diverse persoane”, se arată în rechizitoriu.

 

Cine sunt celelalte persoane trimise în judecată

În afara Adrianei Cuzencu, în faţa judecătorilor vor mai apărea alte şapte persoane. Este vorba de Cornelia Grumeza, acuzată de trei infracţiuni, Mihaiela Mariana Baciu, tot pentru trei infracţiuni, Mirela Acasandrei, acelaşi număr de infracţiuni, Lioara Olariu, Stelian Vasile Ciobaniuc şi Cristian Marius Adochiţei, toţi cu două tipuri de infracţiuni reţinute în rechizitoriu, şi Angela Băncescu, cu o singură infracţiune.

În total, gruparea a reuşit să introducă în ţară zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la câteva sute de mii de lei.

Pentru a putea intra cu ţigările fără a le fi confiscate, „transportatorii” ofereau şpăgi cuprinse între 100 şi 300 de lei, în funcţie de cantitatea de marfă, poliţiştilor de frontieră şi vameşilor care erau de serviciu în PTF Siret.

 

Copiii fostului viceprimar din Siret, clienţi fideli la DNA

Printre cei trimişi în judecată se află şi Sorin Constantin Ungureanu, unul dintre copiii fostului viceprimar din Siret, Dragoş Ungureanu, printre altele şi fost reprezentant economic al României la Consulatul de la Cernăuţi. Agentul Sorin Constantin Ungureanu este acuzat de fapte similare pentru care fratele său, George Bogdan Ungureanu, a fost trimis în judecată în cursul anului trecut de procurorii structurii centrale a DNA.

 

Vameşul Lazăr Ungureanu, trimis în judecată de două ori în mai puţin de un an

Legături cu dosarul „Şpagă în Vama Siret” din februarie 2011 există şi în altă direcţie. Este vorba de inspectorul vamal Lazăr Ungureanu, fost şef de tură în PTF Siret. Acesta a fost arestat timp de trei luni pentru dare de mită, iar în aprilie anul trecut procurorii DNA Bucureşti l-au trimis în judecată. Şi Doru Lucian Mureşan este un alt client fidel al DNA, el mai fiind trimis în judecată într-un alt dosar pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, sub acuzaţia că a permis intrarea în ţară a 2.000 de pachete de ţigări, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă introduse în ţară sub protecţia unui şef din Poliţia de Frontieră.
 Vizualizări articol: 7787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă introduse în ţară sub protecţia unui şef din Poliţia de Frontieră4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 1 mar 2012, 11:52:13
Poduceţi tigări pentru toate buzunarele şi nu veţi mai avea probleme la vamă. Trebuie să triască şi ei .. iar fumătorii mai făceau economie la bani.
2.   :)) trimis de
( 1 mar 2012, 14:23:56
Bai dementilor care tot scumpiti tigarile cica " ca-n europa " romanii au grad de comparatie cu europa?????? dati salarii minime de 600 de euro macar (asa ca-n europa )????? europeanu fumeaza cat vrea si manaca ce vrea ! prostu de roman nimic!
3.   Deaa trimis de
( 1 mar 2012, 14:32:20
da de lotul siret de anul trecut ce mai stiti?sau lucreaza baietii din nou?
4.   Huuuoooo trimis de
( 1 mar 2012, 14:35:22
hoti de PDL-isti dupa ce ati taiat salariile cu 25% si a-ti scumpit si benzina mai vreti sa fiti alesi in frunte cu hotul de FLUTUR care pe cind era sef de ocol la GURA HUMORULUI VINDEA TOT CE SE PUTEA VINDE CARE A DAT VOIE ;;;;AUSTRIECILOR de la SWAINHOOFER sa ne cumpere pe nimic padurile???
5.   Sandrinio,ziarist de c---t! trimis de
( 1 mar 2012, 14:43:08
Bai ziaristu lui peste,da pe asta de unde ai scoso?: ,,el mai fiind trimis in judecata....''tu nu vezi ma ca nici la nivelul unui analfabet nu te ridici si mai ai pretentii de mare gazetar...!Huooooo,dute in clasa treia si repeta anul,sau ai trecut clasa cu oua si branza?
6.   :) trimis de
( 1 mar 2012, 15:25:22
Bv Sandrino...esti tare bine informat (nu)...DNA,KGB,SRI, toti sunt o apa si un pamant...daca au un fir...dezvolta frate pana ajungi infractor doar ca ai deschis gura.
Toti suntem vinovati de cate ceva...regimul Ceausit ne-a invatat sa completam nevoile si in functie de posibilitate,dezvoltam,improvizam sa ne facem un trai mai bun. Ce vreai sa faca omu dupa ce a facut o facultate,academie...statuie nu-i va face nimeni si nici viata mai usoara. Cand eram in armata,la gradare,am raspuns cu ''servesc patria'',eram mandru de ea,dar hotii din conducere ne-au demoralizat...asa ca indiferent de ce face fiecare,este soarta pe care si-o alege.
7.   Fam.Ungureanu trimis de
( 1 mar 2012, 15:39:17
Baietii fostului Viceprimar,doi IdI@tI,unul mai bun decat celalalt. Unu e betivan,iar celalalt borfas,cutitar,contrabandist. App. cum se face ca un fost reprezentant economic al României la Consulatul de la Cernăuţi (Dragos Ungureanu),are 10 abtibilduri cu CD (corp diplomatic),lipite pe autoturismul personal? Se pare ca acelui alt infumurat,nu-i face politia nimic pt.uzurpare de calitati oficiale...cam asta lasa impresia portul acelui insemn pe autoturism.
8.   Hotii trimis de
( 1 mar 2012, 16:22:38
excrocii aia de vames daca te duci pina la UA sa vezi si tu ce mai este pe acolo ,cind te intorci in caz ca ai luat si tu un cartus de tigari ,ti-l ia si iti lasa numai 2 pachete ,cica atit ai voie sa treci,in schimb ei cara cu tirurile spre bucuresti si excortati si de politie''''adica cind trec tirurile prin suceava si falticeni sefii de politie trimite agentii in alta parte ca sa nu cumva sa le opreasca
9.   Darling baiat destept trimis de
( 1 mar 2012, 17:07:17
faceti tigarile cu preturi pentru fiecare buzunar si mai aduc astia numa otrava pentru sobolani de contrabanda si prezervative rusesti
10.   Prostie si ipocrizie!! trimis de
( 1 mar 2012, 20:30:26
nu sunt deacord cu contrabanda si nici cu evaziunea dar in romania nu poti supravitui fara sa faci ceva ilegal,, cine e de vina? STATUL ROMAN,,daca ai o firma nu poti suparvietui daca funcitonezi corect,, statul roman vrea sa castige doar el ,, atat,, imi este scarba de romania si de javrele care conduc aceasta tara , imi esti sila de oameni care isi vand votul pentru o galeata sau o portie de mici
11.   Comentariu trimis de
( 2 mar 2012, 12:21:33
cuzencu esti un contrabandist ordinar

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei