Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 feb 2012 - Anul XVII, nr. 42 (4947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum să eviţi răsfăţul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă te numeri printre fericiţii părinţi care nu au încă un copil răsfăţat te felicităm şi încercam să-ţi arătam câteva "măsuri de protecţie".

Copilul va face tot ce îi sta în putinţă pentru a obţine ceea ce-şi doreşte. Dacă menţii de la început o limită rezonabilă în acceptarea cererilor lui şi argumentezi motivele pentru care refuzi anumite cereri, te protejezi de a crea un precedent în a ceda presiunilor. Astfel copilul va colabora şi va renunţa la încercarea de a folosi "tehnici" de manipulare.

Oricât de "cuminte" este copilul tău, va avea şi reacţii negative faţă de anumite decizii ale tale. Este normal. Important este ca tu să nu te laşi intimidat şi să-ţi menţii poziţia. Micile slăbiciuni pe care le va observa vor deveni ţinta lui. Ideală este situaţia în care ambii părinţi sunt de acord asupra modului şi metodelor de educare a copilului.

Stabileşte de la început reguli clare şi un program riguros. Este posibil să încerce să negocieze, dar dacă eşti ferm şi serios, acestea vor fi respectate. Nu uita însă că nici rigiditatea exagerată nu este o soluţie. Sunt situaţii în care este bine să "laşi de la tine", dar fă-o în aşa fel încât să nu fie o victorie a copilului ci o recompensă. Echilibrul între autoritate şi permisivitate este secretul unei bune educaţii.

Fii alături de copilul tău pentru a-l ajuta să cunoască realitatea cu părţile ei frumoase, dar şi cu cele mai puţin frumoase. Învaţă-l să fie sensibil faţă de ceilalţi, să fie altruist. Poate dărui o jucărie unui copil care nu are aceeaşi şansă, poate manifesta înţelegere pentru cei mai puţin favorizaţi sau pentru cei cu nevoi speciale.

Comportamentele negative nu trebuie acceptate în nici un caz, indiferent care ar fie ele, în ideea ca vei avea altă dată o discuţie pe acea temă. Sădeşte valori şi convingeri zi de zi. Ideea unor părinţi că în viata trebuie să fii tupeist şi nesimţit pentru a reuşi, nu este împărtăşită pe scară largă, iar exemple de valori umane contrazic această teorie.

Uneori e important să observi părerile din jur. Pot fi dure, poate nedrepte, dar pot să-ţi atragă atenţia asupra unor lucruri pe care tu nu le vezi fiind prea implicat. Evită însă să faci vreodată educaţie în prezenţa altor persoane. Dăunează atât copilului cât şi ţie pentru că vei fi obstrucţionat de ceilalţi, îţi va fi dărâmată “munca” anterioară şi îţi va fi ştirbită autoritatea. Chiar dacă cei din jur nu sunt de acord cu comportamentul copilului vor spune de cele mai multe ori "lasă-l / iartă-l / a greşit / nu mai face" etc.

Acordă timp copilului, dar creează şi momente în care să fie singur, fii alături de el, dar lasă-l să se şi descurce în anumite situaţii. Apreciază mici lucruri când este cazul, dar nu trece în extrema de a lăuda excesiv lucrurile normale, sau mai rău, de a crea ideea ca nu este nimeni mai frumos, mai cuminte, mai talentat, mai deştept. Acest lucru îi va dăuna copilului pe termen lung.

Analizează întotdeauna şi comportamentul tău.Ai greşit? Nu ezita să-ţi ceri scuze, să discuţi despre acel lucru. Îţi recunoşti anumite reacţii în manifestările copilului tău? Nu uita că tu eşti modelul lui. Între ceea ce faci, ceea ce spui şi ceea ce ceri de la copilul tău trebuie să fie o unitate pentru a obţine încrederea copilului, pentru a-i transmite că se poate baza pe tine.

Pentru mai multe informaţii accesează capitolul Răsfăţul din meniul Educaţie de pe www.problemele-copilului-meu.ro.

www.problemele-copilului-meu.ro 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să eviţi răsfăţul.
 Vizualizări articol: 989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Cum să eviţi răsfăţul4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei