Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2011 - Anul XVI, nr. 188 (4786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI:Guvernul nu înţelege că acordarea a 6% din PIB educaţiei nu este un moft, ci o reală necesitate

Joi, 11 August 2011 (17:40:48)

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că prin propunerea de a amâna cu doi ani, până în 2014, finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB Guvernul nu înţelege că aceste fonduri nu reprezintă un moft, ci o reală necesitate.

Potrivit reprezentanţilor FSLI, din păcate, ca în fiecare an, sistemul educaţional românesc este subfinanţat, în condiţiile în care învăţământul are nevoie acum de fonduri consistente pentru infrastructură şi pentru motivarea resursei umane.

"Dacă analizăm Legea bugetului pentru 2011, constatăm că educaţia a primit aproximativ 3 la sută din PIB, în condiţiile în care media procentului din PIB în ţările UE este de circa 5,2 la sută. Investiţiile din acest sector începute în anii trecuţi vor fi, în cele mai multe cazuri, conservate şi în anii următori întrucât fondurile destinate acestora sunt insuficiente", au declarat reprezentanţii federaţiei sindicale.

Aceştia susţin că România nu a avut un prim-ministru care să fie conştient că, fără modernizarea educaţiei, această ţară nu se poate dezvolta.

"Ar trebui măcar de această dată să luăm exemplul ţărilor care ne sunt superioare, că a investi în educaţie înseamnă a acorda o şansă în plus poporului, pentru o viaţă mai bună", au mai spus reprezentanţii FSLI.

Guvernul va amâna cu doi ani, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, justificând că alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013.

Amânarea termenului este prevăzută în Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX.

Noua lege a educaţiei naţionale, publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an, stabileşte că pentru finanţarea educaţiei naţionale trebuie alocat anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. În acelaşi timp, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică trebuie alocat anual de la bugetul de stat minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Aceeaşi lege stabileşte că aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Strategia Guvernului relevă însă că termenul va fi amânat cu doi ani, până în 2014, cu argumentul cheltuielilor bugetare ridicate.

"Aplicarea acestor măsuri ar presupune un efort bugetar suplimentar în anul 2012 de 22,4 miliarde lei şi de 23,7 miliarde lei în anul 2013", se arată în document.

Strategia a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI:Guvernul nu înţelege că acordarea a 6% din PIB educaţiei nu este un moft, ci o reală necesitate.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI:Guvernul nu înţelege că acordarea a 6% din PIB educaţiei nu este un moft, ci o reală necesitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei