Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 ian 2012 - Anul XVII, nr. 1 (4906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Prin Bucovina

Mocăniţa de la Moldoviţa a atras din nou turiştii de sărbători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mulţi turişti au preferat de sărbători o plimbare cu mocăniţa. Şuieratul bătrânei locomotive a răsunat până luni în Obcinele Mari, pe Valea Moldoviţei şi a pârâului Raşca. Traseul de aproape 11 km până la capăt de linie, într-o poiană la marginea unei păduri de brad, a rezervat turiştilor şi surprize. De aici au putut pleca mai departe, în munţi, cu atelaje hipo, trase de cai cu canafi pe căpăstru, sau au putut servi o masă tradiţională bucovineană.
Trenul cu patru vagoane de epocă, din care unul restaurant, tractat de o locomotivă cu abur Krauss, din anul 1917, a plecat din spatele Hotelului Oana din localitatea suceveană Moldoviţa, din 26 decembrie 2011 şi până în 2 ianuarie 2012, în fiecare zi, la orele 11.00 şi 13.00.
Dacă pe 1 ianuarie, la prima cursă, de la ora 11, au fost călători pentru trei vagoane, la ora 13, personalul de deservire a trenului a mai ataşat un vagon, pentru ca toţi călătorii să aibă locuri. Parcursul de aproape 90 de minute şi viteza redusă a trenului, cuprinsă între 5 şi 20 de kilometri pe oră, au fost un bun prilej pentru turişti să surprindă cu ajutorul aparatelor de fotografiat sau de filmat o zonă pitorească, tipică pentru Bucovina, cu case în stil vechi, cu căpiţe şi clăi de fân sau să chiuie odată cu locomotiva şi să pufăie la urcuş, pentru că, pe traseu, trenul obosea la deal, fiind necesare mai multe opriri pentru „a face presiune la cazan”.
Preţul unui bilet a fost de 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, toţi călătorii primind bilete de la „naşul” trenului, Dumitru Clitnovici.

 

Suplimentarea numărului de vagoane şi a personalului

Responsabilul cu linia de la Moldoviţa şi mecanicul trenului, Ioan Popescu, ne-a declarat: “Pentru că la fiecare cursă au fost între 100 şi 150 de călători, a fost necesar să suplimentăm numărul de vagoane şi personalul de deservire a trenului cu încă două persoane. La vagonul restaurant s-a servit ceai fierbinte, vin fiert şi ţuică fiartă, iar la capăt de linie, o masă tradiţională bucovineană”.
Cei care au mers cu trenul de ora 11 au putut face excursii cu atelaje hipo trase de cai cu zurgălăi şi canafuri pe căpăstru până când trenul s-a întors.
Trenul de epocă funcţionează datorită investiţiei omului de afaceri austriac Georg Hocevar, administratorul SC Calea Ferată Îngustă SRL Brad, care a repus în funcţiune mocăniţa în 2005. Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa circulă pe o cale ferată cu ecartament îngust. Locomotiva cu abur Krauss, din anul 1917, a fost achiziţionată în anul 2005 din Austria, fiind în funcţiune la noi din 2007, după recondiţionare. CFF Moldoviţa a fost una dintre cele mai spectaculoase linii forestiere din România, atât prin lungime şi profil al liniei, cât şi prin locomotivele şi vagoanele care deserveau linia odinioară. Calea ferată a fost construită de un german, Louis Ortieb, proprietar de gater, şi a fost dată în folosinţă în anul 1888.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocăniţa de la Moldoviţa a atras din nou turiştii de sărbători.
 Vizualizări articol: 1093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Mocăniţa de la Moldoviţa a atras din nou turiştii de sărbători5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...SUPERB! trimis de
( 4 ian 2012, 19:31:47
Așa da! Mulțumim de știre!
2.   Comentariu trimis de
( 4 ian 2012, 22:35:37
foarte bine ca le-a placut turistilor .la cum merge economia in 1-2 ani vor merge cu mocanite pe intreg cupriunsul tarii.bravooooooooooo pdl pentru cum pregatiti populatia pentru viitorul luminos in care vor trai bineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei