Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2011 - Anul XVI, nr. 188 (4786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionari: Îngheţarea pensiilor până în 2014 este o răzbunare la cererea de majorare cu inflaţia

Joi, 11 August 2011 (17:41:18)

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că măsura de îngheţare a pensiilor până în 2014 reprezintă o răzbunare a Guvernului la cererea de indexare cu inflaţia a pensiilor de la 1 septembrie.

Preda Nedelcu s-a arătat foarte nemulţumit măsura propusă de Guvern şi a spus că va fi convocată o şedinţă cu toţi liderii din ţară pentru a lua o decizie.

"Din iulie ne gândim la acţiuni, vrem să facem demonstraţii de stradă, să pichetăm prefecturile şi să organizăm un mare miting în Capitală, însă doar dacă vom avea certitudinea că acesta va avea efect", a spus Nelelcu.

Liderul pensionarilor a reamintit că în nicio ţară din Uniunea Europeană nu au scăzut pensiile, nici măcar în Grecia, unde s-a luat măsura de reducere doar la pensiile suplimentare, a 13-a sau a 14-a pensie, iar în Franţa chiar au crescut cu un procent în 2010.

Guvernul va bloca până în anul 2014 majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale.

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul va amâna până în anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivând că aceste majorări determină cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

"Având în vedere că lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinţe grave în ceea ce priveşte acordarea drepturilor de asigurări sociale şi majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se propune amânarea până în anul 2014 a aplicării acestor prevederi, în ceea ce priveşte acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 şi aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011", se arată în document.

Strategia a fost aprobată miercuri de Guvern.

Preda Nedelcu declara, în 2 august, că pensionarii salută ideea magazinelor cu preţuri reduse la alimentele de bază şi speră ca acestea să aibă o viaţă mai lungă, nu ca cele din 2004, dar sublinia că ea trebuie dublată de indexarea pensiilor cel puţin cu rata inflaţiei de la 1 septembrie, aşa cum i-au solicitat ministrului Muncii.

Pensionarii i-au mai cerut ministrului Lăzăroiu şi ca plata asigurărilor de sănătate să se achite doar pentru partea din pensie care depăşeşte o mie de lei. "Ministrul Muncii ne-a solicitat să manifestăm moderaţie în revendicări, având în vedere măsurile de austeritate luate, însă nu mai putem aştepta mult roadele acestor măsuri şi insistăm ca pensiile să fie indexate cu inflaţia de la 1 septembrie şi să se revadă metodologia de plată a asigurărilor de sănătate", a spus Nedelcu.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a spus atunci că nu sprijină indexarea pensiilor de la 1 septembrie, lucru comunicat pensionarilor, cărora le-a explicat că dacă ar fi existat posibilitatea reducerii pensiilor în 2010, ar fi recuperat 10%, iar în 2012 se putea vorbi de creştere.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionari: Îngheţarea pensiilor până în 2014 este o răzbunare la cererea de majorare cu inflaţia.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionari: Îngheţarea pensiilor până în 2014 este o răzbunare la cererea de majorare cu inflaţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei