Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 oct 2011 - Anul XVI, nr. 248 (4846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Start

Azi începe recensământul populaţiei şi locuinţelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de astăzi, 20 octombrie, şi până luni, 31 octombrie a.c., aproape 3.000 de recenzori se vor prezenta la uşile locuitorilor judeţului Suceava pentru a culege informaţii pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor. Ultimul recensământ al populaţiei a avut loc în anul 2002, judeţul Suceava având la momentul respectiv 688.435 de locuitori.

Potrivit legislaţiei care reglementează organizarea recensământului, sucevenii vor avea de completat maxim cinci formulare cu aproximativ 100 de întrebări, timpul alocat pentru a răspunde fiind cel puţin 30 de minute. În funcţie de situaţiile găsite la cei intervievaţi, numărul formularelor poate fi mai mic. Participarea populaţiei la recensământ este obligatorie, cei care refuză să furnizeze informaţii recenzorilor putând fi sancţionaţi. Astfel, sancţiunile pot fi aplicate pentru împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor şi controlului datelor ce fac obiectul recensământului; pentru refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete; pentru nerespectarea dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor privind modul de înregistrare şi prelucrare a datelor privind populaţia şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni, precum şi pentru utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obţinute în alte scopuri decât cele statistice. Amenzile în toate aceste cazuri pot varia între 1.500 şi 5.000 de lei.

 

La sosirea recenzorilor, familiile trebuie să ştie cine este capul gospodăriei

În cele cinci formulare, sucevenii vor avea de răspuns la întrebări cu privire la locuinţa, clădirea în care trăiesc, la gospodărie, şi vor trebui să declare persoanele prezente şi temporar absente din gospodărie. De asemenea, vor fi oferite informaţii despre persoanele plecate din gospodărie pentru o perioadă îndelungată, de cel puţin 12 luni, sau despre persoanele care sunt temporar prezente în locuinţe. Nu în ultimul rând, un formular distinct va fi completat pentru persoanele plecate în străinătate, dacă acestea lucrează sau nu, în ce domeniu activează şi dacă trimit bani către membrii gospodăriei.

De precizat că în momentul în care le vor deschide uşa recenzorilor, sucevenii trebuie să aibă pregătite mai multe informaţii, respectiv codul numeric personal, data stabilirii în localitate, denumirea instituţiei de învăţământ absolvite, ocupaţia, denumirea unităţii în care lucrează, perioada construirii clădirii în care se află locuinţa în care trăiesc, precum şi suprafaţa acesteia.

Întrebările legate de locuinţă şi clădire mai fac referire la modul de încălzire, la existenţa băilor, bucătăriilor, a sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi caldă şi a canalizării. Atunci când vor ajunge la formularul pentru gospodărie, cel care va răspunde recenzorului trebuie să precizeze în mod clar cine este capul gospodăriei, precum şi toate persoanele prezente şi temporar absente.

De asemenea, sucevenii vor trebui să declare data naşterii, starea civilă, anul căsătoriei, numărul copiilor, cetăţenia, locul de muncă, şi vor trebui să precizeze dacă au dificultăţi în desfăşurarea zilnică a activităţii curente, respectiv la şcoală, la serviciu, acasă sau în alte situaţii.

 

Se pot refuza întrebările legate de etnie, limba maternă şi religie

Pe lângă întrebările obligatorii la care trebuie să se răspundă, formularul pentru persoane conţine şi o serie de întrebări la care cei intervievaţi pot să refuze să răspundă, fără a fi amendaţi sau penalizaţi. Astfel, la capitolul „caracteristici etno-culturale” se face menţiunea că fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără nici un fel de constrângere”. Întrebările de la acest capitol sunt „Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine?”, „Care este limba maternă a persoanei?” şi „Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?”. De asemenea, persoanele intervievate pot să nu răspundă la capitolul „Dificultăţi în desfăşurarea activităţii curente”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Azi începe recensământul populaţiei şi locuinţelor.
 Vizualizări articol: 2941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Azi începe recensământul populaţiei şi locuinţelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Capul și gâtul... trimis de
(20 oct 2011, 15:55:28
Ce înseamnă capul gospodăriei? Bărbatul, cel ce aduce mai multi bani în casă, cel care aduce bani în casă (dacă lucrează doar soția), cel ce muncește mai mult (de ex daca lucrează și soția dar ea se mai ocupă și de alte treburi gospodărești cum ar fi hrana, creșterea și educația copiilor, spălatul hainelor, curățenia)? De ce nu pot fi egali soțul cu soția și trebuie sa existe un așa zis cap al familiei? Ce face el în plus pentru această titulatură? Că eu n-am înțeles.
1.1  RE: Capul și gâtul... trimis de
(20 oct 2011, 16:30:05
Chestia cu capul familiei are fundamente biblice... Nicaieri in Biblie nu vei gasi referire la femei,cum ca ar fi capul familiei. Asa e din mosi stramosi. Ma intelegi? Noi femeile suntem trecute pe locul doi de catre autoritatea Divina. Sigur ca sunt descrise si responsabilitatile mult mai mari ale barbatului... Si nu! nu e vorba de bani...nu asta il face capul familiei, ci responsabilitatea imensa care i se atribuie de catre Dumnezeu. Cred ca in efeseni cap 4,5,6... se vorbeste, nu retin acum. Dar nu-i asa ca nu trebuie sa ne deranjeze asta deloc! Din contra...
1.2  RE: Capul și gâtul... trimis de
(20 oct 2011, 18:49:11
@neftaeli
Ba poate mă deranjează! Ce responsabilitate în fața Lui are el mai mult ca mine? Poate faci parte din femeile care se prezintă cu numele soțului, ca deh, el e capul! Eu personal doresc să fiu egală în drepturi nu cu bărbații, ci cu soțul meu, în privința casei! Bine, practic sunt, dar văd că teoretic ne întoarcem cu sute de ani în urmă!

Și ce facem cu cei ce nu cred in Dumnezeu, că sunt și de ăstia o grămadă?
1.3  RE: Capul și gâtul... trimis de
(20 oct 2011, 19:07:51
Deci eu sunt de acord cu tine. Poate nu ai citit bine mesajul meu. Nu e vorba de gospodarie,bani,cel putin nu la asta se refera Biblia,ca daca e sa o luam asa femeia este cea responsabila...Este vorba de faptul ca barbatul este cel care reprezinta familia in fata lui Dumnezeu(daca ceva nu e in regula el raspunde),repr familia in societate etc... Este bine,in general,in viata de zi cu zi sa ne dam intaietate unul altuia...Face ca lucrurile sa mearga bine.
Cat despre cei care nu cred...asta e pana in ziua cand ii loveste ceva la punctul slab ca pe urma majoritatea cad pe genunchi...
2.   Da trimis de
(20 oct 2011, 16:53:09
Tare as dori sa stiu si eu ce inseamna capul familiei.
EU am sa intreb recenzorul care e explicatia acestui cuvant si care sutn criteriile prin care pot diferentia "caposul" de "capoasa" familiei? Sau poate fiul meu e capul familiei. Daca nu imi ofera criterii si legea unde se explica acest lucru am sa declar fiul meu de 1 an si 5 luni capul familiei.

Sa vad daca ma cheama la primarie sa ma intrebe de ce am pus asa.

Numai bine la toti!
2.1  RE: Da trimis de
(20 oct 2011, 17:11:27
Capul familiei...e barbatul. Nu spun eu asta, sunt cel putin 2000 de ani de crestinism..si mai ales din tot timpul si in orice casta..reprezentantul e un barbat.
Ce tot va ascundeti dupa deget si vorbiti vorbe.
2.2  RE: Da trimis de
(20 oct 2011, 17:50:51
Capul familiei este o persoana majora si se stabileste de comun acord in cadrul familiei.
2.3  RE: Da trimis de
(20 oct 2011, 18:49:55
@GIGI_79: Ce ne facem cu perioada matriarhatului, când femeia era cea care conducea casta?
2.4  RE: Da trimis de
(20 oct 2011, 21:12:07
Nu sunt misogin, dar din acest motiv a durat asa putin matriarhatul. Si acum vb sincer..asa e o intrebare de ...nu stiu..cred ca gandita la betie.
2.5  RE: Da trimis de
(20 oct 2011, 21:49:30
2.1 RE: Da trimis de GIGI_79

Si daca barbatule capul familiei dupa cum zici tu, atunci de ce trebuie usa aceasta intrebare? Sau e doar retorica sa vada recenzorul daca nu sunt cumva beat?
2.6  RE: Da trimis de
(20 oct 2011, 21:51:05
2.2 RE: Da trimis de TCHIO

Daca e majora si se stabileste de comun acord ce ar trebui sa faca capul familiei "proaspat ales"? Sau trebuie ales doar o data la 10 ani cand vine recensamantul si dupa 30 de minute de completat formulare il putem uita ca si cap?
3.   INCREDIBIL trimis de
(20 oct 2011, 20:04:04
Asta ii interesaeza pe europeni, cine este capul familiei ? INCREDIBIL ! Incepe sa se vada adevarata fata a Uniunii Europene. Europeni din toate tarile, pregatiti-va !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei