Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2011 - Anul XVI, nr. 118 (4716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acces întârziat la terapie

216 suceveni cu hepatită, pe listele de aşteptare pentru tratamentul cu interferon

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul persoanelor din judeţ suferinde de hepatită cronică virală B, C şi D, aflate pe liste de aşteptare pentru terapia cu interferon, a ajuns la 216. Pentru aceşti pacienţi, tratamentul, care este unul foarte scump, este suportat de stat, însă accesul bolnavilor la medicaţie este întârziat în lipsa fondurilor.

Potrivit datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, pentru cele 216 persoane cu hepatită B, C şi D, terapia lunară ar costa 864.000 de lei, iar termenele de aşteptare variază şi depăşesc în unele cazuri o lună de zile.

Conform celor declarate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, pentru a beneficia de terapia cu interferon pacienţii au nevoie de aprobarea unei comisii naţionale de specialitate, care analizează toate cererile din ţară, iar aprobările se acordă în funcţie de punctajul obţinut de fiecare persoană în parte.

Pentru obţinerea tratamentului, bolnavii trebuie să depună la CAS Suceava dosarele medicale originale întocmite de medicul coordonator de program din Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava sau în clinicile din ţară, împreună cu o copie a acestuia, însoţite de o cerere datată şi dovada de asigurat.

 

Dosarele, aprobate de o comisie din Bucureşti

„Toate datele sunt introduse într-un program informatic, special conceput şi care asigură confidenţialitatea datelor pacienţilor. În urma introducerii datelor, programul generează o listă de prioritizare. Acest program informatic poate fi accesat doar de responsabilul CAS Suceava şi de comisia de experţi a CNAS, comisie care aprobă acordarea tratamentului cu interferon în hepatitele cronice virale B, C şi D”, a explicat Anda Sălăgean.

Responsabilul de relaţiile cu presa al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava a adăugat că, în fiecare lună, până pe data de 24, se trimite la comisia CNAS raportul de prioritizare generat de programul informatic, care conţine datele de identificare a pacienţilor şi data depunerii dosarelor la secretariatul CAS Suceava.

 

Anul trecut, 189 de suceveni cu hepatită B, C şi D au fost trataţi cu interferon

Raportul de prioritizare conţine toţi pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare până la acea dată, în ordinea vechimii dosarelor şi care au dosarele complete. În urma vizualizării acestei liste, comisia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate solicită periodic un număr de dosare, care se trimit de la CAS Suceava în original, prin poştă, în vederea aprobării.

„În momentul în care comisia CNAS ne transmite pe fax aprobarea nominală pentru pacienţi, aceştia sunt anunţaţi telefonic pentru a se prezenta la medicul coordonator al programului, în vederea prescrierii reţetei”, a completat Anda Sălăgean.

În 2010, un număr de 189 de pacienţi suceveni cu hepatită B, C şi D au fost trataţi cu interferon, valoarea bugetului utilizat pentru tratamentul acestor bolnavi fiind de 3.460.880,81 de lei.

La această dată, 155 de persoane din judeţ se află în tratament cu interferon, bolnavi pentru care statul plăteşte lunar aproximativ 620.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 216 suceveni cu hepatită, pe listele de aşteptare pentru tratamentul cu interferon.
 Vizualizări articol: 1439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
216 suceveni cu hepatită, pe listele de aşteptare pentru tratamentul cu interferon1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Speranta moare ultima trimis de
(23 mai 2011, 09:59:27
Am facut acest tratamentacum 2 ani , la sase luni nu a dat rezultat si mi s-a spus ca nu mai am dreptul la tratament gratuit. Deoarece tratamentul a fost foarte dur a trebuit sa-mi iau mai multe concedii medicale ,la servici fiind constrans sa-mi iau talpasita.Mi-am platit tratamentul inca trei luni ,ceeea ce ma ruinat financiar. Am incerca sa le explic celor de la servici dar cred ca le lipseste si ultima farama de omenie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei