Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2010 - Anul XV, nr. 33 (4324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În acest an

Începe plata ratelor la creditul pentru Utilităţi şi mediu la standarde europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima rată la împrumutul de 86 de milioane de euro luat de Consiliul Judeţean Suceava pentru proiectul Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene trebuie plătită în acest an, în luna octombrie. Suma pe care localităţile implicate în proiect trebuie să o achite este de 9,05 milioane de lei. La asta se adaugă dobânzile, divizate în două tranşe. Prima tranşă, aferentă semestrului doi 2009, a fost plătită de cele 60 de localităţi şi de Consiliul Judeţean în data de 14 ianuarie şi s-a ridicat la 9,013 milioane de lei. Cel mai mult, peste 1,5 milioane de lei fiecare, au plătit dobânzi municipiile Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Tot peste 1 milion de lei a avut de dat şi Gura Humorului. Dobânda la credit aferentă semestrului întâi din 2010 este de 10,261 milioane de lei, cu scadenţa în luna iulie. Oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Rădăuţi şi Siret au plătit din veniturile proprii, iar pentru celelalte localităţi dobânda a fost achitată din dobânda aferentă celor 15 milioane de euro aflaţi în contul deschis de Consiliul Judeţean Suceava.
 


CJ are de dat înapoi doar 50.000 de euro

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu a declarat că, în comparaţie cu anul trecut, sumele au scăzut cu 30-40 la sută datorită modificărilor EURIBOR.
Până la începutul anului trecut, dobânzile au fost achitate din dobânda la depozitele făcute din credit, din diferenţa de curs valutar şi EURIBOR, însă de la 1 ianuarie 2009 povara creditului a trecut pe primăriile implicate în proiect. Suma totală pe care aceste administraţii locale trebuie să o plătească dobândă pentru un an se ridică la 6,2 milioane de euro. Din luna octombrie a anului trecut, se adaugă şi rata de rambursare a creditului, de 4,3 milioane de euro, ceea ce ridică efortul financiar la 10,5 milioane de euro pe an. Comunităţile locale plătesc proporţional, în funcţie de suma alocată din credit. Cel mai puţin are CJ Suceava, 50.000 de euro, iar cel mai mult municipiul Rădăuţi, 14,376 milioane de euro. Câmpulung are 13,4 milioane euro, Gura Humorului 10,9 milioane euro, Vatra Dornei 10,4 milioane de euro, Siret 2,2 milioane euro şi Suceava 10,8 milioane euro.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectul Utilităţi şi mediu, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%. Conform studiului care a stat la baza proiectului, rambursarea creditului ar trebui să se facă din operare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Începe plata ratelor la creditul pentru Utilităţi şi mediu la standarde europene.
 Vizualizări articol: 649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Începe plata ratelor la creditul pentru Utilităţi şi mediu la standarde europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Euribor trimis de
(10 feb 2010, 16:41:52
Daca la creditele pentru U si M sau redus dobanzile cu 30-40%, de ce nu sau redus cu aceleasi procente si dobanzile catre populatie? Pacat ca sunt locuite aceste meleaguri!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei