Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2011 - Anul XVI, nr. 188 (4786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Sănătate

Cozi lungi de pacienţi, la uşile laboratoarelor de analize medicale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii trebuie să-şi programeze bolile din timp dacă vor să se trateze. În sistemul asigurărilor de sănătate, perioada de aşteptare la laboratoarele de analize medicale pentru efectuarea unui test decontat de stat se măsoară în luni.

La unităţile de profil nu se poate ajunge decât pe bază de programare, cu o lună înainte, dacă pacientul are un bilet de trimitere de la medic şi vrea să-şi verifice starea de sănătate gratuit, aşa cum are dreptul prin lege, în calitatea sa de asigurat.

Synevo este unul dintre cele mai căutate laboratoare de analize medicale, iar primele şapte zile ale lunii sunt şi cele mai aglomerate, pacienţii stând la cozi interminabile. Managerul unităţii, dr. Adrian Oprea, spune că, lunar, Casa de Asigurări de Sănătate decontează pentru teste 42.000 de lei, bani care sunt împărţiţi între cele trei laboratoare din judeţ ale firmei, respectiv din Suceava, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Cu această sumă, în fiecare lună, pot fi testaţi circa 700 de oameni care-şi plătesc regulat dările la Sănătate. La Suceava, sunt distribuite fondurile cele mai mari, care ajung pentru circa trei săptămâni.

 

Aglomeraţie: Synevo, câte 100 de pacienţi asiguraţi pe zi, în prima săptămână

La Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, banii ajung pentru maximum zece zile. O treime din suma de 42.000 de lei alocată de CAS este utilizată de Synevo pentru gravide şi pacienţii care reprezintă cazuri de urgenţă.

Ghişeele şi cabinetele de recoltare ale laboratorului din Suceava deţin recordul în materie de aşteptare. Înghesuiala este mare, deoarece pacienţilor asiguraţi, care vin cu bilete de trimitere pentru analize gratuite, li se alătură şi cei care şi le fac la cerere, contra cost, precum şi cei care doresc să-şi facă o programare. „În prima săptămână, când este cel mai aglomerat, vin între 150 şi 170 de oameni pe zi, dintre care aproximativ 100 solicită analize fără plată. Începând cu a doua săptămână, adresabilitatea din partea pacienţilor asiguraţi este de 20, 30 pe zi. La început de lună, până pe data de 10, se fac şi programări pentru luna viitoare. În ceea ce priveşte fondurile alocate pentru urgenţe, cea mai mare parte este utilizată pentru bolnavii de cancer, care vin în număr mare, având în vedere că ambulatoriul de oncologie este în Spitalul Suceava, unde îşi are sediul şi laboratorul Synevo, pacienţi care reprezintă cazuri deosebit de grave, care nu suportă amânare”, a arătat dr. Adrian Oprea.

 

Probe recoltate şi la domiciliu, gratuit, pentru pacienţii greu transportabili

Medicul a adăugat că, pentru pacienţii greu transportabili din municipiul Suceava, firma Synevo recoltează probe şi la domiciliu, scutindu-i astfel pe  aceşti bolnavi de dificultatea de a urca cele câteva etaje, până la noul sediu al laboratorului (Synevo s-a mutat din holul principal al Spitalului Suceava, într-un alt spaţiu, unde accesul se face prin spatele unităţii medicale), şi de statul pe la cozi. Tot pentru a veni în sprijinul bolnavilor, de două luni, Synevo a deschis un al doilea punct de lucru, în Burdujeni, pe Calea Unirii nr. 39 (primul punct de recoltare a fost deschis în Gura Humorului, în urmă cu mai multă vreme).

„Din punct de vedere al fondurilor alocate de CAS pentru analizele pacienţilor asiguraţi, 2011 este cel mai bun an din 2007, 2008 încoace. Înainte, banii erau mai puţini şi se epuizau mai repede”, consideră dr. Adrian Oprea.

 

Aleg Urgenţele spitalelor, din cauza accesului dificil la analizele din ambulatoriu

Ieri, spre deosebire de Synevo, multe dintre laboratoarele de analize medicale din Suceava nu mai făceau analize şi nici măcar programări. La Bethesda, de exemplu, banii s-au epuizat în primele două zile ale lunii, iar bolnavii erau sfătuiţi să se prezinte la laborator la începutul lui septembrie, atunci urmând să li se spună dacă şi când îşi pot face teste gratuite. La Hipocrat, se făceau în continuare analize, dar numai pentru un număr redus de pacienţi, programaţi de luna trecută, şi nu se făceau deloc programări noi, recomandarea pentru bolnavi fiind aceea de a reveni după data de 12 septembrie.

De menţionat că, în acest an, pentru laboratoarele de analize medicale, CAS Suceava a contractat suma de 1.730.500 de lei, dintre care 821.581 de lei sunt pentru semestrul unu şi 908.919 lei pentru semestrul doi.

Epuizarea rapidă a fondurilor alocate pentru analizele medicale din ambulatoriu  ale sucevenilor asiguraţi este şi unul dintre motivele pentru care sectoarele de primire a urgenţelor din spitale sunt atât de aglomerate. Din cauza sistemului medical care funcţionează pe bază de programare de la o lună la alta, oamenii preferă să ceară ajutorul doctorilor din unităţile spitaliceşti, chiar dacă afecţiunile de care suferă nu reprezintă urgenţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cozi lungi de pacienţi, la uşile laboratoarelor de analize medicale.
 Vizualizări articol: 1580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Cozi lungi de pacienţi, la uşile laboratoarelor de analize medicale4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(11 aug 2011, 14:08:58
pe scurt... reforma tip PDL in sanatate.
2.   REVENIRE LA NORMALITATE? trimis de
(11 aug 2011, 15:46:40
INCEPAN DIN LUNA IULIE SCRIATI DESPRE ,,EXPLOZIA DE SANATAE'' IN JUDET,ACUM, DESPRE COZI INTERMINABILE LA ANALIZE.
DESPRE ,,STAREA DE SANATATE A SUCEVENILOR MAI PRECARA DE LA AN LA AN'' SI ,,SUCEVENII, DIN CE IN CE MAI BOLNAVI'' CUM RAMANE? CA IN MOCANITA?
SEXUL NE MENTINE IN FORMA,DAR PE UNELE LE FACE DE NERECUNOSCUT DU CE SE MARITA,CHIAR SI PROFESINAL.CAND AI ARHIVA,FACI USOR COMPARATIA.
,,SUCCESURI''
3.   SCUZE trimis de
(11 aug 2011, 15:47:52
DUPA CE SE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei