Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2011 - Anul XVI, nr. 169 (4767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Cercetare

Descoperiri din perioada Mării Sarmatice, la Rădăşeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi elevi de la CN „Nicu Gane” Fălticeni,  coordonaţi de prof. dr. Marcel Porof, au găsit pe dealul Rupturii exemplare de scoici care, în urma cercetărilor, s-au dovedit a fi din perioada Mării Sarmatice, de acum şapte milioane de ani. La sfârşitul săptămânii trecute, în locul în care a fost făcută descoperirea a fost montat un panou informativ. Mai mult, elevii fălticeneni au reuşit să convingă Consiliul Local Rădăşeni să declare locul descoperirii zonă protejată, fiind realizat şi un site de promovare a proiectului. 

Cei doi elevi participă, în perioada 18-23 iulie, la Muncel, judeţul Iaşi, la faza naţională a concursului de proiecte de mediu cu un studiu paleontologic pe baza descoperirii din comuna Rădăşeni.

 

O poveste devenită realitate

„Nu poţi să construieşti viitorul fără a cunoaşte trecutul. De aici a plecat totul… Nu foarte demult, în timpul unei ore, curiozitatea ne-a fost incitată de o afirmaţie a profesorului cum că, în trecut, aici, unde trăim, era o mare numită <Marea Sarmatică>, iar climatul era unul asemănător celui din zona mediteraneană actuală. A fost sămânţa care a rodit în mintea noastră şi care s-a concretizat printr-o serie de activităţi vizibile, finalitatea fiind acest studiu.

La început am luat-o ca pe o poveste, însă, adunând informaţie după informaţie, aprofundând cercetarea, au început să se contureze o serie de certitudini şi aşa a început să ne placă. Ne-au ajutat ieşirile în natură, drumeţiile, care ne-au pus la dispoziţie materialul probator de care aveam nevoie. Nu am făcut altceva decât să nu-l ignorăm. Cadrul natural deosebit de frumos, lumea interesantă a macro şi microfosilelor ne-a captivat, la finalul acestei cercetări, ce a durat şase luni, simţind totuşi că se mai poate face ceva. Lipsa datelor nu a fost un inconvenient, ci mai degrabă un alt motiv de a cerceta, de a verifica, deoarece fiinţa umană caută acest element de noutate, de întâietate.
Dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit şi ajutat în realizarea acestui proiect: domnului primar al comunei Rădăşeni, fără de care proiectul nostru rămânea într-o fază incipientă, domnului Iluţă Cocriş, director la Agenţia de protecţie a Mediului Suceava, conf. dr. Paul Ţibuleac  de la Universitatea „Al.I Cuza” Iaşi, profesorilor care ne-au îndrumat de la Clubul Copiilor Fălticeni şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” – Fălticeni, în special, domnului prof. dr. Marcel Porof, fără de care această lucrare nu ar fi existat”, ne-a declarat elevul Bogdan Baciu.

 

Locuitorii din zona Fălticeni au cunoştinţe sumare despre Marea Sarmatică

În vederea fundamentării cercetării, tinerii fălticeneni au considerat necesară implementarea unei metode moderne de analizare a nivelului de popularizare în ceea ce priveşte situl luat în discuţie. În acest sens, au întocmit un chestionar formulat din opt întrebări, au ales un eşantion de 100 de persoane care aparţine mediului şcolar, dar şi populaţiei oraşului Fălticeni şi comunei Rădăşeni.

În urma analizării răspunsurilor primite, Bogdan Baciu şi Paul Nistor au putut concluziona importante aspecte necesare utilităţii studiului. În primul rând, locuitorii oraşului Fălticeni au cunoştinţe sumare despre influenţa geomorfologică a mării Sarmatice asupra aflorimentului studiat, fapt reflectat în 74% dintre răspunsurile celor chestionaţi care au răspuns pozitiv la întrebarea „Ştiaţi că acum 7 milioane de ani Rădăşeniul era o zonă litorală?”

În al doilea rând, s-a putut observa cu uşurinţă că un sector important din cei chestionaţi (61%) nu deţin nici o informaţie referitoare la zona Rupturii din Rădăşeni. Totuşi, acelaşi eşantion de persoane şi-a exprimat interesul în vederea cunoaşterii şi protejării evoluţiei acestui spaţiu.

 

Un proiect pentru cercetarea, identificarea, protejarea fosilelor

„Prin acest proiect, ne-am propus nu numai cercetarea şi identificarea fosilelor din cele două aflorimente, ci şi protejarea lor. Am concretizat cercetarea noastră printr-o serie de măsuri în colaborare cu autorităţile locale, dintre care reamintim: proiectul de hotărâre şi parteneriatul cu Primăria comunei Rădăşeni, obţinerea de la Agenţia de Mediu Suceava a documentului care declară zona de ruptură a Rădăşeniului patrimoniu local, informarea locuitorilor cu ajutorul pliantelor şi instalarea unui panou al proiectului la intrarea în arealul studiat. Aceste două aflorimente sunt importante nu numai prin latura lor de cercetare, ci şi prin aspectul practic pe care îl pot oferi orelor de geografie, cercetarea, identificarea, analiza şi determinarea fiind foarte atractivă pentru elevi. Iniţiativa noastră de cercetare va continua cu un proiect mai amplu prin care vom dori educarea ecologică a locuitorilor în scopul aprecierii dezvoltării moderne în vederea dezvoltării durabile”, a precizat Bogdan Baciu.

Speciile identificate sunt foarte preţioase, urmând ca în viitorul apropiat, ele să fie donate Muzeului „Mihai Băcescu” din Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Descoperiri din perioada Mării Sarmatice, la Rădăşeni.
 Vizualizări articol: 1656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 10 voturi
Descoperiri din perioada Mării Sarmatice, la Rădăşeni4.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OARE? trimis de
(20 iul 2011, 12:14:39
Speciile identificate sunt foarte preţioase? ASTFEL de roci sunt in tot Podisul Moldovei, mare vrajeala pe ei. Daca erau asa de importante se declara rezervatie geologica nationala nu locala. E pt educatia elevilor.......celelalte sunt vrajeli, auzi subiect de prima pagina, exagerati dragilor.
2.   . trimis de
(20 iul 2011, 15:50:22
Auzi la ei, milioane de ani... Fosilele alea au fost puse acolo de Dumnezeul Nostru ca sa ne testeze credinta in el! Treziti-va pana nu e prea tarziu, oameni buni!
2.1  RE: . trimis de
(20 iul 2011, 18:59:13
Mai bine trezeste-te tu. Am depasit Evul Mediu... de vreo 300-400 ani.
3.   =)) trimis de
(20 iul 2011, 19:20:52
=)) IDENEB asta e bestial !
4.   IDENEB trimis de
(21 iul 2011, 08:56:19
fenomenal.....incredibil...... mama huciului cauti tu pe pamant?
5.   Ai uitat ... trimis de
( 2 aug 2011, 00:09:40
Bogdane, nu te supara ca iti spun, in afara ca ai f multe realizari esti un tip foarte mandru. Ai multumit la toti (si este firesc sa multumescti) dar lui Dumnezeu nu te-am vazut niciodata sa-i multumesti, Cel care te-a creat atat de minunat si te-a inzestrat cu multa putere!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei