Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2012 - Anul XVII, nr. 43 (4948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

În acest weekend

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, la Ciocăneşti, ediţia a IX-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În comuna - muzeu Ciocăneşti va avea loc, în acest weekend, 24, 25, 26 februarie, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, ediţia a IX-a, activitate tradiţională la care sunt aşteptaţi artişti încondeietori de ouă din toată ţara, precum şi interpreţi la instrumente muzicale vechi (trâmbiţă, bucium, tulnic şi corn), sub genericul „Chemarea străbunilor”. Sâmbătă, la ora 11:00, va fi adusă în centrul comunei, alături de „Oul uriaş”, şi cea mai mare „Coşarcă de Paşti”.

 

Simpozionul „Tradiţii de Paşte în România şi în lume”

Din programul celor trei zile, amintim Simpozionul „Tradiţii de Paşte în România şi în lume”, programat, vineri, 24 februarie, la ora 16:00, la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate Ciocăneşti. Printre temele abordate în cadrul simpozionului: „Paştele la creştini”, „Paştele la români”, „Paştele în Bucovina”, „Lăsatul secului”, „Postul mare”, „Semnificaţia oului în Vechiul şi Noul Testament”, „Oul de Paşte în zilele noastre”, „Meşteşuguri apropiate uitate: ţesutul, cusutul, prelucrarea lemnului, prelucrarea metalelor, turismul în diversitate” etc. Tot vineri va fi lansat „Ghidul celor mai frumoase sate din România” şi se va vorbi despre Ciocăneşti - „unul dintre cele mai frumoase sate din România, unicat în ţară şi în lume datorită celor trei forme de exprimare ale motivelor naţionale: oul încondeiat, costumul popular şi casele cu motive naţionale”. „Ghidul iubitorului de folclor” este o altă lucrare care va fi lansată vineri, la Ciocăneşti, în care turiştii vor putea descoperi instrumentele populare tradiţionale: fluieraşul, cobza, vioara, trâmbiţa, buciumul, tulnicul şi cornul, despre istoria limbii române bucovinene şi despre tinere talente ale folclorului tradiţional.

 

Parada portului popular

În cea de-a doua zi de festival, sâmbătă, 25 februarie, programul începe la ora 7:00, cu „Chematu-n sat cu trâmbiţa şi doba: Bună dimineaţa gospodari”. Între orele 9:00 şi 10:30, încondeietorii îşi vor pregăti strandurile pentru concurs.

La ora 11:00, în centrul comunei Ciocăneşti va avea loc tradiţionala paradă a portului popular, paradă din care nu vor lipsi „Coşarca de Paşti”, „Oul uriaş”, trâmbiţaşii, buciumaşii, tulnicarii şi fluieraşii. Cu alai şi voie bună, se va deschide, oficial, cea de-a IX-a ediţie a festivalului, precedată de o slujbă de sfinţire şi binecuvântare a coşărcii şi a expoziţiei.

 

Concursul de ouă încondeiate şi încondeiat de ouă

Între orele 12:30 şi 14:30 va avea loc concursul de ouă încondeiate şi încondeiat de ouă, urmat de concursul de gastronomie cu preparate tradiţionale de post şi de lăsatul secului, ce se va desfăşura la Grădiniţa Ciocăneşti. Tot sâmbătă, la ora 15:00, va debuta a IV-a ediţia a concursului „Glasul trâmbiţei, tulnicului, fluieraşului şi cornului în Ciocăneşti – Bucovina”, urmat, la ora 17:00, de festivitatea de premiere. Nu vor lipsi, la ora 18:30, spectacolul de muzică religioasă, cu Corul „Eclessia” al Parohiei Dorna Candrenilor, urmat de spectacolul folcloric de tinere talente: Andreea Chisăliţă, Laura Niculiţă, Daiana Ivaşcu, Ana Maria Chiloti, Elisabeta Olexiuc, Camelia Lucescu. Seara se va încheia cu un „mare bal”, la care sunt invitaţi Adriana Bucevschi şi formaţia Promuzic Suceava.

 

„Comori de suflet românesc”

Duminică, 26 februarie, la ora 10:00, se va redeschide expoziţia cu vânzare de ouă încondeiate şi artizanat. La ora 13:00 va începe Festivalul – concurs judeţean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediţia a X-a. Vor participa formaţii din Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Cârlibaba, Ciocăneşti şi Broşteni. Invitaţi speciali: Adriana Bucevschi, Panfil Roată, Ansamblul folcloric „Poieniţa” al Casei de Cultură din Sângiorz Băi – Bistriţa-Năsăud.

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, ediţia a IX-a, este organizat de Consiliul Local şi Primăria Ciocăneşti, Consiliul Judeţean Suceava şi ANTREC România – Filiala Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, la Ciocăneşti, ediţia a IX-a.
 Vizualizări articol: 1042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, la Ciocăneşti, ediţia a IX-a2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei