Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii agricoli cer preşedintelui o întâlnire pentru a găsi soluţii la criza din agricultură

Vineri, 7 Mai 2010 (18:03:29)

Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) cer preşedintelui Traian Băsescu, într-o scrisoare deschisă, să stabilească o întâlnire pentru a găsi împreună soluţii la criza din agricultură, precizând că fermierii români au cele mai mici subvenţii din UE.

LAPAR precizează că agricultorii din România plătesc cea mai scumpă motorină din UE, nu au acces la apă pentru irigat, în ultimi zece ani au trecut prin trei ani de secetă excesivă, corelată şi cu o secetă pedologică în anii 2002, 2003 şi 2007, primesc subvenţiile cu mari întârzieri, ceea ce a făcut ca aceştia să dezvolte o agricultură subfinanţată.

Agricultorilor din Romania li s-a interzis cultivarea plantelor modificate genetic prin "nesfârşite reglementări", deşi consumul în UE este permis, iar din afara UE s-au făcut importuri masive, susţin membrii LAPAR.

"Atitudinea ostila faţă de inovaţiile în domeniul biotehnologiilor agricole, care constituie un mecanism important pentru creşterea economică durabilă, pentru ameliorarea securităţii alimentare, a sănătăţii oamenilor, a mediului înconjurator şi un factor de prosperitate socială, va transforma România într-o imensă pârloagă", se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu.

Reprezentanţii LAPAR precizează că toţi agricultorii "din producţia vegetală a României" sunt de acord cu afirmaţiile preşedintelui privind combaterea evaziuni fiscale, prin aceasta încurajând "agricultorii oneşti care muncesc pământul acestei ţări".

"Noi am propus de nenumărate ori ca terenurile nelucrate să fie impozitate suplimentar, deoarece acestea primesc de multe ori subvenţii în mod nejustificat, fiind sursa multor focare de dăunatori şi seminţe de buruieni, ceea ce afectează în mod direct solele vecine. Fermierii din România trebuie să ajungă competitivi pe piaţa europeană a produselor agricole, să asigure hrana pentru întreaga populaţie a României, aceasta putându-se realiza cu condiţia existenţei unei politici agricole coerente şi corecte", scriu reprezentanţii LAPAR.

Aceştia speră ca preşedintele, împreună cu Guvernul, să ia în considerare cele semnalate de ei, astfel încât să găsească împreună soluţiile la problemele grave cu care se confruntă agricultorii şi agricultura din România, în aşa fel încât această ramură a economiei naţionale "să devină într-adevăr un motor de creştere economică".

Preşedintele Băsescu a vorbit, joi seară, despre "evaziunea" din agricultură, criticând faptul că, în ultimii zece ani, statul a acordat subvenţii agricole "de 30 de miliarde" şi a avut încasări de "400 de milioane", dar şi faptul că se acordă subvenţii pentru terenurile nelucrate.

"Vor mai fi şi multe alte măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul, cum ar fi (...) unele analize cu privire la impozite", a spus Băsescu, arătând, ca exemplu, că statul plăteşte o subvenţie de 135 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol, iar impozitul plătit de proprietar pentru suprafaţă este de 35 de lei.

"Dacă vă aduceţi aminte, cifra acreditată anul trecut ca fiind suprafaţa lucrată a fost de circa 30 la sută din totalul suprafeţei agricole. Şi anul trecut, ca şi anul acesta, deţinătorii de terenuri primesc subvenţii şi pentru suprafeţele de teren nelucrate. Şi nu este o subvenţie mică. Este vorba despre circa 130 euro pe hectar, iar impozitul pe hectar este de 35 de lei. Sigur că-mi convine să nu lucrez terenul şi să primesc subvenţia la hectar de la UE", a spus Băsescu.

În acest context, el a criticat "evaziunea" din agricultură, spunând că, în ultimii zece ani, statul "a dat subvenţii de 30 de miliarde şi a avut încasări de 400 de milioane".

Băsescu a mai spus că doreşte astfel să le atragă atenţia reprezentanţilor agriculturii, "care se plimbă în fiecare zi la televizor şi se plâng de lipsa subvenţiilor".

"Acest lucru nu mai poate continua. Nu ne putem face că nu vedem realităţi care s-au construit din motive politice", a spus Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii agricoli cer preşedintelui o întâlnire pentru a găsi soluţii la criza din agricultură.
 Vizualizări articol: 900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Producătorii agricoli cer preşedintelui o întâlnire pentru a găsi soluţii la criza din agricultură1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei