Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controverse

Terenurile Termica, mărul discordiei din Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai importante decizii ale Consiliului Local Suceava, prin care sunt şterse datorii de sute de miliarde de lei vechi, a fost luată ieri, dar nu fără a stârni temerile unora dintre consilieri, orgoliile altora, precum şi manevre de culise.

 

800 de miliarde de lei vechi, miza transferului de terenuri

Miza hotărârii privind transferul celor 155 de hectare de teren pe care funcţionează Termica, în proprietatea aceleiaşi societăţi, pornind de la ideea că acele terenuri nu i-au fost transferate niciodată, deci nu fac parte din capitalul social al societăţii, constă nu doar în ştergerea totală sau parţială a unor datorii de aproape 800 de miliarde de lei vechi, ci şi în deblocarea unui credit de 500 de miliarde lei vechi, acordat municipalităţii.
Amploarea tranzacţiei şi implicaţiile ei i-au speriat chiar şi pe consilierii locali membri în AGA la Termica, care trebuiau să îşi dea acordul asupra efectuării acesteia, ei încercând să se eschiveze de la această etapă, fără de care întregul proiect era lovit de nulitate.
“Trebuie să ne asumăm răspunderea solidar şi să facem ceea ce este necesar pentru binele Sucevei şi al municipalităţii. Dacă nu facem acum acest lucru, în iarnă datoriile vor ajunge la 1.000 de miliarde de lei vechi. Nici măcar nu vor mai încăpea în rubricile de contabilitate” a spus Lungu, mai în glumă, mai în serios.

 

Parc industrial pe terenurile Termica

Destinaţia viitoare a acestor terenuri e o problemă pe care a ridicat-o Ovidiu Donţu, care a şi propus un amendament prin care terenurile să nu poată fi folosite decât în două scopuri – termoficare şi realizarea unui parc industrial al Sucevei. Propunerea sa a fost criticată de Vasile Mocanu, consilier local şi şeful Oficiului de Cadastru, care a spus că prin aceste restricţii pot fi pierdute oportunităţi de valorificare mult mai bună a terenurilor. El a propus o clasificare a acestora, în funcţie de necesităţile societăţii de termoficare şi de valoarea lor pentru eventuali investitori, dar, în cele din urmă, a fost adoptată ideea colegului său Ovidiu Donţu, cu 15 voturi pentru, 3 împotrivă şi 5 abţineri.
Culmea e că deşi şi-au impus amendamentul la proiect, consilierii PSD nu au votat proiectul în sine, fapt reflectat atât de numărul de voturi – 16 pentru şi 7 abţineri, cât şi de declaraţiile lor.
“Am rezerve legate de legalitatea transferului, dar dacă tot se face, măcar să dăm cea mai bună utilitate acelor terenuri – crearea unui parc industrial al Sucevei”, a spus Ovidiu Donţu, care a recunoscut că s-a abţinut de la vot.
În acest fel, întreaga responsabilitate pentru transferul terenurilor de la Termica, tot la Termica, în schimbul unor datorii neplătite de ani de zile, a căzut pe umerii consilierilor PD-L, atât PSD cât şi PNL dând voturi neutre, care echivalează cu voturi contra.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terenurile Termica, mărul discordiei din Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 1109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Terenurile Termica, mărul discordiei din Consiliul Local Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rezolvare trimis de
(17 iul 2009, 16:35:57
"Tranzactia",inseamna cu alte cuvinte"nu-ti mai dau 837 mld lei vechi,in schimb va alegeti cu ceva hartii".Dupa ce te-am falimentat,"te ajut" "sa ma scapi" de datoriile pe care le am catre tine".De neinteles.dar cine stie.....
2.   "Inexplicabil" trimis de
(17 iul 2009, 16:43:58
Aceasta "afacere",o poate trece "edilul sef" la capitolul "realizari" pe langa celelalte "realizari ce impreuna insumeaza 80 de procente.Cand isi cumpara Lungu parcarea si terenul de sub cladirea primariei?Stimati cetateni,primarul nostru va poate vinde trotuarele,soselele,parcurile, bani la bugetul local,sa vedeti cum stie sa ii risipeasca "economistul" ce a facut economie politica,nu economie de piata in facultate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei