Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proces la final

Acuzat pentru o evaziune fiscală de 15 miliarde de lei vechi, a primit trei ani cu suspendare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un cunoscut om de afaceri din Suceava, Mircea Franciuc, de 48 de ani, a scăpat de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, unde paguba adusă bugetului de stat, conform celor constatate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, se ridică la nu mai puţin de 15 miliarde de lei vechi. Curtea de Apel Suceava a decis ieri să-l condamne pe Franciuc la trei ani de închisoare cu suspendare.

Se poate spune că suceveanul este născut sub o stea norocoasă, mai ales că instanţele inferioare îl condamnaseră la pedepse cu executarea în penitenciar. Ultima dintre ele fusese pronunţată în septembrie 2010 de către Tribunalul Suceava, care a decis că Mircea Franciuc trebuie să stea după gratii trei ani. Între timp lucrurile s-au schimbat, iar decizia definitivă şi irevocabilă rămâne cea a Curţii de Apel Suceava, potrivit căreia afaceristul nu va face nici o zi de puşcărie. Mircea Franciuc este un personaj extrem de cunoscut în Suceava, printre altele şi pentru faptul că organizează concursuri de skandenberg şi pentru tăietori de lemne.

 

Afaceri dubioase cu material lemnos

Potrivit unor constatări ale reprezentanţilor Gărzii Financiare, prin trei firme aparţinând lui Franciuc, s-au efectuat, în perioada 2004 - 2005, importante livrări de material lemnos, provenit din exploatarea unor partide obţinute prin licitaţie de la Direcţia Silvică Suceava. În 2004, una dintre firme a avut o cifră de afaceri de aproximativ 14 miliarde de lei vechi, însă nu a depus decât un singur decont, pentru luna septembrie 2004, în sumă de 7 miliarde de lei vechi. Societatea trebuia să colecteze TVA în sumă de 2,6 miliarde de lei vechi, la care se adaugă şi alte sume aferente impozitului pe profit.

La o altă firmă aparţinând lui Mircea Franciuc, cu sediul în Vatra Dornei, s-a constatat că s-au înregistrat în contabilitate, în perioada mai - iunie 2004, intrări în volum de 2.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei vechi, care provin de la o firmă fantomă, dar şi de la o altă firmă care îi aparţinea lui Franciuc, ultimele intrări fiind fictive.

Cireaşa de pe tort, cea care a dus şi la prezentul dosar penal, a fost aşezată de reprezentanţii Fiscului. Controlul finalizat în toamna anului 2007 de către inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava la SC Rom Vital SRL Dornişoara, firmă aparţinând aceluiaşi Mircea Franciuc, a scos în evidenţă grave nereguli. S-a stabilit că prejudiciul total se ridică la 15,47 miliarde de lei vechi, sumă pe care DGFP Suceava încearcă s-o recupereze fără succes de patru ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acuzat pentru o evaziune fiscală de 15 miliarde de lei vechi, a primit trei ani cu suspendare.
 Vizualizări articol: 1537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Acuzat pentru o evaziune fiscală de 15 miliarde de lei vechi, a primit trei ani cu suspendare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei