Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 nov 2011 - Anul XVI, nr. 278 (4876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Justiţie cu chitanţier

Un poliţist, client fidel la amenzi aplicate de o judecătoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un poliţist sucevean este pe cale să bată orice record. Agentul-şef adjunct Cătălin Hauca, şeful de post al Poliţiei Adâncata, a strâns în doar câteva luni amenzi de câteva mii de lei. Omul cu chitanţierul este un magistrat de la Judecătoria Suceava, care şi-a făcut un obicei din a-l sancţiona pe poliţist. De fiecare dată motivul a fost acelaşi: nu a dus la îndeplinire cu respectarea dispoziţiilor legale mandatele de aducere emise în mai multe dosare penale. Dacă pentru unele cazuri se poate considera că judecătoarea Maricica Mititelu are dreptate, unele situaţii sfidează orice logică.

De exemplu, în dosarul 4318/314/2010 al Judecătoriei Suceava, la termenul din 15 iunie 2011, poliţistul avea misiunea de a aduce în sala de judecată un număr de şapte persoane, şase inculpaţi şi un martor. Ceea ce s-a întâmplat în sala de judecată este însă de domeniul irealului. Cinci dintre inculpaţi şi un martor nu au fost prezenţi. Singurul inculpat prezent a depus o serie de acte medicale prin care dovedea că fratele său, şi el inculpat în dosar, este internat în spital.

La finalul şedinţei de judecată, Maricica Mititelu a decis să-l amendeze cu câte 500 de lei pe şeful postului de poliţie din Adâncata pentru fiecare mandat neexecutat. În total, agentul-şef adjunct Hauca a primit o amendă în cuantum de 3.500 de lei. La un calcul matematic simplu reiese că poliţistul a primit amendă şi pentru inculpatul pe care l-a adus în sala de judecată, dar şi pentru fratele acestuia, care se afla în spital.

„Este de domeniul SF-ului ce se întâmplă. Am primit amendă şi pentru mandatul executat. În plus, aveam de adus şapte persoane la instanţă, dar stau şi mă întreb unde îi înghesuiam pe toţi în Loganul de serviciu? Sau poate trebuia să-i leg de poartă pe fiecare şi să-i aduc pe rând la Judecătorie?”, s-a întrebat Cătălin Hauca.

 

Cadou de revenire la serviciu, o amendă de 1.000 de lei

Nu este însă singura amendă hilară aplicată de judecătoarea Maricica Mititelu. Pe 6 iunie 2011, într-un alt dosar, poliţistul trebuia să execute un mandat de aducere care-l privea pe Cristian Amărculesei. Pentru că persoana în cauză nu a ajuns în sala de judecat, ţap ispăşitor a fost găsit, cine altul?, agentul-şef adjunct Hauca. Amenda a fost de 1.000 de lei pentru „îndeplinirea necorespunzătoare în mod repetat a mandatului de aducere privindu-l pe inculpatul Amărculesei Cristian Constantin”.

Numai că 6 iunie 2011 a fost prima zi de serviciu a lui Cătălin Hauca, şi asta deoarece în perioada 16 mai – 5 iunie a fost în concediu medical din cauză că a avut piciorul în ghips.

Aceste date au fost depuse la dosar şi s-a cerut anularea sancţiunii, dar judecătoarea Mititelu a considerat că nu este cazul să-l „ierte” pe poliţist, iar amenda a rămas în picioare şi a fost dată în debit, adică Hauca este bun de plată.

„Cum să duc la îndeplinire acest mandat când eu eram acasă, cu piciorul în ghips? Eu nu înţeleg de ce nu-i amendează pe cei care nu se prezintă în faţa instanţei şi mă sancţionează numai pe mine. Este peste puterea mea de înţelegere”, a spus agentul-şef adjunct Hauca.

Poliţistul crede că în cazul său s-a dorit doar sancţionarea şi nimic mai mult. Ca exemplu, Cătălin Hauca a menţionat că o amendă poate fi între 150 şi 1.000 de lei. „Ştiu că se procedează gradual, mai întâi sancţiunea cea mai mică şi apoi creşte. Ori, la mine, cea mai mică amendă a fost de 500 de lei. Practic, sunt nevoit să muncesc pentru a-mi plăti amenzile date de doamna judecător”, este concluzia amară a şefului de post din Adâncata.

 

Poliţie prin telefon

O altă problemă pe care judecătoarea Mititelu nu a luat-o în calcul este aceea că agentul Hauca este singurul poliţist din comuna Adâncata. Are de acoperit trei sate, Adâncata, Călugăreni şi Feteşti, şi o populaţie de circa 4.000 de persoane. Iar în zilele când este obligat prin lege să pună în aplicare mandate de aducere comuna rămâne de izbelişte. „Trebuie să vin de dimineaţă la Judecătorie şi în loc să ia mai întâi acele cauze, sunt obligat să aştept alături de persoanele aduse cu mandat până după-amiaza. Dacă au vreo problemă, oamenii mă sună şi încerc să-i ajut. Fac poliţie prin telefon. Ferească Dumnezeu de vreo solicitare prin 112, că nu am cum să răspund la ea”, a menţionat şeful de post din Adâncata.

 

Amendează tot ce prinde în cale

Agentul-şef adjunct Cătălin Hauca nu este singurul amendat de magistratul Maricica Mititelu. Pe lângă avocaţi şi inculpaţi care încasează sancţiuni pecuniare pe bandă rulantă, printre „clienţii” judecătoarei s-a aflat şi procurorul Mirela Fănaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. La începutul acestui an, procurorul a primit o amendă de 1.000 de lei, sancţiune care a rămas în vigoare şi în urma contestaţiei. „Motivul pentru care s-a aplicat această amendă este acela că procurorul nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, programată în cameră de consiliu”, a fost explicaţia oferită la acea vreme de reprezentanţii Judecătoriei Suceava.

 

Cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii

Comportamentul Maricicăi Mititelu nu a trecut neobservat nici la nivel central. În baza unei sesizări trimise la Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanţii acestui organism s-au prezentat la Judecătoria Suceava şi au realizat o serie de verificări. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar în scurt timp sunt aşteptate şi rezultatele acestor verificări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un poliţist, client fidel la amenzi aplicate de o judecătoare.
 Vizualizări articol: 4654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Un poliţist, client fidel la amenzi aplicate de o judecătoare5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La fel cum fac si ei trimis de
(24 nov 2011, 11:24:21
Sincer imi pare rau ptr el. e greu sa muncesti si sa platesti amenzi!! Dar fiecar politist ar trebui sa pateasca astfel sa vada cum e sa faci abuz uneori si sa dai amenzi dupa ureche..daca iti place sau nu fata vinovatului!!
Ce bai ..esti smecher ?? las ca.ti arat eu tie.. cam asa e vorba la ei!! ia ca trec si ei pe aici..si de acum...cine e cautat de politie..sa nu se prezinte..si asa politistu isi i.a amenda:P
2.   Politia-i cu noi? trimis de
(24 nov 2011, 14:52:36
S-a dovedit încă odată, dacă mai era cazul, că poliţiştii sunt prea puţin interesaţi de bunul mers al circulaţiei din municipiu Suceava şi mai mult de aplicarea de amenzi. De obicei stau ascunsi prin boscheti, la ciupeala, la oamenii amarati la care le dau amenzi pentru lucruri de nimic, in loc sa stea unde le este locul la prevenirea si fluidizarea circulatiei.
Spre exemplu trei poliţişti opreau maşinile pentru stiu eu ce ,,verificari”, fără să le pese de claxoanele care răsunau la câţiva metri de ei ( la intersecatia de la Selgross). Poate că mai indicat ar fi fost ca, măcar unul dintre ei, să dirijeze circulaţia la acea intersecţie unde nu funcţioneaza semafoarele de zeci de ani.
Legat de aceasta situatie n-ar trebui sa lipseasca un politist care sa descongestioneze circulatia care este la bunul plac al soferilor!
2.1  RE: Politia-i cu noi? trimis de
(24 nov 2011, 18:23:15
ce draq esti asa de prost bai LAATUle, tu ai citit alt articol, sau abia te-ai trezit?boule!
2.2  RE: Politia-i cu noi? trimis de
(24 nov 2011, 19:35:40
Asta LAATU reactioneaza violent cand citeste de politai. Aloooo!, netotule citeste prima data articolele nu comentariile.Te dreq de pensionar.
3.   ?... trimis de
(24 nov 2011, 15:29:04
bai LAATU tu chiar esti retard? ce legatura are circulatia din zona selgros cu articolul asta?...
oricum poate o fi gresit si politistul respectiv... de obicei adevarul este undeva la mijloc de obicei insa mi se pare penibil sa sanctionezi un om care fiind in concediu medical nu a indeplinit un mandat de aducere....
grav este faptul ca judecatorii in loc sa ii condamne pe adevaratii infractori.... vedem pedepse de inchisoare cu suspendare la infractori care prezinta un adevarat pericol social cum ar fi cei care ucid oameni pe trecerea de pietoni si fug sau sunt beti
4.   Coruptia trimis de
(24 nov 2011, 21:38:37
sper sa vedem cat mai des asemenea articole,ceva de genul "judecatorii au dat amenzi de peste ......milioane lei,politistilor pentru neindeplinirea sarcinilor de servici"
5.   Super tare... trimis de
(27 nov 2011, 11:53:50
Justitia nu este doar oarba...ci si plina de inconpetenti. Bv Maricica...Puica...omu abia isi acopera cheltuielile...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei