Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2011 - Anul XVI, nr. 188 (4786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză

An cu producţii mari şi de calitate în agricultura judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul agricol 2011 va fi unul bun pentru cei mai mulţi cultivatori de teren din judeţul Suceava. Cel puţin asta rezultă din datele centralizate de Direcţia Agricolă Suceava, conform cărora cerealele au fost recoltate aproape în totalitate, înregistrându-se o producţie mare şi de calitate, în timp ce culturile importante mai târzii, cartoful şi porumbul, se prezintă foarte bine.  

Precipitaţiile suficiente şi căzute la timp, alternate cu perioadele de căldură şi calamităţi ce nu s-au extins pe suprafeţe întinse au făcut ca  anul agricol să fie unul bun.     

 

Grâu panificabil cu producţie medie de 3.000 de kilograme la hectar  

Inginerul agronom Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, ne-a declarat că grâul a fost recoltat de pe întreaga suprafaţă, 18.320 de hectare, producţia medie fiind de 3.000 de kilograme la hectar. Diferenţele de producţie între suprafeţele lucrate comasat, de arendaşi, şi cele care aparţin micilor cultivatori par a fi mai mari ca niciodată. Tofan a arătat că micii cultivatori au obţinut producţii de 2000-2500 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce marii cultivatori au ajuns până la 5.000, chiar 6.000 de kilograme la hectar.

„A fost un an bun pentru grâu, care este panificabil în totalitate, nu au fost probleme nici cu încolţirea boabelor în spic, problemă care apare de la umiditate excesivă, şi nici cu grâul şiştav, fenomen ce se manifestă după secete prelungite”, a explicat reprezentantul Direcţiei Agricole.

Tot referitor la cereale, el a precizat că şi secara şi triticalele au fost recoltate în totalitate, în timp ce orzoaica de primăvară şi ovăzul sunt încă în proces de recoltare.

 

Situaţia cartofului şi a porumbului 

Referitor la cartof, recoltat doar pe mici suprafeţe, pentru consum imediat, specialiştii Direcţiei Agricole Suceava estimează o producţie de 20 de tone la hectar. Suprafaţă însămânţată în judeţ cu această cultură este de aproximativ 22.000 de hectare, cartofii urmând a fi scoşi de la finele lunii august şi probabil chiar până la începutul lunii octombrie. Şi aici, marii cultivatorii vor avea producţii excelente, de 35-40 de tone la hectar.

La porumb, cultura aflată pe cea mai extinsă suprafaţă în judeţ, aproximativ 32.000 de hectare, veştile sunt şi mai bune.

„Porumbul, aflat încă în faza de dezvoltare, se prezintă foarte bine, cel mai bine dintre culturile importante, asta după ce a avut atât căldură, cât şi apă la timp”, a arătat specialistul Direcţiei Agricole, estimând o producţie medie de şase tone boabe la hectar.

 

Producţia bună înseamnă preţ scăzut

Aceste producţii bune, peste medie, prezintă însă şi un dezavantaj pentru cultivatori. Excesul de produse scade automat preţul, fiind de aşteptat ca în următoarele luni acesta să fie din ce în ce mai mic.  Momentan, la producător, grâul are un preţ de 0,6-0,7 lei la kilogram, în timp ce la cartof este estimat un preţ de 0,5 lei la kilogram, cu posibilitatea de scădere sub această valoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului An cu producţii mari şi de calitate în agricultura judeţului.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
An cu producţii mari şi de calitate în agricultura judeţului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa traiti bine trimis de
(11 aug 2011, 13:31:45
taranul munceste,plateste taxe si impozite[prin piete i se mai confisca marfa,amenzi],iar domnul inginer ia salariul de la buget pentru.....ESTIMARI. cui si la ce folosesc?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei