Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Vinovatul fără vină

Achitat definitiv după ce a stat în arest opt luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat care a stat opt luni după gratii sub acuzaţia că şi-a violat mătuşa a fost achitat ieri definitiv de Curtea de Apel Suceava. Mirel Fasolă, de 34 de ani, din Fântânele, a fost salvat de probele ADN deouse la dosar în toamna anului trecut.

Iniţial, la începutul lui 2010, bărbatul a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Aceştia au susţinut că Fasolă şi-a violat o mătuşă de 76 de ani şi au cerut arestarea. Instanţele şi-au însuşit măsura, pe care au menţinut-o şi în perioada în care Mirel Fasolă a fost judecat.

Prima instanţă, Judecătoria Suceava, l-a condamnat la cinci ani cu executare pentru viol şi trei ani cu executare pentru violare de domiciliu. Nemulţumit, Mirel Fasolă a atacat cu apel soluţia Judecătoriei Suceava. Dosarul a ajuns la Tribunalul Suceava, iar între timp au sosit şi probele ADN. Surpriză însă, din aceste probe rezulta că nu Mirel Fasolă este autorul violului, ci o altă persoană. În aceste condiţii, după opt luni de arest, bărbatul a fost eliberat. Mai mult, Tribunalul Suceava a ajuns la concluzia că Mirel Fasolă nu este vinovat şi l-au achitat. De această dată a fost rândul procurorilor să atace soluţia cu recurs. Ultimul act s-a consumat la Curtea de Apel Suceava, care a decis să respingă recursul Parchetului şi să menţină achitarea.

Este un caz rarisim ca o persoană să fie găsită nevinovată într-un caz de viol şi, culmea, şi după opt luni petrecute după gratii. Rămâne de văzut ce sancţiuni se vor lua la Parchet împotriva procurorului care a instrumentat acest dosar şi care nu a adunat probe suficient de solide pentru a demonstra vinovăţia lui Mirel Fasolă. În baza acestei achitări, bărbatul s-ar putea adresa şi instanţelor de judecată pentru a solicita daune morale şi materiale pentru cele opt luni petrecute în arest. De altfel, la scurt timp după eliberare, Fasolă a declarat că a fost obligat să recunoască acest viol.

„Poliţiştii m-au bătut şi m-au obligat să recunosc un viol pe care nu l-am făcut. Mi-au ameninţat familia, că vor plăti pe cineva şi-mi vor face capătul...”, spunea Fasolă acum câteva luni.

 

Care au fost acuzaţiile din acest dosar

Violul pentru care a fost judecat Mirel Fasolă s-a petrecut în seara zilei de 8 martie 2010. Proba care l-a scos pe nepotul victimei din spatele gratiilor a fost ADN-ul prelevat de pe mai multe urme de spermă găsite pe patul bătrânei violate. Specialiştii Institutului Criminalistic au stabilit că ADN-ul prelevat nu corespunde profilului genetic al lui Fasolă, ci este al unui alt bărbat.

Pe timpul cercetărilor iniţiale, Mirel Fasolă a avut o atitudine oscilantă. La început a negat că şi-a violat mătuşa, dar ulterior a recunoscut că el ar fi autorul faptei. La scurt timp, Mirel Fasolă a revenit asupra declaraţiei şi a spus că a fost obligat să recunoască fapta din seara zilei de 8 martie 2010.

Cu toate acestea, la proba cu detectorul de minciuni, Mirel Fasolă s-a dovedit nesincer la întrebările relevante, iar pentru clarificarea situaţiei s-au cerut şi analizele probelor ADN.

Printre indiciile folosite de anchetatori împotriva lui Fasolă s-a numărat o schiţă desenată de acesta în timpul audierilor la poliţie. Pentru că poliţiştii nu au înţeles exact cum a intrat în locuinţa bătrânei în seara comiterii violului, Mirel Fasolă le-a făcut un desen prin care a explicat că s-a dus mai întâi în cimitirul aflat în apropiere, apoi a intrat în grădina din spatele casei, a intrat în pod şi din pod în camera în care dormea mătuşa sa. Acestui indiciu i s-a adăugat şi un martor, care susţine că l-a văzut pe Fasolă, dar şi declaraţia mătuşii, care a precizat că a reuşit să tragă masca de pe faţa agresorului, recunoscându-şi ruda.

 

Unul dintre suspecţi, eliminat în mod curios

Şi pentru ca urmele de îndoială asupra anchetei procurorilor să fie şi mai evidente, trebuie spus că Liviu Mistodie, un tânăr de 24 de ani, tot din Fântânele, suspect şi el în acest caz de viol, a fost eliminat de pe această listă într-un mod care ridică multe semne de întrebare. De altfel, Mistodie este acuzat că în noaptea de 15/16 octombrie 2010 a intrat în casa unei bătrâne în vârstă de 82 de ani, din Vereşti, pe care ar fi violat-o şi apoi a ucis-o. Deşi iniţial a recunoscut crima, între timp suspectul a revenit asupra declaraţiei şi a venit cu alte versiuni. Violul a fost negat în permanenţă de Mistodie, iar anchetatorii încearcă să adune probe care să dovedească această acuzaţie.

În ceea ce priveşte violul asupra mătuşii lui Mirel Fasolă, trebuie spus că Liviu Mistodie a intrat în casa respectivă, amprentele sale fiind ridicate de la faţa locului. Totuşi, după ce Mistodie a recunoscut că a vizitat-o pe femeie, dar cu trei zile mai devreme de comiterea faptei, anchetatorii l-au scos dintre suspecţi şi l-au menţinut doar pe Mirel Fasolă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Achitat definitiv după ce a stat în arest opt luni.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Achitat definitiv după ce a stat în arest opt luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Magistrati trimis de
(29 apr 2011, 14:53:33
ce scoala a facut procurorul de caz? la ff?
2.   Justitie trimis de
(29 apr 2011, 16:49:14
o fi un sfint ala de-a facut puscarie degeaba
a dat si el la buci la baba asta,problema e ca dupa el o mai fi fost si altii
tare baba asta!!!!!!!!!!!
e o sfinta, de gasesti un alt ADN in locul celui care i-a dat la buci mereu! face minuni cotohirla!!!
3.   MAGISTRATI DE DOI BANI... trimis de
(29 apr 2011, 17:45:09
CUM POTI CONDAMNA UN OM PT VIOL DACA IN ZIUA DE AZI TESTELE ADN SPUN TOT. O FI FOST MAGISTRATII CORIGENTI LA BIOLOGIE 1!Acu 50 de ani a fost descoperirit structura ADN-ului de catre Watson si Crick. Nu stiu cand a fost folosit ca proba in justitie dar e clar ca ai nostri sunt caca- maca in materie de justitie. Eu citesc in presa depre tot felul de derbbedei care sunt lasati liberi pe motiv ca nu sunt pericol public desi sunt destule probe obiective care sa-i condamne ...iar altii sunt pericol public chiar de au furat o gaina...o paine etc .
4.   Pt.Doamna trimis de
(29 apr 2011, 17:52:38
E veche doamna! Daca intra el futadore peste matale nu mai spuneai nimic. Aici a fost cam asa>
Ala s-a dus sa fure un pic de rachiu iar la plecare baba dracului i-a spus, " maica, maica da violu" Dupa ce asta si-a facut damblaua , baba mai vroia , insa asta nu mai putea si a trimis taurul comunal. De atit futai, babei i s-a facut rau si dupa doua zile si-a adus aminte de primul futadore!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei