Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2011 - Anul XVI, nr. 169 (4767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Şansă

Trei copii părăsiţi de părinţi şi-au găsit o familie la Salcea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noroc, şansă, binecuvântare. Este greu de spus care dintre acestea

au transformat trei copii abandonaţi de părinţii naturali în copii fericiţi, care şi-au găsit o familie adevărată. Este cazul Valentinei, în vârstă de 11 ani, care a fost luată în plasament de Corina şi Marius Hreniuc, din Salcea, de când fetiţa avea şase zile. Ei aveau deja un băieţel, pe Abimael Mario, dar în momentul în care au adus-o acasă pe micuţa Valentina, în anul 2000, au ştiut că va deveni copilul lor. Au început să facă demersurile pentru procedura de adopţie, iar în anul 2003, Valentina purta, deja, numele părinţilor care o creşteau - Hreniuc.

 

Nimeni nu o dorea, pentru că era bolnavă

După ce în familia Hreniuc erau deja doi copii, care creşteau fericiţi, Dumnezeu i-a mai binecuvântat pe părinţi cu o fetiţă – Lostris Maria, acum în vârstă de patru ani şi jumătate. A fost o mare bucurie pentru părinţi. Nu a fost însă suficientă. Într-un centru de plasament, la Suceava, o fetiţă cu probleme de sănătate aştepta un părinte de „împrumut”. Nimeni nu o dorea, tocmai pentru că era bolnavă. Marius Hreniuc şi soţia lui i-au dat o şansă acestei fetiţe. Este vorba de Liliana, un copil firav, cu probleme cardiace, în vârstă de 10 ani, care creşte în familia Hreniuc de la vârsta de un an şi şase luni. Anul trecut, în decembrie, familia de asistenţi maternali a mai luat un copil în plasament, pe Alexandru, în vârstă de aproape doi ani.

 

„Toată lumea mă întreabă cum ne descurcăm. Nu ştiu.”

„Toată lumea mă întreabă cum ne descurcăm. Nu ştiu. Muncim şi facem tot ce putem pentru copiii noştri. Încercăm să le oferim tot ce au nevoie, fără să facem diferenţă între ei. Cum să faci diferenţă?”, ne-a explicat Corina Hreniuc, în vârstă de 31 de ani.

Poate cei mai mici aşteaptă mai multă atenţie, doar atât, dar în sufletul ei toţi sunt la fel.  

 

„Sunt cuminţi, nu mi-au creat probleme... Ce pot să-mi doresc mai mult?!”

Întrebată dacă s-a gândit să-i adopte şi pe cei doi copilaşi aflaţi în plasament, pentru care statul îi acordă un ajutor bănesc în valoare de 1.500  - 1.600 de lei (în jur de 800 de lei este salariul asistentului maternal, la care se adaugă alocaţia de plasament şi alocaţia de hrană pentru micuţi), Corina ne-a spus că nu s-a pus problema ca aceşti copii să plece de la ea, dar nici nu s-a interesat care este situaţia lor, dacă sunt adoptabili sau nu.

„Vă daţi seama că Liliana este la noi de mică. Cum să renunţ la ea? Am fost pe la diferite clinici cu ea, unde i-am făcut analize, ea având afecţiuni destul de grave. Trebuie să mergem din nou. Asta este, dar nu ne lăsăm. Luptăm mai departe”, ne-a spus tânăra mamă, care a mai completat că marea satisfacţie a ei este că toţi cei cinci copii pe care îi creşte „sunt cuminţi, nu mi-au creat probleme, sunt premianţi. Ce pot să-mi doresc mai mult?!”.

 

Încearcă să le ofere copiilor cam tot ce îşi doresc

Casa familiei Hreniuc e plină de jucării. Părinţii încearcă să le ofere copiilor cam tot ce îşi doresc. Marius Hreniuc a lucrat o perioadă în străinătate, a adunat bani şi a reuşit, împreună cu soţia, să-şi ridice o casă, în care copiii să aibă mai mult spaţiu. El este cel care asigură un venit stabil familiei. Dacă soţia lui se ocupă de educaţia copiilor, spunând, în glumă, că a făcut de trei ori clasa I, cu trei dintre copiii care sunt deja la şcoală, tatăl minorilor le-a amenajat în curtea casei un spaţiu pentru joacă, un bazin cu peşti, unde să-şi petreacă timpul liber.

 

17 copii aşteaptă să fie luaţi într-o familie

La Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistraţi, în prezent, pe liste de adopţii, 17 copii adoptabili pentru care încă nu s-au identificat părinţi adoptivi. După cum ne-a declarat directorul executiv al instituţiei de protecţie socială, Magdalena Isăilă, aceşti copii nu au fost încă adoptaţi pe motiv că sunt prea mari, au peste şase ani, unii sunt de etnie romă sau au probleme serioase de sănătate. Mai sunt şase copii pentru care sentinţa de deschidere a procedurii de adopţie a expirat, pe motiv că nu li s-a găsit o familie compatibilă. Consilierul juridic Gabriela Prundel - Compartimentul Adopţii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, ne-a explicat că în acest moment se fac demersuri pentru redeschiderea procedurii de adopţie pentru cei şase minori. În registrele Compartimentului Adopţii – Suceava mai sunt înscrise patru familii – părinţi adoptabili -  care aşteaptă să primească un copil spre adopţie.

 

36 de copii, adoptaţi în ultimii doi ani, de familii din Suceava

În ultimii doi ani, 36 de familii din Suceava au reuşit să adopte un copil. Alte patru familii au un copil în încredinţare în vederea adopţiei, pentru o perioadă de trei luni, şi două familii sunt „în potrivire cu un copil”.

„De la începutul anului 2009 şi până în prezent, 14 asistenţi maternali au adoptat copii, iar o altă familie de asistenţi maternali îşi întocmeşte acum dosarul pentru a primi atestat de familie adoptatoare.

Nu există asistenţi maternali care aşteaptă un răspuns din partea familiilor biologice pentru a adopta un copil, pentru că, potrivit legii, asistentul maternal îşi exprimă dorinţa de a adopta copilul din îngrijire abia după ce minorul devine adoptabil şi există siguranţa că nu sunt rude până la gradul IV care doresc şi au posibilitatea să adopte copilul”, a declarat directoarea Magdalena Isăilă.

 

16 copii din ţară, adoptaţi de familii din Suceava

Sunt şi familii din Suceava care au adoptat copii din alte judeţe.

„Din 2009, au fost adoptaţi 16 copii din ţară, de către familii din Suceava. În cazul în care nu sunt identificate familii adoptive pentru copii la noi în judeţ, se solicită la Oficiul Român de Adopţii lista centralizată la nivel naţional cu familiile adoptatoare din ţară şi se selectează familiile din ţară care teoretic s-ar potrivi cu minorul, urmând a se face corespondenţa cu serviciile, birourile de adopţii din judeţele  respective”, a mai completat Isăilă.

Există şi 20 de familii din ţară care au solicitat copii din judeţul Suceava. În cererile acestor părinţi, se precizează că doresc copii cu vârste mai mici de trei ani, fără probleme de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei copii părăsiţi de părinţi şi-au găsit o familie la Salcea.
 Vizualizări articol: 3891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Trei copii părăsiţi de părinţi şi-au găsit o familie la Salcea5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari! trimis de
(21 iul 2011, 08:35:54
multa sanatate si urari numai de bine.toata admiratia pentru curajul de a infia 3 copii in vremurile acestea.dumnezeu sa va dea putere si sanatate sa-i puteti creste si sa-i vedeti intr-o zi oamani mari

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei