Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2010 - Anul XV, nr. 33 (4324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Previziuni

Clase liceale cu câte doi sau trei elevi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sondaj efectuat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională evidenţiază faptul că unele clase liceale riscă să dispară, din lipsă de elevi.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 5.667 de elevi de clasa a opta din judeţ, aceştia fiind întrebaţi despre liceul şi profilul pe care intenţionează să-l urmeze începând cu anul şcolar viitor. Dintre miile de elevi care au participat la sondaj, doar 325 au răspuns că sunt încă nehotărâţi în ceea ce priveşte alegerea liceului la care vor să studieze.
„Sunt licee în pericol să nu-şi poată realiza planul de şcolarizare. Sunt clase de liceu unde avem opţiunile a câte trei, patru candidaţi. Nu putem înfiinţa clase cu mai puţin de zece elevi”, a precizat inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete.

 

Număr mic de elevi, buget mic

Acesta a mai spus că lipsa de elevi atrage o altă problemă, cea a salarizării personalului din şcolile respective. „Intervine şi problema salarizării profesorilor. Dacă numărul de elevi mediu pe şcoală e prea mic, bugetul pentru cheltuieli de personal nu poate să se ridice la nivelul cerinţelor salariale ale profesorilor”, a mai declarat Petru Carcalete. Potrivit rezultatelor sondajului, liceele cu profil tehnic sunt cele mai ameninţate unităţi de învăţământ din judeţ de dispariţia unor clase, din lipsă de elevi.
Inspectoratul Şcolar Suceava a întocmit şi a transmis Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar viitor, pentru toate nivelurile de învăţământ. Astfel, la învăţământul preşcolar, în anul 2010-2011, din totalul de 26.460 de copii, cuprinderea în grădiniţe este estimată de IŞJ la 95,25%.
În anul şcolar viitor, numărul de clase şi de elevi la învăţământul primar şi gimnazial este în scădere faţă de anul curent cu 55 de clase la învăţământul primar şi cu trei clase la cel gimnazial.
Pentru că în anul şcolar 2010-2011 nu vor mai exista clase a IX-a de arte şi meserii, IŞJ a propus transformarea unităţilor şcolare respective în şcoli cu clasele I-VIII. Este vorba despre 27 de şcoli de arte şi meserii din judeţ. Două dintre acestea devin grupuri şcolare, trei vor continua să funcţioneze deoarece au clase cu an de completare pentru liceu, iar restul vor deveni şcoli generale.

 

277 de clase de liceu în anul şcolar viitor

La învăţământul liceal, la clasa a IX-a, cursuri de zi, s-au prevăzut 277 de clase, cu un număr total de 8.310 elevi.
Şeful IŞJ, Petru Carcalete, a spus că „în realizarea proiectului planului de şcolarizare la învăţământul liceal, filieră tehnologică, s-a ţinut cont de cererea pe piaţa de muncă, de baza materială a şcolilor, de existenţa cadrelor didactice calificate, de numărul de absolvenţi de clasa a opta, ai şcolilor de arte şi meserii sau ai anului de completare şi de contextul socio-economic al judeţului”.
Proiectul a fost transmis pentru aprobare Ministerului Educaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clase liceale cu câte doi sau trei elevi.
 Vizualizări articol: 2198 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Clase liceale cu câte doi sau trei elevi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BRAVO!! trimis de
(10 feb 2010, 11:31:59
bani aruncati!!

pentru ce? un sondaj printre elevi de clasa a 8, care cu 4 luni inainte de a finaliza studiile gimnaziale, 300 din ei nu stiu unde vor sa opteze...

fiti seriosi, mai bine dadeau banii aceia la profesori ..... ca oricum de cand primesc salariile pe card le primesc cu intarziere, si multe sporuri au disparut .....

bv ministerul educatiei, mai fa sondaje, intreaba ce prefera copii sa manance la scoala ca ai dat o lege anul trecut fara snack-suri si etc, vezi daca a avut efect asupra copiilor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei