Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2011 - Anul XVI, nr. 118 (4716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Trei crai

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Băietanul care cântă cu elan şi aplomb „Vreau o ţară ca afară!” îmi aminteşte de copilărie: ori de câte ori treceam pe lângă dugheana lui Simcălă din Iţcani, bâzâiam zgomotos că vreau halva şi mama îmi răspundea că n-are parale. Mai oftam, mă mai smiorcăiam, dar înţelegeam: de unde nu-i, apoi nu-i. Vrei o ţară ca afară? Fă-o! Ăi de-afară au construit sistemele şi şi-au întemeiat existenţele pe muncă temeinică, pe seriozitate şi cinste cât încape (oricum, mai multă decât la noi). Vrem un fotbal ca afară? Trebuie gospodărit cum se cuvine aici, înăuntru, da’ ca la noi... la nimenea! Va să zică, Real Madrid pierde cu 0-2 pe teren propriu în faţa Barcelonei. Era cât se poate de clar că returul din capitala Cataluniei nu mai putea aduce calificarea. Gloria Bistriţa pierde acasă, tot cu 0-2, şi era la fel de limpede că returul pe terenul dinamoviştilor n-avea cum să-i califice pe ardeleni. În vreme ce Real s-a prezentat la actul II cu formaţia completă şi-a jucat de-au sărit scântei, glorioşii bistriţeni au scos pe iarbă rezervele, făcând fotbalul de râs. Puse faţă în faţă, situaţiile relevă clar diferenţa enormă de mentalitate, investiţia flagrant inegală de respect faţă de fotbal, faţă de spectatori, faţă de ideea de competiţie onestă şi, la urma urmei, chiar faţă de sport.

Am vizitat cândva Coverciano, lângă Florenţa. Ce formidabil centru de pregătire, ce muzeu, ce înzestrări, ce atmosferă! Pe internet se poate consulta catalogul bibliotecii de la Coverciano, completat în ultimii ani cu teza lui Ancelotti din 1997 „Viitorul fotbalului – mai mult dinamism”, studiul lui Capello din 1984 „Sistemul marcajului zonal”, cercetarea lui Mancini (2001) „Rolul mijlocaşului în fotbalul modern”, alături de alte lucrări ştiinţifice ale celor implicaţi în managerierea tinereţii fotbalului italian. Care-s numai nume mari: Roberto Baggio (şeful sectorului tehnic), Arrigo Sachi (păstoreşte naţionalele juvenile), Gianni Rivera, primul italian care a cucerit „Balonul de aur”, şef al departamentului educaţie-tineret. Nu-mi spuneţi că-n biblioteca de la Casa fotbalului (de-o fi existând aşa ceva) aş putea consulta vreun tom de investigare aplicată a cutărei laturi proprii soccer-ului modern semnată manu propria de Hizo, Şumudică ori Piţurcă!

Revenind la pilda italienilor, iertaţi-mi ignoranţa: totuşi, cine-s cei trei crai care au ratat la modul cel mai penibil cu putinţă calificarea puştilor români la Mondialul mexican? N-am nimic cu Văsâi, Arcanu, Tutileanu, poate-s oameni de treabă şi la locul lor, dar n-au ajuns nici până la roata autocarului Naţionalei, ce-i recomandă pentru a conduce o selecţionată a ţării, fie ea şi under 17? Dacă memoria nu mă înşală, toţi Doamne şi toţi trei au jucat pe la echipe subţirele (Inter Sibiu, Oţelul Galaţi, UTA) şi... cam atât. Drept pentru care nu s-au priceput decât să parcheze autobaza în poarta puştilor, astfel îndosariindu-se încă un rateu nenorocit!

Iac-aşa moare fotbalul, nu cum crede Iancu de Timişoara, că un gol din ofsaid ar putea ucide ditamai fenomenul. S-au marcat şi se vor mai marca sute şi mii de goluri din ofsaid; mai degrabă existenţa onorabilă a fotbalului ca fenomen este primejduită de incontinenţa verbală suburbană şi profund subiectivă a conducătorilor de cluburi. Ştie Iancu, ştie Porumboiu, că Ferguson a fost amendat de Federaţia Engleză de Fotbal fiindcă... l-a lăudat pe arbitru? Motivaţia: „oficialii nu trebuie să vorbească despre arbitraj înaintea meciurilor” (recte Man. United - Chelsea). Comparaţi cu eternul bâlci de la noi!

Aşadar: vrem un fotbal ca afară? Să îl construim în ţară!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei crai.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Trei crai5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum inteleg politicienii nostri ? trimis de
(22 mai 2011, 10:11:05
LA NOI CAND E VORBA SA LUAM EXEMPLUL " DE AFARA" ACESTA SE APLICA DOAR LA : TAXE , IMPOZITE SI SCUMPIRI ! LA ALTE DOMENII DIN VIATA COTIDIANA NICI NU POATE FI VORBA : SALARIU DE "LUMEA A TREIA , INVATAMANT SCAZUT CA NIVEL FATA DE CEL EXISTENT PE TIMPUL LUI NEA NICU( PROBLEMA MANUALELOR , A MEDITATIILOR DE TIPUL FACI MEDITATIE CU MINE DACA VREI SA-TI MEARGA BINE LA ORE(SA AI NOTE MARI - NU TOTI PROFESORII FAC ASA ...DAR SUNT DESTUI CARE O FAC ...SE STIE... SI CULMEA POTI SA FI APOI BOU LA ORE CA TOT IN CATALOG AI NOTE MARI , ASTA DERANJEAZA CEL MAI MULT - IAR CELUI CARE INVATA SI NU FACE MEDITATIE I SE PUN ANUME NOTE MICI ETC), MEDICII SI ALTI SPECIALISTI PLEACA, TRANSPORTUL LA PAMANT, BOGATIILE JEFUITE - AUTORII JAFULUI NEPEDEPSITI DESI SE STIE CINE, CE , UNDE , CAND : HOTII LASATI LIBERI ...ASTA E...ROMANIA NOASTRA ..PANA CAND ? PANA CAND OARE ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei