Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hossu: Dacă Guvernul dă legi pentru aplicarea măsurilor anunţate se blochează justiţia cu procese

Vineri, 7 Mai 2010 (18:50:18)

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că dacă Guvernul va elabora legi, şi nu ordonanţe de urgenţă pentru aplicarea măsurilor anunţate se vor bloca instanţele judecătoreşti din cauza proceselor şi vor fi pierduţi foarte mulţi bani.

"Tehnic, este foarte dificilă procedura de punere în aplicare a măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu. Acum nu au suport legal şi ar trebui să apară legi speciale, dar acest lucru înseamnă un şir de procese pe structură, care ar duce la blocarea justiţiei, pentru că nu este personal suficient pentru a judeca atâtea procese şi, în plus, se vor pierde foarte mulţi bani", a explicat Hossu.

Aceste măsuri ar trebui să poată fi aplicate doar prin legi, nu prin ordonanţe de urgenţă, care devin operaţionale imediat.

În opinia liderului "Cartel Alfa", este foarte "periculoasă" lipsa de credibilitate a Guvernului, care continuă evaziunea fiscală şi nu are în vedere şi reducerea cheltuielilor materiale.

"Astfel, în 2011, când nu vor mai fi aceiaşi parametri ca în 2010, datoria la bănci va creşte cu 3-5 procente şi această diferenţă nu va putea fi acoperită decât printr-o nouă reducere a fondului de salarii, până când vom ajunge să nu mai avem bugetari", a spus Hossu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu FMI, fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar va fi redus cu 25%, iar până la sfârşitul anului, şefii de instituţii au obligaţia să-şi facă selecţia, să-i aleagă pe cei mai buni şi nu clientela politică, în aşa fel încât în anul 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie.

"Pentru că v-am vorbit de salarii, aş vrea să fac o menţiune: toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei. Deci, salariul minim pe economie care va fi luat în consideraţie este salariul din sectorul privat. Şi dacă prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25%, se ajunge sub 600 de lei, nu va scădea salariul minim sub 600 de lei. Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru cei din economia reală", a menţionat preşedintele.

În ceea ce priveşte pensiile, şeful statului a anunţat că Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual - şi numeric, şi nivel de plată - ar mai trebui încă circa 500 de milioane de euro, care nu există. "Ca atare, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15%", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a anunţat şi reducerea subvenţiilor, precum şi faptul că ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Reducerea salariilor în sistemul bugetar - anunţată de către preşedintele Traian Băsescu - nu va putea fi aplicată prin "soluţii juridice curate", afirmă specialişti în dreptul muncii, care estimează că o astfel de măsură va duce la apariţia unui număr mare de litigii.

Avocatul Magda Volonciu, specialist în dreptul muncii, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că măsura privind reducerea salariilor va fi dificil de aplicat din cauza faptului că în Legea 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului bugetar sunt stabiliţi nişte coeficienţi de care trebuie să se ţină cont.

"Cum să reduci un salariu al unui funcţionar public care are o numire? În ce bază? Foarte mulţi care sunt deja la nivel minim, lor ce le mai iei? Nu pot vedea o soluţie juridică curată, decât o decizie impusă"", a precizat avocatul.

În opinia avocatei Magda Volonciu, reducerea fondului de salarii se va face mai degrabă prin reducerea numărului de salariaţi, decât prin micşorarea salariilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hossu: Dacă Guvernul dă legi pentru aplicarea măsurilor anunţate se blochează justiţia cu procese.
 Vizualizări articol: 991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hossu: Dacă Guvernul dă legi pentru aplicarea măsurilor anunţate se blochează justiţia cu procese0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei