Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 ian 2012 - Anul XVII, nr. 1 (4906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dan Bortă

„Dă, Doamne, iarnă, să mă adoarmă,
Să mă îngroape cu tot cu toamnă.
Să cadă albă peste destine,
Să nu mai ştie nimeni de mine.”
(Tatiana Stepa)


S-a născut pe 19 mai 1941, la Suceava. A fost elev al Liceului „Ştefan cel Mare’’ din clasa I şi până în clasa a XI-a, apoi a studiat Matematica la Universitatea din Iaşi şi la cea din Timişoara.
Într-o zi de vară s-a urcat pe bicicletă şi a colindat meleagurile şi, cucerit de frumuseţea locurilor de la Prisaca Dornei, s-a dus până la Câmpulung Moldovenesc, unde a spus că îşi doreşte un post la o şcoală din zonă. Şi aşa a ajuns, pe 16 septembrie 1966, la Moldoviţa. Acolo a întâlnit-o pe Xenia, pentru a care a fost „prinţul ei venit pe un cal alb”, s-a căsătorit cu ea şi şi-au crescut cei doi copii, Sorin şi Adina, până la vârsta şcolii.
În cei 11 ani ca profesor la Moldoviţa şi în cei 31 de ani la Liceul Economic din Suceava a dezvăluit fascinaţia pentru matematică multor elevi. „Ne-a învăţat să gândim, dar ne-a şi educat în multe feluri şi ne-a ajutat, mai apoi, în viaţă”, a spus o fostă elevă. „A fost un gentleman”, a spus un fost elev. Colegii şi prietenii din generaţia lui l-au văzut ca pe „un om deosebit”, „un om tare bun”, „un om distins” sau ca pe „cel mai nobil om din câţi am cunoscut”.
S-a condus toată viaţa după principii clare pe care şi le-a asumat deplin. A fost blând, discret, modest, corect şi cinstit. Cu un tact şi o fineţe rar întâlnite. Suferea mult când cineva era nedreptăţit sau rănit. Îşi preţuia prietenii. A fost preţuit şi admirat pentru calmul şi bunătatea lui. De prieteni, de colegi, de elevi, de cunoscuţi. Mai degrabă tăcut, dar foarte prezent, cu o minte alertă, cu o judecată dreaptă şi cu un umor ce dădea un farmec special conversaţiilor cu el. Un om cu multă răbdare şi care parcă avea tot timpul din lume.
Un bărbat puternic şi blând, cu o adâncă simţire pentru semeni şi o dragoste nesfârşită pentru natură. Pescuia, colinda munţii şi pădurile, se bucura cu nesaţ de tainele şi roadele naturii, de privelişti şi de anotimpuri. A iubit sportul şi toate manifestările înalte ale spiritului.
Şi-a petrecut ultimii ani bucurându-se tot mai mult de natură, de familie şi de revederile cu foşti colegi şi elevi, şi s-a legat mai strâns de locurile Câmpulungului.
Trupul lui e acum în pământul Câmpulungului. Sufletul lui urcă la ceruri. Spiritul lui trăieşte în fiecare dintre noi cei ce l-am cunoscut, admirat şi îndrăgit. Toţi cei pe care Dan Bortă i-a atins în felul lui discret şi durabil pot purta mai departe lucrarea lui în această lume.
S-a dus dintre noi. Şi, odată cu el, dispar din această lume vocea lui, mersul lui, privirea lui, gesturi, gânduri şi vise care erau numai ale lui. Dar noi rămânem mai bogaţi. Puteţi coborî chiar acum în inimile dumneavoastră pentru a privi, încă o dată, comorile pe care le aveţi de la întâlnirea cu Dan Bortă în viaţa dumneavoastră. Luaţi-vă timp. Aveţi tot timpul din lume, acum.
                       
Adina Paula Bortă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dan Bortă.
 Vizualizări articol: 2116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Dan Bortă5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O familie de aur trimis de
( 4 ian 2012, 11:53:54
Frumos articol, felicitari Adinei si "Monitorului de Suceava". L-am cunoscut pe dom' profesor Borta ca si pe d-na Xenia, fiindu-mi profesori de matematica, respectiv romana, la Liceul din Moldovita. Mai ales ca am jucat si fotbal la echipa locala, dl. Borta fiind portarul echipei. Dupa liceu, pasii m-au purtat prin Ardeal si abia acum am aflat ca acest om minunat nu mai este. D-zeu sa-l odihneasca in pace si sa dea puteri familiei sa mearga mai departe.
2.   Te rog Adina , ... trimis de
( 4 ian 2012, 17:08:56
... i-a legatura cu mine pe liviu.mihailescu@yahoo.com ! Multumesc ! Am fost elevul sau la LEDA , extraordinar OM !!! Dumnezeu sa-l Odiheasca !!!
3.   Un fost elev... trimis de
( 4 ian 2012, 18:36:04
Am avut privilegiul sa-l am profesor de matematica pe dl. DAN BORTA timp de 4 ani la Liceul Economic Suceava, intre anii 1990-1994,alaturi de un alt mare profesor la lb. romana dl. CLEMENT ANTONOVICI. Numai cuvinte de lauda pentru acesti dascali. DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA !!!
4.   Un profesor extraordinar trimis de
( 4 ian 2012, 22:51:52
d-nul dan borta a fost profesorul meu la liceul economic. a fost un om extraordinar.condoleante familiei si dumnezeu sa-l odihneasca.
5.   Un profesor deosebit trimis de
( 5 ian 2012, 08:50:25
Domnul Borta a fost si profesorul meu de matematica la liceul economic! Un om deosebit! Condoleante familiei!
6.   Condoleante.. trimis de
( 5 ian 2012, 09:26:23
cand a murit d-l profesor? din ce cauza?
Intradevar nu l-am vazut de vreo 2 ani, dar ultima data cand m-am intalnit cu el era foarte bine, glumet ca de obicei si era fericit ac e la pensie si mare parte din timp il petrecea in strainatate la fiica d-lui.
Mi-a fost profesor, era intradevar un om cumsecade, chiar daca elevii tot timpul urasc profesorii.
Era un um bun, simpatic, glumet.... si foarte bun ca profesor.
Am facut si pregatire pntru bac cu dumnealui, m-a ajutat mult.
Condoleante inca odata si imi pare foarte rau ca nu mai este printre noi.
7.   Condoleante trimis de
( 5 ian 2012, 15:49:39
profesorul meu preferat.sa-i fie tarana usoara
8.   Condoleante trimis de
( 5 ian 2012, 19:05:33
Ce veste trista! Parca il aud spunand "tinere..." sau "draguta..." atunci cand exercitiile de matematica erau mult prea complicate pentru elevul de la tabla, sau ca matematica este gimnastica mintii. A fost un profesor deosebit si l-am respectat mult.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
9.   Trist....... trimis de
( 5 ian 2012, 22:02:18
Un mare om si un mare profesor a pierdut suceava. Unul dintre putinii profesori in varsta cu o gandire tanara. Desi nu prea am avut treaba cu matematica, era o placere sa participi la orele domnului profesor, mai putin la teste. In 4 ani de liceu nu l-am vazut niciodata nervos, desi motive ar fi fost suficiente, era de un calm si de o rabdare desavarsita. Un adevarat pedagog......."Tinere" ne vom vedea in curand........ dar nu inca.
10.   Ce veste trista... trimis de
(13 ian 2012, 17:27:26
De ce a trebuit sa plece asa de devreme?...
A fost si va ramane un Domn, Domnul Profesor Borta, un om frumos si cald, cum rar in viata iti este dat sa intalnesti! Sunt fericita ca am avut sansa sa cunosc un asemenea om!
Au trecut multi ani de cand am terminat LEDA(1986), dar imaginea cu dumnealui este atat de frumoasa si vie...Cea mai mare dojana era sa bata discret cu degetul pe catedra si sa ne spuna': "va invit la mai multa seriozitate" si urma o liniste...
Imi pare atat de rau ca a plecat... Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
11.   Ce veste trista:( trimis de
(30 ian 2012, 14:23:43
Acum am aflat si eu...nu pot sa-mi stapanesc lacrimile:(( Domnul Borta a fost dirigintele meu intre 1998-2002......de-abia asteptam sa facem revederea de 10 ani in vara asta.....un om mai deosebit si mai calm decat dumnealui nu cred ca exista. Cum spuneau si persoanele dinaintea mea, parca il aud spunand "tinere" sau "sa mai facem un exercitiu".....nu a dat de banuit ca e bolnav sau ceva.....imi cer scuze ca intreb, dar care a fost cauza decesului? Dumnezeu sa-l odihneasca!!!!
12.   Nu pot sa cred! trimis de
( 1 feb 2012, 14:59:51
A fost dirigintele meu,o raritate de om cu un suflet de aur,abia asteptam sa ma intorc in Rominia vara aceasta pentru revederea de 10 ani...nu e corect...ne-a parasit prea devreme si nici macar nu stiu de ce...?Nu mai am alte cuvinte si lacrimile sunt in zadar...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei