Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pusă la zid

Noua lege a educaţiei, dezbătută la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După greva japoneză desfăşurată acum două săptămâni în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, studenţii suceveni au readus în discuţie noua lege a educaţiei printr-o dezbatere care a avut loc în Amfiteatrul „Dimitrie Leonida” şi la care au fost prezenţi prof. univ dr.Adrian Graur, rectorul universităţii, şi Corneliu Munteanu, directorul Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei.

Dezbaterea pe marginea proiectului legii educaţiei face parte din campania „E rândul tău să faci legea educaţiei”, desfăşurată simultan în 42 de oraşe şi coordonată la nivel local de Asociaţia Studenţească a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIRESC).

Deşi au primit invitaţie la dezbatere toţi directorii liceelor din municipiul Suceava şi Consiliul Judeţean al Elevilor Suceava, nici un reprezentant al instituţiilor de învăţământ preuniversitar n-a fost prezent la dezbatere. În lipsa lor, studenţii au discutat şi aspectele „spinoase” ale noului proiect de lege a educaţiei care vizează elevii şi profesorii preuniversitari, în special trecerea clasei pregătitoare de la grădiniţă la ciclul primar şi mutarea clasei a IX-a la învăţământul gimnazial.

 

Noua lege ameninţă şi Universitatea „Ştefan cel Mare”

„Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, era nevoie de mai multe schimbări în sistemul educaţional românesc, inclusiv concentrarea universităţilor. În România, la momentul actual, avem 125 de universităţii, în timp ce Olanda are doar 15”, a declarat Corneliu Munteanu, directorul Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei.

Conform proiectului de lege a educaţiei, universităţile mici, aflate la mai puţin de 150 de kilometri de centrele universitare mai mari, vor fi desfiinţate. Astfel, Universitatea „Ştefan cel Mare” ar putea fi absorbită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în situaţia aceasta aflându-se şi alte universităţi mici, precum cea din Bacău, Galaţi, Târgovişte, Oradea şi Târgu Jiu.

„Datoria noastră e să aducem performanţă, Universitatea Suceava a dovedit până acum că a realizat multe, ar trebui să avem înţelepciunea să menţinem ceea ce-am creat până acum”, a menţionat Adrian Graur, care a adăugat, râzând, că „şi chiar dacă ar fi să ne unim, ar fi mai logic din punct de vedere geografic să ne unim cu Universitatea din Cernăuţi decât cu cea din Iaşi”.

 

Modalitatea de alegere a rectorului îi nemulţumeşte pe studenţi

Noua lege prevede desemnarea rectorilor de către ministru pe baza unui concurs la care pot participa personalităţi academice sau ştiinţifice din ţară sau din străinătate, în loc de alegerea rectorului de către Senatul universităţii, aşa cum se procedează în prezent. Comisia care va face selecţia candidaţilor va fi formată în proporţie de 50% din membrii universităţii, iar cealaltă jumătate, din reprezentanţi ai lumii academice din afara instituţiei.

Un alt aspect care i-a nemulţumit pe studenţi este dreptul ministrului de a valida sau nu, prin ordin, numirea unui rector, pe care să-l poată revoca oricând, fără ca Senatul universităţii să aibă ceva de spus. „Aceasta prevedere ameninţă statutul apolitic al universităţii”, a spus Florin Cazacu, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

Studenţii s-au arătat nemulţumiţi, de asemenea, de lipsa de reprezentare în conducerea universităţii prevăzută de noua lege, lipsa de mobilitate universitară internă, pierderea reducerii de 50% în timpul vacanţei pe mijloacele de transport local în comun, pierderea autonomiei universitare, nerecunoaşterea educaţiei nonformale ca proces academic.

Amendamentele aduse în cadrul discuţiilor de ieri vor fi dezbătute săptămâna viitoare la Bucureşti.

„După trei zile de dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti din 42 de oraşe, se va face un raport general care va fi înaintat Ministerului Educaţiei. Sperăm ca măcar data aceasta să fim luaţi în seamă”, a declarat Andrei Codrean, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti a Facultăţii de Inginerie şi Ştiinţa Calculatoarelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua lege a educaţiei, dezbătută la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Noua lege a educaţiei, dezbătută la Universitatea „Ştefan cel Mare”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei