Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Tovarăşul miliţian şi percheziţia ilegală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şefii Poliţiei sucevene se încăpăţânează să-l ţină în braţe pe tovarăşul poliţist Dănuţ Gherasim, un miliţian adevărat după unii. Tovarăşul Gherasim l-a percheziţionat zilele trecute pe un tânăr care îşi uitase permisul acasă şi care fusese oprit în trafic deoarece a călcat linia continuă. Tânărul a prezentat actele maşinii, dar nu avea permisul, deoarece, după cum a spus, l-a uitat în maşina cu care circulă de obicei. Explicaţia nu mi se pare trasă de păr. Tovarăşul Gherasim s-a simţit, însă, tras în piept, aşa că nu a răbdat ruşinea şi s-a apucat să scotocească prin maşină. Înainte de asta, l-a pus pe tânăr cu mâinile pe maşina de poliţie şi l-a percheziţionat.

Am solicitat Poliţiei să ne spună, concret, care este prevederea legală în baza căreia a fost percheziţionat tânărul. Ni s-a spus că respectivul a coborât din maşină şi în acel moment a devenit suspect.

Cu riscul de a vă plictisi, am să spun şi ce prevede legea. OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (cu completările şi modificările aferente) spune, la art. 183, următoarele: „Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al poliţistului rutier sau, după caz, al poliţistului de frontieră este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului”. Acelaşi act normativ precizează, la articolul 35, că „În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia, atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală”. Iar Legea 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, prevede, la Capitolul V, că poliţistul are dreptul „să efectueze, cu respectarea dispoziţiilor legale, controale ale persoanelor şi bagajelor, precum şi ale vehiculelor aflate în circulaţie, atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste”.

Deci, şefii miliţianului spun că a procedat legal, deoarece în momentul în care tânărul a coborât din maşină (contrar prevederilor legale) a devenit suspect. Aici, însă, trebuie să facem nişte analize mai profunde.

În primul rând, tânărul susţine că a fost tras de mână de poliţist, acesta forţându-l astfel să coboare din maşină. În această situaţie, putem spune, eventual, că tovarăşul Gherasim a creat un suspect.

Este foarte posibil ca tânărul să mintă şi să fi coborât din maşină pentru a-şi da importanţă. Dacă tovarăşul miliţian Gherasim respecta prevederile legale i-ar fi cerut, imperativ, să se urce în maşină. Nu am văzut, pe filmul în care este prezentată povestea, nici o referire a miliţianului Gherasim la faptul că tânărul a coborât din maşină. Îi spune să pună mâinile pe maşină „pentru că aşa vă cere Poliţia” şi pentru că „vreau să vă fac un control corporal”. Nu a făcut nici o referire la faptul că tânărul ar fi suspect, ar fi devenit suspect, doar pentru că ar fi coborât din maşină fără a i se da voie. Ceva mai încolo, după vreo câteva minute, celălalt poliţist din maşină, care era în patrulă cu tovarăşul Gherasim, îi spune tânărului, pe un ton civilizat, „vă rog să aşteptaţi regulamentar în maşină”.

Să spunem, totuşi, că flerul de mare detectiv al miliţianului Gherasim l-a făcut pe acesta să intuiască faptul că, aşa cum spune legea, „există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste”. Şi atunci, de ce nu a controlat amănunţit maşina, de ce s-a uitat doar în torpedo? E clar, îl interesa doar permisul pe care tânărul spunea că nu îl are la el.

Nu vreau să iau apărarea unor tineri cam teribilişti, care se iau în gură cu poliţiştii. Am scris şi noi, în mai multe rânduri, că tineri care lucrează afară, atunci când se întorc în ţară, îşi „uită” permisul acasă, pentru a nu le fi luat de poliţişti în cazul în care încalcă legea. E frustrant pentru poliţişti şi pentru orice om de bună-credinţă. Dar asta nu dă dreptul unui poliţist să nesocotească prevederile legale.

Tovarăşul miliţian Gherasim nu este la prima ieşire de acest gen. A mai băgat nişte liceeni în dubă şi i-a dus la sediu doar pentru că, în pauză fiind, după ceva de mâncare, au trecut strada printr-un loc nepermis şi nu aveau actele la ei. Din punct de vedere legal, tovarăşul Gherasim a acţionat corect în acest caz. Doar că ne putem aştepta ca mâine să bage în dubă nişte copii de clasa a doua, care au trecut prin loc nepermis şi nu au certificatul de naştere la ei.

Poveştile astea cu tânărul (al cărui limbaj faţă de poliţişti este de condamnat) devenit suspect pentru că a coborât din maşină sunt din filmele cu proşti. La începutul acestui an, m-a oprit un poliţist, pentru că depăşisem cu 14 km viteza legală în localitate. A vorbit civilizat, regulamentar. Cât a întocmit procesul verbal, am coborât din maşină, să fumez o ţigară. La fel au făcut şi ceilalţi şoferi care călcaseră prea tare pe acceleraţie. Culmea este că nici unul dintre noi nu a fost considerat suspect, nu a fost pus cu mâinile pe capotă şi percheziţionat. Iar exemple de acest gen cred că aveţi şi dvs. destule.

Concluzia mea este că acest tovarăş miliţian Gherasim face notă discordantă cu ceilalţi poliţişti suceveni. Sau, cel puţin cu cei mai mulţi dintre aceştia. Legea este, din păcate, interpretabilă. Partea proastă este că unii o interpretează ca nişte poliţişti moderni, iar alţii ca nişte miliţieni făcuţi la apelul de seară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tovarăşul miliţian şi percheziţia ilegală.
 Vizualizări articol: 2313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 15 voturi
Tovarăşul miliţian şi percheziţia ilegală3.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Militieni de sus pana jos trimis de
( 7 mai 2010, 17:53:21
Problema e ca cei din conducere sunt tot militieni si capacitatea lor de gandire este extrem de limitata.
2.   EPOCA DE AUR (KKT) trimis de
( 8 mai 2010, 09:16:04
PACAT CA AM RAMAS TOT IN EPOCA E "AUR"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei