Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 ian 2011 - Anul XVI, nr. 2 (4600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Obicei vechi

Cruci de gheaţă, confecţionate de pompierii civili din Bosanci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După cum este obiceiul, păstrat cu sfinţenie de peste 130 de ani, pompierii civili din Bosanci s-au adunat ieri, pe Iazul „Parţâc”, cu două zile înainte de Bobotează, pentru a confecţiona crucile de gheaţă care vor fi montate în curţile bisericilor din Bosanci, dar şi la biserici din Suceava şi localităţile limitrofe.

Circa 30 de pompieri civili, însoţiţi de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, Dragoş Carp, de primarul comunei Bosanci, Anton Curic, dar şi de pompierul-şef Vasile Spoială, care de prin anii ’70 se ocupă de organizarea şi „modelarea” crucilor de gheaţă din Bosanci, au confecţionat ieri circa 15 cruci.

 

Gheaţă de circa 17 centimetri

Pompierii au decupat de pe iaz blocuri de gheaţă, lăsând în urmă forma unei cruci imense, „înarmaţi” cu drujba, nu cu ferăstrăul, ca pe vremuri, din care, apoi, au decupat după forma şablonului crucile de gheaţă. Anul acesta, după cum ne-a spus Vasile Spoială, „gheaţa este foarte bună, de circa 17 centimetri, doar că la suprafaţă este puţin sfărâmicioasă. Dacă nu eşti atent, se mai poate rupe. Câteva bucăţi s-au rupt deja, dar avem destulă gheaţă. Dacă îndepărtam cu o seară înainte zăpada de pe porţiunea de lac unde lucrăm crucile, era mai bună gheaţa. Oricum, după ce le montăm, turnăm apă şi, pentru că vremea este geroasă, imediat îngheaţă şi se fac ca sticla”.

Mai mulţi săteni au venit cu căruţele, pentru a încărca cuburile de gheaţă, pe care era deja desenată forma crucii. Unii au ales să decupeze crucea la locul unde o montează, pentru a nu exista riscul să se spargă pe drum. După ce au tăiat şi finisat fiecare cruce, oamenii le-au aşezat pe câte o masă, tot din gheaţă.

 

Nu a existat an fără cruce de gheaţă la Bosanci

Bosâncenii au avut şi în acest an circa 15 comenzi de cruci de gheaţă, pentru bisericile din comună, dar şi pentru alte biserici din judeţ. Fiecare cruce are înălţimea de 1,60 centimetri, iar cu tot cu postament, masa de gheaţă pe care este aşezată depăşeşte doi metri. 

Primarul Anton Curic ne-a povestit că nu a existat an fără cruce de gheaţă la Bosanci. Chiar şi atunci când a fost cald şi nu au avut gheaţă pe iazurile din comună, ei tot au făcut cruci.

„Au îngheţat apă la o fabrică de conserve, în nişte congelatoare mai mari, şi până la urmă au avut cruci de gheaţă. Alteori, era gheaţa subţire, făceau cruci mai mici, dar nu se lăsau fără cruce de gheaţă la Bobotează. Obiceiul construirii crucilor de gheaţă este legat de formaţia de pompieri din comună. În Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună. Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, coriştii, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...”, ne-a spus primarul Curic

 

Rezistă până la primăvară

În ziua Bobotezei, vor străluci crucile de gheaţă la cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Cumpărătura, dar şi la biserici din Suceava şi alte localităţi de unde au venit comenzi.

În faţa Casei de Cultură Suceava, la solicitarea Consiliului Judeţean, va fi montată o cruce de peste 2,40 metri, unde, în ziua Bobotezei va avea loc o slujbă de sfinţire. Fiecare cruce de gheaţă va rezista cât vremea îi va permite, chiar până la primăvară. De obicei, ele sunt lăsate în curţile bisericilor sau acolo unde au fost montate până se topesc sub razele soarelui.

 

Crucea, ocrotitoarea comunei Bosanci

Obiceiul construirii crucilor de gheaţă, înainte de Bobotează, la Bosanci, după cum ne-a spus şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci, Dragoş Carp, este vechi de peste 130 de ani. „Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări”, a mai spus Carp. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele.

„Pe lângă obiceiul construirii crucilor de gheaţă, unde se adună pompieri voluntari şi săteni şi dau o mână de ajutor la confecţionarea lor, există şi speranţa că acest semn al crucii ocroteşte comuna, o fereşte de nenorociri, de incendii devastatoare, de alte necazuri mari”, a completat primarul Curic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cruci de gheaţă, confecţionate de pompierii civili din Bosanci.
 Vizualizări articol: 1158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Cruci de gheaţă, confecţionate de pompierii civili din Bosanci5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei