Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani din vechituri

Rablele de pe străzile Sucevei, o afacere de mii de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În maxim două săptămâni, rablele care stau de luni sau chiar de ani de zile înţepenite în parcările de lângă blocuri, ori pe trotuare, spre nemulţumirea celor care caută minute în şir un loc de parcare, vor deveni foarte căutate, în special de cei care vor să îşi cumpere maşină nouă.
Anul acesta, în programul „Rabla”, de reînnoire a parcului auto la nivel naţional, care va începe în perioada 5 – 15 februarie, sunt acceptate chiar şi câte trei maşini vechi, de la o singură persoană, pentru fiecare din ele fiindu-i oferit un bon valoric de 3.800 de lei, adică aproape 1.000 de euro.
Astfel, în funcţie de modelul de maşină nouă aleasă şi de dotările acesteia, un sucevean care se va prezenta la un dealer auto cu trei bonuri valorice (vouchere), în valoare totală de 11.400 de lei, obţinute după predarea autoturismelor vechi la unităţile de dezmembrare auto participante la programul “Rabla”, poate plăti doar două treimi din valoarea autoturismului nou, sau chiar şi mai puţin (în cazul unei Dacii Logan sau Sandero).

 

Zeci de bonuri valorice de 3.800 de lei, scoase la vânzare

În vreme ce unii, dornici să îşi cumpere maşină nouă, folosindu-se de această oportunitate, caută persoane de la care să cumpere actele maşinilor mai vechi de 10 ani, care se pot încadra în acest program, mulţi proprietari de rable caută să scape de ele, contra unui preţ decent, fără a fi nevoiţi să cumpere maşină nouă, pentru care nu au suficienţi bani sau nu le trebuie.
În aceste condiţii, în Suceava a apărut deja un fel de bursă de tranzacţionare a voucherelor oferite prin programul „Rabla 2010”, unii căutându-şi clienţi prin anunţurile din ziare, iar alţii adresându-se direct dealerilor auto şi firmelor de dezmembrare auto agreate în acest program naţional.
“Există deja un fel de piaţă liberă a acestor bonuri valorice, în care, în funcţie de proprietar, se cer preţuri cuprinse între 5 şi 15 milioane (lei vechi – n.r.) pentru un astfel de bon valoric. În ultima vreme au venit la noi chiar mulţi oameni dornici să îşi vândă rabla prin acest program şi să obţină o cotă parte din valoarea voucherului de 3.800 de lei. Unii au venit doar să întrebe, alţii au lăsat numere de telefon, în caz de sunt oameni interesaţi să negocieze cu ei un preţ. Unii erau mulţumiţi să obţină şi 500 de lei pe maşina lor, pentru că oricum nu o mai folosesc şi mai mult plătesc taxe la ea şi îi încurcă”, a spus Traian Muha, patronul firmei Muha Dezmembrări, una dintre firmele autorizate să primească rable în cadrul acestui program de reînnoire a parcului auto.
“Am o asemenea rablă la ţară, nu am ce face cu ea şi nici maşină nouă nu îmi trebuie, am deja una. Vreau să vând actele maşinii şi maşina unei persoane care vrea să obţină acel voucher de 3.800 de lei. Cred că sunt mulţi în această situaţie, pentru că numai în zona unde stau eu văd zilnic maşini vechi, care nu au mai fost mişcate din vara anului trecut, dar ocupă locurile de parcare”, spune Elena Croitor, care, prin intermediul rubricilor de anunţuri, cere 1.500 de lei negociabil pentru a ceda bonul ei valoric pentru rablă altei persoane interesate să îşi ia maşină nouă.
Practic, cei care cumpără două vouchere pentru programul Rabla, de la alte persoane, ies în câştig cu minim 5.000 de lei, sau chiar 6.600 de lei, dacă găsesc persoane care să le dea lor rabla, contra sumei de 500 de lei.

 

Să fii proprietarul unei rable, condiţie obligatorie pentru a beneficia de program

Contrar celor tentaţi să creadă că dacă găsesc o rablă pe stradă şi o duc la o unitate de dezmembrare auto participantă în programul “Rabla”, s-au făcut cu aproape 38 de milioane de lei vechi, nu sunt primite decât maşinile înmatriculate, în stare de funcţionare sau cărora nu le lipsesc piesele esenţiale, pentru a putea fi utilizate, iar prezenţa proprietarului la biroul de dezmembrări auto este obligatorie.
“Nu primim orice maşină, luată de pe stradă sau cumpărată, dar fără acte, pentru că pot apărea tot felul de litigii de proprietate. O maşină care a fost radiată nu mai poate fi folosită în programul <Rabla>, iar una mai nouă de 10 ani, indiferent de starea ei, nu poate fi folosită pentru a obţine acel bon valoric. În rest, nu contează marca maşinii, aşa cum nu sunt restricţii nici la alegerea unui nou model de maşină. Dar cel care vrea să cumpere o maşină nouă trebuie să fie proprietar pe cel puţin o rablă din cele pe care le aduce să încaseze subvenţia de la stat”, a explicat patronul firmei de dezmembrări auto.
Astfel, pentru a scăpa de o rablă şi a încasa voucherul de 3.800 de lei, proprietarul acesteia trebuie să se prezinte cu cartea de identitate a maşinii, certificatul de înmatriculare şi buletinul său de identitate, iar în cazul celor care vor să cumpere o maşină nouă, pe lângă actele menţionate, mai are nevoie şi de o notă de acceptare din partea dealer-ului auto, prin care se obligă să cumpere o maşină nouă în locul uneia vechi.

 

40.000 de maşini noi, disponibile prin programul „Rabla 2010”

Programul de înnoire a parcului auto, cunoscut sub numele "Rabla", care va începe peste câteva zile, se va încheia pe 25 noiembrie 2010, desfăşurându-se în două etape, nu în trei, precum anii trecuţi.
Programul „Rabla 2010” va permite achiziţionarea a 40.000 de maşini noi de către persoanele fizice, precum şi a altor 20.000 de autovehicule de către companii.
Programul de stimulare a înnoirii parcului auto din acest an va include maximum trei vouchere pentru persoanele fizice, ceea ce înseamnă o primă de casare de aproximativ 2.700 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rablele de pe străzile Sucevei, o afacere de mii de euro.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 8 voturi
Rablele de pe străzile Sucevei, o afacere de mii de euro4.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Praf in ochii saracului.... trimis de
( 4 feb 2010, 19:57:49
profitabila pe drac

daca-r da aceste bonuri valorice sa poata bietul pensionar sa -si cumpere ceva,

dar asa se vor imbogati snapanii....

ca bietul pensionar de unde sa plateasca rata pt un logan???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei