Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză poliţie

Liceenii, cei mai numeroşi clienţi ai magazinelor de droguri legale din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe instituţii din Suceava au demarat un amplu program de prevenire a consumului de plante etnobotanice şi al altor substanţe cu efect halucinogen, ajuns deja la cote îngrijorătoare şi în judeţul nostru.
Un prim pas a presupus realizarea unui „portret” al consumatorului de astfel de produse, efectuat de poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava.

În urmă cu două zile, câţiva oameni ai legii s-au deplasat la două din „magazinele de vise” din zona centrală a Sucevei. Nu au mers în control, ci pentru a afla de la cei care se ocupă de această afacere cine le sunt clienţii. Ceea ce au aflat nu reprezintă o surpriză, însă este încă o confirmare a realităţii îngrijorătoare.
„Ni s-a spus că, în majoritate, pragul magazinelor este călcat de tineri liceeni. Am mai aflat că şi persoane mature, de peste 25 de ani, consumă astfel de produse, însă de obicei trimit la magazine <săgeţi>, consumatori din rândul celor mai tineri”, a explicat inspectorul de poliţie Ileana Iacob, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Inspectorul a remarcat atitudinea deschisă a celor care vindeau în aceste magazine, ei permiţându-le poliţiştilor inclusiv să fotografieze produsele din rafturi.
Oamenii legii s-au interesat şi despre categoriile de produse cele mai vândute. Pliculeţul de „Special Gold”, praful cunoscut drept „sarea de baie”, un produs ce se trage pe nas precum heroina, a rămas de departe preferat, în ciuda numeroaselor avertizări privind efectele sale distructive.

 

Poliţişti în şcoli pentru a discuta cu elevii

„Vizita” poliţiştilor la coffe-shopuri a reprezentat prima etapă din cadrul programului de prevenire a consumului de droguri legale (în care, pe lângă poliţie, mai sunt implicate Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog al DSP Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi), următorii paşi urmând a se face în scurt timp.
„Concret, ne propunem o informare corectă a tinerilor privind efectele consumului de substanţe cu efect halucinogen. Chiar zilele acestea realizăm un film educativ - preventiv de promovare a acestor riscuri şi efecte. Vom merge apoi în şcoli, dar şi în alte medii unde se găsesc tineri şi vom încerca să-i convingem să nu încerce astfel de produse”, a detaliat Ileana Iacob cum se va desfăşura această campanie.

 

Tineri cu vieţi distruse din cauza „sării de baie”

Pericolul reprezentat de consumul acestor substanţe halucinogene a crescut foarte mult în ultima perioadă, mai ales după ce, în toamna anului trecut, consumul de „sare de baie” s-a răspândit la scară largă. După cum am semnalat în mai multe rânduri şi în cotidianul nostru, relatând mărturisirile unor tineri care frecventează lumea consumatorilor, praful ce se trage pe nas creează o puternică dependenţă. Tinerii au povestit că după ingerarea prafului urmează cel mult o oră de euforie şi de energie, iar apoi vine dezastrul.
„După ce efectul dispare eşti ca o legumă, te simţi rău, ai pulsul mărit, ţi se zbate inima în piept, aşa că ai două variante. Ori mai tragi o linie ca să te poţi distra mai departe, ori te duci acasă, să încerci să te culci. Problema este că nu poţi dormi, dacă tot iei, poţi să stai fără somn şi patru zile”, este mărturisirea unuia dintre tinerii care au realizat că îşi distrug sănătatea cu aceste prafuri şi au renunţat la ele. Alţii, din păcate, continuă să consume, ajungând la cantităţi imense şi un grad de dependenţă ce îi face să nu mai fie raţionali şi să caute cu disperare bani pentru o nouă doză.
Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava au anunţat zilele trecute că zece tineri consumatori din Suceava le-au cerut ajutorul, după ce starea lor de sănătate s-a deteriorat grav, având inclusiv halucinaţii.
 


Legea privind interzicerea comercializării şi consumului, aşteptată în curând

De aproximativ un an de zile, nenumărate instituţii, inclusiv IPJ Suceava, au făcut interpelări privind schimbarea cadrului legislativ, care momentan nu interzice comercializarea substanţelor cu efect halucinogen. Proiectul de lege privind reglementarea comercializării şi consumului de astfel de plante şi substanţe ar urma să ajungă în Parlamentul României, spre promulgare, în această lună.
Dacă aceste substanţe vor fi interzise, poliţiştii vor putea interveni în forţă pentru a combate eficient fenomenul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liceenii, cei mai numeroşi clienţi ai magazinelor de droguri legale din Suceava.
 Vizualizări articol: 806 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Liceenii, cei mai numeroşi clienţi ai magazinelor de droguri legale din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Activitate... trimis de
( 4 feb 2010, 19:53:47
si daca interzic aceste substante nu se consuma,dupa????

dar domniile lor vor avea activitate...

de ce sa duca munca de lamurire,asa cum spune sloganul "politia in slujba comunitatii"

mai bine sa faca dosare ,sa vare acesti tineri in puscarii[detinere si consum ilegal]

decat puscarie mai bine dezintoxicare in spitale,centre de recuperare si in primul rand o ampla informatizare....

dar pesemne ei se calauzesc dupa sloganul "romanul trebuie indrumat cu bata[pulanul]".in toate tarile civilizate exista aceste magazine,bordeluri....

dar la noi predomina mentalitatea epocii de trista amintire si saracia

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei