Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 mai 2010 - Anul XV, nr. 105 (4396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Miracolul mârlănesc al primăverii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este miraculoasă împrimăvărarea ţării, dacă luăm la socoteală zburdălniciile clorofilei, facturile mult subţiate la întreţinere şi mai cu seamă vârful nasului, fericit – cum sublinia prietenul nostru George Topârceanu - că nu ne mai îngheaţă decât accidental. Dacă suntem însă meticuloşi şi întoarcem primăvara şi vara şi pe cealaltă parte, constatăm că şi dezavantajele lor sunt importante calitativ şi cantitativ, mai ales pentru locuitorii marilor oraşe, care nu intră decât ocazional şi prin intermediul operelor de artă în contact cu zburdălniciile copilăreşti ale clorofilei.

În primul rând, primăvara şi vara la oraş te împiedici la tot pasul de „agricultura edilitară”, cum numea Geo Bogza toată activitatea frenetică de scormonire a asfaltului, de săpare a tranşeelor stradale şi de îngropare a conductelor şi a firelor cu destinaţii tenebroase. Mergi încotro te îndreaptă interesele, dar trebuie să-ţi calculezi cu foarte multă băgare de seamă paşii încredinţaţi trotuarului, fiindcă la fiecare sută de metri poţi s-o sfârşeşti tragic, într-o groapă ori într-un şanţ, care te aşteaptă cu diametrele căscate sinistru, ca nişte rânjete de călăi.

Ah, primăvară şi tu vară, mulţi neciopliţi stropesc cu bale generozitatea democraţiei voastre! Să mai adăugăm şi mojiciile cetăţeneşti ale pachetelor de ţigări goale, ale peturilor şi ale altor ambalaje aruncate fără remuşcări pe jos, deşi coşul de gunoi e colea, la doar trei metri distanţă? Să amintim apoi, cu o neplăcută strângere stomacală, şi de stropii indigeşti de salivă, scuipaţi neruşinat pe trotuar, de îţi vine să intri în greva foamei şi a mersului pe jos, dacă eşti o fiinţă mai senzitivă?Să mai punem la socoteală şi alergătorii pe role şi pe biciclete, care, neavând educaţie şi spaţii proprii de manifestare, îi bagă în sperieţi şi uneori în spital pe pietonii fără vină? Sau de cerşetorii care te opresc din zece în zece metri, ca să te buzunărească de bani?

Sunt minunate primăvara şi vara, cu toată zestrea lor de dezgheţuri... Din păcate, primăvara şi vara sunt doar două, pe când mârlanii româneşti sunt, vai, atâta de mulţi!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miracolul mârlănesc al primăverii.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Miracolul mârlănesc al primăverii5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei