Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2011 - Anul XVI, nr. 118 (4716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protecţia Consumatorilor

Comercianţii de încălţăminte şi textile, amendaţi cu aproape 80.000 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava a aplicat amenzi de aproape 80.000 de lei comercianţilor de încălţăminte şi de textile din judeţul Suceava. CJPC Suceava a efectuat controale tematice la un număr de 47 de operatori economici în scopul verificării modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea produselor textile şi a încălţămintei. Controalele au fost efectuate atât la comercianţi, cât şi la producătorii din judeţul Suceava.

Comisarul-şef al CJPC Suceava, Elena Oanea, a declarat că „s-au constatat numeroase abateri privind informarea corectă a consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor, caracteristici esenţiale, care pot determina decizia de achiziţionare a consumatorului”. Astfel, printre neregulile depistate sunt compoziţia fibroasă la textile - denumirea şi procentul fibrelor. „Aceasta este o informaţie foarte importantă pentru cumpărători, deoarece aceasta trebuie să aibă  legătură directă cu preţul practicat, comparabil cu produse similare, cât şi cu modul de întreţinere”, a menţionat Elena Oanea. Lipsa pictogramelor pe încălţăminte, lipsa instrucţiunilor de întreţinere sunt alte nereguli depistate pe piaţa suceaveană de către comisarii pentru protecţia consumatorilor. „Consumatorul trebuie să fie informat prin intermediul pictogramelor aplicate pe produs cu privire la materialele utilizate la producerea articolelor de încălţăminte, pentru fiecare din cele trei componente ale pantofului - faţă, talpă exterioară şi căptuşeală, a mai adăugat şeful CJPC, Elena Oanea.

 

Produse textile şi încălţăminte oprite de la comercializare

În cazul produselor textile consumatorii trebuie să fie informaţi prin intermediul simbolurilor grafice corespunzătoare asupra tratamentelor de spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică. Aceste simboluri trebuie să fie inscripţionate în mod vizibil, pe etichetă rezistentă la tratamente umido-termice, cusută pe produs, în interior.

O altă abatere constatată este nerespectarea promoţiilor. În cazul ofertelor promoţionale consumatorul trebuie să fie informat neechivoc în ce constă promoţia şi nu prin formulări generale „cel mai mic preţ” sau „cel mai ieftin”, fără nici o altă informaţie. Lipsa traducerilor de pe etichete sau lipsa afişării preţului au fost, de asemenea, abateri constatate în cadrul acestei acţiuni de control.

Ca urmare a controalelor efectuate s-au aplicat 46 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 avertismente şi 33 de amenzi, în valoare totală de 78.400 de lei. De asemenea, s-au oprit temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, produse textile în valoare de 101.197 de lei şi încălţăminte în valoare de 197.481 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comercianţii de încălţăminte şi textile, amendaţi cu aproape 80.000 de lei.
 Vizualizări articol: 1830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Comercianţii de încălţăminte şi textile, amendaţi cu aproape 80.000 de lei2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NU MA BUCUR ... trimis de
(21 mai 2011, 18:55:37
NU MA BUCUR ,DAR BINE LE-A FACUT ! SUNT FOARTE MULTE ARTICOLE PE CARE LE CUMPERI SI SE RUP , SE DECOLOREAZA , SE LARGESC NEADMISIBIL DE MULT, LASA COZI, SE DESCOS ETC ,CHIAR DE A DOUA ZI . ZIC SI EU : CHIAR DECA LE-AI CUMPARAT LA OBBISNUITELE REDUNCERI SI NU NUMAI - TOT AR TREBUI SA TE TINA CEVA TIMP .DACA AI AVUT IDEEA DE A ARUNCA BONUL, FIINDCA NU TE ASTEPTEI SA AI PROBLEME ASA USOR SI DE REPEDE CU ARTICOLUL CUMPARAT-NU AI CE FACE SI RAMAI PAGUBIT ! SI DE MULTE ORI CHIAR DACA AI BONUL NU SE REZOLVA, DOAR DACA LE FACI OBSERVATIE AMENINTAND CA CHEMI PROTECTIA CONSUMATORULUI !
2.   Planul de amenzi trimis de
(21 mai 2011, 20:40:26
doamna oanea de la opc-ul lu peste vrea sa stranga cat mai multi bani din amenzi ca sa iasa ea bine in fata sefilor de mai sus.Nu conteaza daca amenzile sunt date cu un motiv real sau inchipuit,banii sa curga, asta-i important. Oricum oameni mai batuti in cap,aroganti si comunisti decat cei care lucreaza la la opc rar mai gasesti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei