Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fenomen astronomic

Sucevenii au înfruntat gerul pentru a vedea eclipsa parţială de soare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste o sută de suceveni au înfruntat gerul aspru de ieri dimineaţă şi au venit pe terasa Observatorului Astronomic din Suceava pentru a vedea eclipsa parţială de soare, fenomen pe care nu vor mai avea ocazia să-l observe decât peste 17 ani. Directorul Observatorului Astronomic Suceava, lector doctor Cristian Pîrghie, a declarat că „este cea mai mare eclipsă parţială de Soare pentru următorii 17 ani. Sucevenii vor mai avea parte de o eclipsă parţială în 2015, însă aceasta va fi de o intensitate mai mică”. Directorul Observatorului Astronomic a mai spus că „anul acesta nu avem eclipsă totală de Soare pe tot globul”.

La Suceava, Soarele a fost acoperit ieri de Lună în proporţie de 75%, iar primul contact al acestora a avut loc dimineaţa, la ora 9:12. Punctul maxim al eclipsei a avut loc la orele 10:39, iar ultimul contact al eclipsei a fost la orele 12:11.

Reprezentanţii Observatorului Astronomic au amenajat pe terasa instituţiei un loc special de unde fiecare sucevean interesat a putut vedea cum Soarele este acoperit de Lună. Două telescoape şi un telescop micronian care proiecta eclipsa parţială de soare pe un ecran erau puse la dispoziţia tuturor celor care au venit să vadă „pe viu” fenomenul. Cu toate acestea, sucevenii au venit dotaţi cu ochelari de eclipsă pe care îi mai aveau încă din anul 1999, când a avut loc eclipsa totală de soare, cu sticlă afumată, iar unii dintre ei chiar cu folie din aluminiu prin care să privească Soarele.

„Observaţiile trebuie făcute cu foarte mare atenţie, cu ochelari de protecţie, sau prin telescop. Chiar dacă Soarele este acoperit de lună în proporţie de 75%, luminozitatea este foarte puternică şi periculoasă pentru ochi”, a mai spus Cristian Pîrghie. Telescoapele pe care Observatorul Astronomic le-a pus la dispoziţia sucevenilor interesaţi să observe eclipsa sunt prevăzute cu două filtre care micşorează intensitatea luminoasă de la Soare de un milion de ori şi astfel protejează ochii.

Copiii şi tinerii s-au arătat cei mai interesaţi de eclipsa parţială de Soare care a avut loc ieri, aceştia fiind prezenţi pe terasa Observatorului Suceava pentru mai mult de o oră, privind prin telescoape la eclipsă.

„Este foarte frumos, am mai văzut şi eclipsa din 1999, dar atunci aveam un an”, a spus Mihai Secrieriu. Copiii au fost extrem de captivaţi de fenomenul petrecut ieri, iar Soarele care era treptat acoperit de Lună era o privelişte interesantă de observat prin lentila telescopului. „Am văzut Luna, ceva alb, e foarte frumos”, a spus un copil venit să vadă eclipsa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au înfruntat gerul pentru a vedea eclipsa parţială de soare.
 Vizualizări articol: 1328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii au înfruntat gerul pentru a vedea eclipsa parţială de soare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei