Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 ian 2012 - Anul XVII, nr. 1 (4906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Peste 20 de ani de tradiţie - Pluguşorul de Sf. Vasile, la Mănăstirea Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aşa cum fac de 21 de ani, în prima zi din 2012, trei generaţii – copii, tineri şi vârstnici, au mers cu Pluguşorul la obştea mănăsti¬rească de la Moldoviţa. Ca de fiecare dată, a fost un moment aparte, care s-a derulat după Sfânta Liturghie de Sfântul Vasile, la care au participat turişti din ţară şi de peste hotare aflaţi în zonă pentru a petrece Revelionul.
Timp de mai bine de jumătate de oră, gospodari din comuna Vatra Moldoviţei, însoţiţi de lăutari din satele Paltinu şi Ciumârna, îmbrăcaţi în straie strămoşeşti, au urat în faţa Mănăstirii. „Deschideţi porţile mari/ Că primiţi din sat plugari/ Ieşiţi iute până afară/ Să vedeţi cum boii ară/ Nu cătaţi că suntem mulţi/ Şi mai mari şi mai mărunţi/ Ne-am îndreptat la această mănăstire/ Cu mai multă bucurie/ Şi iar verde foi ca liţa/ Mândră-i Mănăstirea noastră, Moldoviţa” au fost cuvintele cu care urătorii i-au invitat pe cei prezenţi să se alăture alaiului din Grupul Folcloric „Gura Izvorului”.
Primii care şi-au intrat în rol au fost plugarii care au tras brazdă prin curtea mănăstirii, pe locul unde Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, a ridicat lăcaş de veşnică cinstire şi rugăciune cu un plug cu roţi de lemn la care erau înjugaţi doi boii, frumos împodobiţi cu cetină, colaci şi ştergare albe din in.

 

Prima care a fost urată a fost stavrofora Benedicta

Prima care a fost urată a fost maica stareţă, stavrofora Benedicta: „Sărut dreapta, stareţă./ Vrednică măicuţă eşti/ Voia lui Dumnezeu îndeplineşti./ Nu-i uşor să stăreţeşti,/ Oamenii să-i mulţumeşti./ Ai făcut gură de rai,/ În colţul acesta de plai,/ Astăzi prea sfinţia voastră/ Primiţi urătura noastră/ Şi cuvintele frumoase/ De la Rareş sunt rămase. ...Pentru stareţa măicuţă/ Ne rugăm la Domnul Sfânt/ Să-i dea ani mulţi pe pământ/ Şi putere şi răbdare/ Să înveţe pe fiecare/ Stăreţia nu-i uşoară,/ Uneori e o povară/ Dar maica-i descurcăreaţă/ Pe tinere le învaţă/ Şi le dă multă povaţă./ De cele bătrâne ascultă/ Că au înţelepciune multă”.
A urmat jocul caprelor şi al urşilor, iar în final, sorcova. Aşa cum am aflat de la profesoara Ilaria Puşcă, organizatoarea manifestărilor din 1 ianuarie, „obiceiurile tradiţionale de la Moldoviţa legate de Anul Nou au ajuns până în zilele noastre ca nişte spectacole de intensă trăire emoţională care, de cele mai multe ori, reflectă o realitate cotidiană şi concentrează, ca în trecut, atenţia întregii comunităţi”.
Iubitoare de tradiţii, maica stareţă, stavrofora Benedicta, a mulţumit plugarilor, răsplătindu-i cu colaci, cozonac, vin şi ţuică, cu bani, cu dulciuri şi fructe. Ca în anii anteriori, maica stareţă s-a conformat urăturii „Eu nu spun minciuni în veci/ Dar am văzut stareţa în beci/ Tot umbla şi nu sta-n loc/ Şi zicea tare, cu foc:/ De-oi primi o urătură/ Oi da ceva băutură/ Pentru cei ce dau din gură/ Ca să facă voie bună/ Butoiaş cu vin le-oi da/ Să păstreze datina/ Să umble cu boi cu plug/ Şi să semene belşug/ La această mănăstire”- şi le-a dat plugarilor un bidon mare de vin.

 

Fotografii de la turişti, cârnaţi de la badea Costan

Urătorii au fost răsplătiţi şi de un turist care în anul 2011 le-a făcut mai multe fotografii. Anul acesta, turistul le-a dăruit urătorilor din Vatra Moldoviţei fotografiile, iar badea Costan, cel care cântă la fluier, le-a dat turiştilor ceea ce avea mai bun şi mai proaspăt în traistă, cârnaţi de casă. Ca o paranteză, trebuie spus că badea Costan, om înţelept şi mai în vârstă decât ceilalţi membri ai grupului, nu pleacă niciodată de-acasă fără ceva de mâncare în traistă.
Grupul Folcloric „Gura Izvorului” a urat de bine şi sănătate şi familiei preotului Dan Negură, parohul Bisericii „Sf. Mihail şi Gavriil” din Vatra Moldoviţei. Din spectacolul de pe 1 ianuarie de la casa parohială nu a lipsit hora mare, în mijlocul căreia au fost jucaţi preotul şi cucoana preoteasă.
Profesoara Ilaria Puşcă ne-a spus: „Vrednici oameni, prietenoşi şi veseli, cu suflet tainic, la fel ca doinitul pădurii în soarele de la apus, dar şi cu darul de a <şăgui> pe seama altora găseşti la Vatra Moldoviţei. La <Gura Izvorului>, frumuseţea interioară a unor oameni plăsmuiţi între obcini de poveste se poate percepe de către orice privitor, prin bucuria de a trăi şi simţi ţărăneşte”.
Ca în ceilalţi ani, urătorii au făcut popasuri pe la pensiunile din zonă, la Lulu, la Piatra Runcului, dar şi la Valcan. Aici au fost răsplătiţi de administratori cu bucate şi ceva bănuţi. Ca de fiecare dată, primarul Virgil Saghin le-a fost alături şi i-a încurajat pe urători, felicitându-i pentru felul în care păstrează tradiţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20 de ani de tradiţie - Pluguşorul de Sf. Vasile, la Mănăstirea Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 2147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 20 de ani de tradiţie - Pluguşorul de Sf. Vasile, la Mănăstirea Moldoviţa5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Unde snt monahii de altă dată ? trimis de
( 4 ian 2012, 18:01:03
RUŞINOS ! Dacă funcţionara eclesiastică Benedicta ştia că pentru ortodocşi Anul Nou este la 1 septembrie, atunci nu ar fi acceptat acest spectacol vrednic de festivalul "Cântarea Romaniei". Oricum la Înfricoşata Judecată no o va apăra Sora Ilenuţa de la Palat... Înapoi, la Pravilă, dacă eşti călugăriţă!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei