Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 ian 2012 - Anul XVII, nr. 1 (4906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

La sfârşit de an, urătorii din Rădăşeni au venit “la urat, la târg”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sfârşitul anului 2011 i-a scos în stradă pe foarte mulţi locuitori ai municipiului Fălticeni, care au venit în ultima zi din an în faţa primăriei pentru a aştepta urătorii şi cetele cu tot felul de obiceiuri din comunele învecinate, dar şi din suburbiile oraşului.
Primii urători au fost cei din Rădăşeni, care au venit “la urat, la târg”, la ora prânzului, păstrând tradiţia, cu un plug tras de cai, cu călăreţi, cu muzicanţi, dar şi agenţi agricoli care să măsoare cu compasul hotarul dintre cele două localităţi. Rădăşeneanul Grigore Tulbure a oferit primarului Vasile Tofan un buchet de spice de grâu, pentru ca anul 2012 să fie bogat, a dăruit mere copiilor care au ascultat urătura, iar fălticenenilor le-a oferit ţuică de prune făcută “la cazanul propriu”.
Gazde ospitaliere, edilii fălticeneni le-au oferit rădăşenenilor colaci, ţuică şi bani.
Damele şi căiuţii din Leucuşeşti au venit la urat împreună cu alaiul de nuntă, format din mireasă, ofiţer militar “în calitate de soţ”, babe, moşnegi şi alte personaje inspirate din mitologia satului, dar şi cu fanfară de alămuri.
Tot în rândul celor care au primit aplauze pentru evoluţie şi chiar şi câte un bănuţ din partea celor cu dare de mână au fost „Damele din Şoldăneşti”, “Căiuţii din Şoldăneşti” şi urşii din cartierul 2 Grăniceri. 

 

Revelion cu foc de artificii şi şampanie în centrul oraşului

La Fălticeni, mii de oameni au ales să întâmpine noul an în stradă. La miezul nopţii a curs şampanie în Piaţa Nada Florilor, s-au pus dorinţe pentru noul an şi a avut loc un foc de artificii. Pe lângă focul organizat de primărie, o parte dintre fălticeneni au venit în centrul oraşului cu propriile artificii sau petarde, pe care le-au utilizat cu puţin timp înainte de miezul nopţii.
După ce şi-au urat sănătate, bucurii, fericire şi bani în 2012, o parte dintre cei prezenţi nu au rezistat să nu spargă “ghinionul”, astfel încât majoritatea sticlelor de şampanie au fost sparte de pavimentul pieţei sau de noile coşuri de gunoi montate de municipalitate pe Aleea Pietonală.
Deşi focul de artificii a scos în stradă cam tot atâta lumea ca anul trecut, în comparaţie cu ceilalţi ani, fălticenenii nu au mai fost tot atât de bine “dotaţi” cu sticle de şampanie şi alte băuturi, dovadă fiind că, după plecarea petrecăreţilor, cei de la salubritate şi-au terminat treaba în mai puţin de jumătate de oră şi nu au reuşit să strângă decât jumătate de remorcă de gunoaie. „În anii precedenţi erau duse la rampa de deşeuri menajere cel puţin două - trei remorci pline de gunoi adunat din zona centrală a oraşului după petrecerea de Revelion. Anul acesta petrecăreţii au lăsat mai puţină mizerie”, ne-a spus şeful Serviciului de Utilităţi Publice, ing. Gheorghe Pascaru.

 

Revelion în cluburile şi restaurantele din Fălticeni

Cele câteva cluburi care au organizat petreceri de Revelion au fost pline de tineri dornici de distracţie. Aceştia au plătit între 100 şi 150 de lei de persoană şi timp de aproape zece ore au avut parte de un aperitiv, cafea, energizant, sucuri şi băuturi alcoolice, dar şi de multă muzică bună, animatoare şi alte surprize oferite de proprietarii cluburilor. Şi două dintre restaurantele din Fălticeni au fost pline de petrecăreţi.
Preţurile au variat de la 100 de lei de persoană la „Parc”, unde atmosfera a fost întreţinută de un DJ, la 150 de lei de persoana la „Dumbrava”, unde petrecăreţii au avut parte de orchestră şi solişti vocali, dansatori profesionişti de la Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, cameraman şi fotograf. 

 

Fălticenenii au fost mai ponderaţi la mâncare

O dovadă a faptului că fălticenenii au fost ponderaţi la mâncare şi la băutură în noaptea de Anul Nou a venit de la Spitalul Municipal Fălticeni. Conform directorului unităţii medicale, ec. Mircea Lupu, „pe liniile de gardă nu s-au înregistrat cazuri de persoane ajunse în unitatea de primire a urgenţelor cu probleme digestive după mesele copioase ori din cauza abuzului de alcool sau pacienţi mutilaţi de petarde”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La sfârşit de an, urătorii din Rădăşeni au venit “la urat, la târg”.
 Vizualizări articol: 1193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La sfârşit de an, urătorii din Rădăşeni au venit “la urat, la târg”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei