Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Avertisment poliţie

Sute de maşini sparte de hoţi, din cauza bunurilor lăsate la vedere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de spargeri de autoturisme este în creştere în judeţul Suceava, poliţia contabilizând în ultima perioadă lunar, în medie, aproape 20 de fapte de acest gen. Pentru un casetofon, ori pentru o geantă uitată în autoturism, hoţii sparg geamurile maşinilor vizate, victimele suferind astfel o dublă pagubă. Poliţiştii spun că în cele mai multe cazuri păgubiţii ajung să fie prădaţi din cauza bunurilor de valoare lăsate la vedere.  

 

Conform statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, anul trecut, în judeţ au fost sesizate 223 de cazuri de furt din autovehicule, marea majoritate autoturisme, cu 81 mai multe fapte decât în 2009. Media de 15-20 de furturi lunar se menţine şi în acest an, cu alte cuvinte este foarte posibil ca tendinţa de creştere să se menţină şi în 2011. 

Hoţii care sparg autoturisme sunt împărţiţi în două categorii.

Primii sunt cei care caută autoturisme scumpe, parcate pe străzi puţin circulate şi care acţionează pe timp de noapte. Ei au ţintă precisă, pătrunzând în interiorul maşinilor prin spargerea geamului unei portiere sau prin forţarea butucului. În aceste cazuri sunt sustrase cu precădere echipamente de bord ori sistemele audio performante.

 

Hoţii care fură în cinci secunde   

A doua categorie de hoţi, mult mai numeroasă, acţionează cu precădere pe timp de zi, bazându-se pe neglijenţa şoferilor care îşi lasă bunuri de valoare (genţi, telefoane mobile, obiecte de îmbrăcăminte, laptopuri etc.) la vedere, pe scaunele autoturismelor sau podeaua acestora.

Din investigarea acestor furturi din auto s-a concluzionat că infractorii preferă autoturismele parcate în apropierea unor instituţii bancare, sedii de firme etc., studiind în prealabil terenul care trebuie să fie “curat”, adică fără camere de supraveghere în apropiere.

Acţiunea de sustragere se face prin modul de operare “fulger”, care durează în medie cinci secunde, infractorul spărgând geamul portierei, luând bunul vizat şi dispărând imediat.  

 

„Autoturismul nu este a doua locuinţă”

„Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că autoturismul nu este a doua locuinţă când e vorba de depozitarea unor bunuri, nu este o cutie de valori. Mai mult decât atât, autoturismul este o vitrină care expune prin parbrizul larg sisteme audio, sisteme GPS, detectoare radar, borsete, genţi şi alte lucruri de valoare. A lăsa asemenea bunuri într-un autoturism la vedere echivalează cu o invitaţie făcută hoţilor”, a declarat inspectorul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava.

El a avertizat că faptele de acest gen se petrec în număr mare în apropierea locaţiilor în care se desfăşoară manifestări cultural religioase, pe drumurile către mănăstiri ori în poienile de la marginea şoselelor.

Referitor la cum pot fi prevenite astfel de furturi, cea mai eficientă metodă este şi cea mai simplă. Maşinile trebuie lăsate în locuri cât mai circulate, bine iluminate pe timp de noapte, fără bunuri de valoare în interior. De asemenea, poliţia recomandă şi contactarea unei firme specializate în comercializarea şi instalarea de sisteme de alarmare, antifurt, acestea descurajând din start cea mai mare parte a hoţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de maşini sparte de hoţi, din cauza bunurilor lăsate la vedere.
 Vizualizări articol: 805 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Sute de maşini sparte de hoţi, din cauza bunurilor lăsate la vedere5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei