Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2010 - Anul XV, nr. 33 (4324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oferte

24 de firme româneşti şi străine concurează pentru a construi groapa de gunoi din Moara

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava a primit nouă oferte la licitaţia pe care a organizat-o în vederea construirii gropii de gunoi ecologice din comuna Moara. Vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu a precizat că, în total, 24 de firme de construcţii româneşti şi străine s-au asociat pentru a depune cele nouă oferte. El a precizat că patru asocieri s-au făcut între firme din România şi Austria, două cu firme din Germania, una cu o firmă din Finlanda şi două asocieri în care au intrat doar firme de construcţii româneşti. Cadariu a explicat că preţul iniţial scos la licitaţie a fost de 26,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA. „Din punct de vedere al volumului, documentaţiile depuse sunt foarte mari, peste jumătate de metru cub de documentaţie din partea fiecărui ofertant. Şi având în vedere că documentaţia este foarte amplă, perioada de analiză va fi probabil la maximumul permis de lege, adică 20 de zile”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Daniel Cadariu a arătat că investiţia în construcţia primei celule, dintre cele trei câte va avea groapa de gunoi din comuna Moara, va fi începută din fondurile Consiliului Judeţean Suceava. El a arătat că firma care asigură consultanţa în proiectul de gestionare a deşeurilor din judeţul Suceava ar putea să depună la începutul lunii aprilie a.c., la Uniunea Europeană, întreaga aplicaţie pentru obţinerea finanţării europene.
„Proiectul depus la Uniunea Europeană va trebui verificat şi aprobat, după care se va încheia contractul de finanţare. Acest lucru s-ar putea să se întâmple în jurul lunii iunie 2010. Asta înseamnă că imediat după semnarea contractului, continuarea lucrărilor la groapa de gunoi din Moara se va face pe fonduri europene, urmând a se deconta de către Consiliul Judeţean acele sume eligibile care au fost cheltuite până la acea dată”, a arătat Daniel Cadariu.

 

Lucrările de construcţie ar putea să înceapă în luna martie 2010

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai spus că lucrările de construcţie la groapa ecologică din Moara ar putea să înceapă în cursul lunii martie 2010. Cadariu a precizat că în condiţiile în care în toate cele nouă oferte depuse la licitaţie termenul de execuţie a lucrărilor de construcţie este de şase luni, prima celulă a gropii de gunoi din Moara ar putea fi finalizată în perioada septembrie – octombrie 2010. „Asta înseamnă că începând cu data de 16 iulie a.c. şi până la finalizarea lucrărilor la groapa din Moara rămânem cu o perioadă destul de mare în care cel puţin cele 23 de localităţi care acum depozitează deşeurile la Fălticeni vor avea o problemă. Asta în condiţiile în care groapa din Fălticeni trebuie închisă pe 16 iulie a.c. Din acest motiv, am trimis o adresă comună tuturor celor 23 de primării în care le-am adus la cunoştinţă această situaţie, cu rugămintea de a găsi soluţii alternative pentru depozitarea deşeurilor”, a declarat Cadariu. El a adăugat că deşeurile din municipiul Suceava ar putea fi transportate la groapa de gunoi din Botoşani, iar cele din Fălticeni la Târgu Neamţ. În acelaşi timp, el a mai spus că o parte dintre cele 23 de primării a semnat deja contracte cu firmele de salubrizare care operează în judeţul Neamţ, iar o altă parte a localităţilor ar putea depozita deşeurile la gropile de gunoi din Gura Humorului sau Câmpulung Moldovenesc.
Nu în ultimul rând, Daniel Cadariu a subliniat că pentru realizarea proiectului de gestionare a deşeurilor din judeţul Suceava, toate cele 114 primării sucevene vor trebui să asigure o parte din finanţarea investiţiilor, respectiv 2,8 euro/locuitor pe an, pe toată perioada de implementare a proiectului, şi aproape 5 euro/locuitor, care reprezintă Taxa pe Valoarea Adăugată. Suma alocată pentru TVA ar urma să fie recuperată de primării după ce statul va returna această taxă.
Proiectul privind managementul integrat al deşeurilor în judeţul Suceava are o valoare de aproximativ 52 milioane euro şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu. Proiectul mai presupune şi construcţia unei gropi ecologice în comuna Pojorâta, în zona pasului Mestecăniş, a şapte staţii de transformare, a 5.000 de puncte de colectare, la care se adaugă şi asigurarea infrastructurii de achiziţionare şi transport al deşeurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 24 de firme româneşti şi străine concurează pentru a construi groapa de gunoi din Moara.
 Vizualizări articol: 1181 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
24 de firme româneşti şi străine concurează pentru a construi groapa de gunoi din Moara0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei