Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2011 - Anul XVI, nr. 118 (4716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Şcoala internaţională de vară

Artişti australieni, iniţiaţi în arta încondeierii ouălor, la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câţiva artişti australieni, veniţi tocmai de la Sydney, sunt prezenţi zilele acestea la Moldoviţa, unde participă la o şcoală de vară, fiind iniţiaţi în arta încondeierii ouălor. Meşteşugul „închistririi” ouălor de Paşti le-a fost împărtăşit străinilor de către încondeietoarea Lucia Condrea, care are deschis în Moldoviţa şi un renumit muzeu al ouălor încondeiate, care face cinste ţinutului Bucovinei.

„Arta închistririi ouălor la Moldoviţa, în rândul huţulilor, s-a perfecţionat mult, chiar a fost transformată în artă adevărată. Huţulii sunt recunoscuţi pentru măiestria cu care realizează ouăle pascale, devenite emblematice pentru ei”, ne-a spus Lucia Condrea, care şi-a unit destinul propriei vieţi cu destinul simbolic al oului ,,închistrit”. Ea este unul dintre artiştii care, odată prinşi în mrejele creaţiei, îşi modelează propriul suflet, după cum singură ne-a destăinuit, „după chipul şi asemănarea veşniciei”, propunând o nouă faţă a lumii - oul închistrit - ,,maica tuturor formelor”.

 

Cursuri de iniţiere

Nu este pentru prima dată când la muzeul Luciei Condrea se organizează tabere internaţionale de vară, turiştii fiind iniţiaţi în tehnici de încondeiere a oului, dar este pentru prima dată când un grup de australieni vine la Moldoviţa pentru a învăţa acest meşteşug de la huţuli.

Artiştii din Australia, specializaţi pe diferite domenii ale artelor plastice, studiază de ceva vreme arta populară bucovineană, şi erau deosebit de dornici să îşi însuşească tainele creaţiei unui ou închistrit. „Munca este deosebit de laborioasă, astfel încât cursurile se desfăşoară timp de câteva zile, în funcţie de fazele de lucru. Eu am făcut demonstraţii de <închistrire> a ouălor în faţa oaspeţilor. Ei au primit chişiţe şi recipiente cu culori naturale, după care le-am explicat fiecare fază de lucru, pe care ei au executat-o cu mare interes. Din acest grup, s-au remarcat, prin pasiune şi perseverenţă, Wendy Garland, Di Wood –Mamba, Diane Hood, Jim Hood, Margo Furse şi Lyn Benet. Grupul este condus de Gheorghe Valentin”, ne-a spus Lucia Condrea.

 

Artista şi-a făcut un scop din a promova vechile tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti

Artiştii australieni au fost încântaţi să o cunoască pe „ambasadoarea locului” – Lucia Condrea, care a participat, timp de 19 ani, în peste o sută de expoziţii internaţionale, timp în care a făcut cunoscută lumii localitatea Moldoviţa şi, implicit, arta închistririi ouălor, care la Moldoviţa a înflorit poate mai pregnant ca oriunde. În lumea încondeietorilor, tehnica folosită de Lucia Condrea, a „cruţării fondului”, folosită şi în arta ornamentală japoneză, este cunoscută sub denumirea de „batik”.

Bijuteriile ovoidale, aparţinând artistei Lucia Condrea, stau la loc de cinste în multe muzee din lume sau colecţii particulare. În incinta muzeului ce-i poartă numele, artista Lucia Condrea găzduieşte, de câţiva ani, cursurile unei şcoli inedite, „Şcoala Internaţională de Vară a Ouălor Închistrite”.

„Am avut turişti din toata lumea care au dori să deprindă tainele acestui meşteşug, oameni pasionaţi, care s-au întors acasă, în ţările lor, cu o bucurie enormă: aceea de a şti cum se închistreşte un ou”, a completat încondeietoarea. Pentru că iubeşte vatra unde s-a născut, satul, oamenii din Moldoviţa, localitate – emblemă a meşteşugului închistririi ouălor, Lucia Condrea şi-a făcut un scop din a promova şi a face cunoscute lumii întregi vechile tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artişti australieni, iniţiaţi în arta încondeierii ouălor, la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 2712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 20 voturi
Artişti australieni, iniţiaţi în arta încondeierii ouălor, la Moldoviţa4.8520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei