Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2009 - Anul XIV, nr. 165 (4151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Combustibil „toxic”

Pompele benzinăriilor mici, aspirator de bani negri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cisternele cu motorină contrafăcută şi de calitate îndoielnică, vândută fără plata accizelor către stat, au umplut din nou drumurile judeţului. Dacă firmele mari din domeniul petrolier nu se mai coboară la astfel de matrapazlâcuri, prin câteva benzinării mai mici afacerile cu motorină de contrabandă sunt înfloritoare. Combustibil de proastă calitate, firme fantomă şi taxe neplătite la bugetul de stat, sunt ingredientele care l-au făcut mare, dar l-au şi îngropat pe Severin Tcaciuc, iar schema este utilizată cu succes şi acum.

 

Un control recent al Direcţiei Judeţene Vamale Suceava a scos la iveală o întreagă caracatiţă a afacerilor cu combustibil. Deocamdată, s-a reuşit documentarea lanţului vicios doar pentru o singură benzinărie, dar specialiştii spun că şi alte firme de profil din judeţ operează după aceeaşi schemă care permite fraudarea bugetului de stat.
Neregulile vizează societatea Viodram din Milişăuţi, al cărei administrator nu a putut prezenta documente justificative pentru achiziţionarea unei anumite cantităţi de uleiuri minerale. Inspectorii vamali au mai constatat şi probleme la aprovizionarea cu motorină.
Este vorba de şapte transporturi de motorină, în cantitate de 169.837 de litri, combustibil adus de la SC Distinct Impex SRL Brad - Hunedoara.
„S-a constatat că a fost întrerupt circuitul economic legal, în sumă de 160.881 de lei, iar pentru neplata în termenul legal al accizelor s-au calculat obligaţii fiscale accesorii în sumă de 59.032 de lei. Pentru încălcarea prevederilor legale privind achiziţia cantităţii de ulei mineral, organele de control au sancţionat contravenţional societatea comercială, conform prevederilor O.G. 92/2003, cu amendă în valoare de 100.000 de lei, luându-se şi măsura confiscării sumei de 774.196,36 de lei, rezultată din vânzarea cantităţii de combustibil”, a declarat Carmen Oana Gilea, reprezentantul Compartimentului de Informare Publică, din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.

 

Şoferul firmei fantomă, Ghiţă Bujoreanu, fratele patronului de la Centrul Comercial Zimbru

Dragoş Caciuc, administratorul SC Viodram SRL Milişăuţi, a mărturisit că a rămas şocat când a aflat ce anume i se impută. El a precizat că a fost cumpărător de bună credinţă şi nu a făcut decât să achiziţioneze un produs şi să-l revândă cu un anumit adaos comercial.
Caciuc a dezvăluit şi câteva aspecte extrem de interesante vizavi de această afacere.
Potrivit administratorului SC Viodram SRL Milişăuţi, cele şapte transporturi problemă i-au fost aduse de una şi aceeaşi persoană, Gheorghe Bujoreanu, nimeni altul decât fratele lui Costel Bujoreanu, patronul Centrului Comercial Zimbru, dar şi al firmei Auto Oil 2000 Bosanci, care derulează afaceri cu produse petroliere.
„Eu am făcut afaceri cu firma Auto Oil vreo cinci ani, de unde mă aprovizionam periodic. În martie anul trecut mi s-a spus că nu mi se mai poate aduce motorină de pe Auto Oil, ci de pe o altă firmă. Cum exista o legătură de afaceri mai veche, am fost de acord. Mi s-a părut şi mie ciudat, dar nu am întrebat altceva, mai ales că cisternele cu motorină aparţineau firmei Auto Oil şi erau conduse chiar de Ghiţă Bujoreanu. El îmi aducea marfa, îmi dădea facturile, iar eu viram banii în conturile firmei respective. Eu am fost corect, din punctul meu de vedere Bujoreanu este responsabil, pentru că el mi-a adus marfa”, a declarat Dragoş Caciuc.

 

Din verificări, s-a stabilit că furnizorul este o firmă fantomă

Sumele imputate firmei din Milişăuţi au fost stabilite ca urmare a faptului că furnizorul nu şi-a plătit obligaţiile fiscale către bugetul de stat. Din verificările încrucişate ale instituţiilor statului, s-a ajuns la concluzia că SC Distinct Impex SRL Brad – Hunedoara este o firmă fantomă, folosită ca paravan pentru o serie de afaceri necurate, mai exact pentru emiterea unor facturi care să acopere neregulile.
Ca urmare, nici marfa rulată prin această firmă şi care era supusă accizării nu a mai urmat paşii legali. Aşa se face că sume importante provenite din accize nu au fost virate la bugetul de stat.
Firma hunedoreană nu este singura înfiinţată în acest scop, societăţi similare fiind depistate şi în alte judeţe, Constanţa, Buzău, Maramureş, Prahova, dar şi în Bucureşti.

 

Auto Oil, o firmă care apare în ecuaţie

Surprinzător, în această ecuaţie apare vehiculat tot mai des numele societăţii Auto Oil 2000 Bosanci, condusă de Constantin Bujoreanu, fost partener de afaceri cu Severin Tcaciuc şi actual proprietar al Centrului Comercial Zimbru.
„Eu nu am nici o legătură cu această firmă din Brad. Cât priveşte relaţiile comerciale cu firma Viodram, recunosc că au existat. Noi lucrăm cu rafinăriile de mai multă vreme şi din acest motiv putem lua marfă cu plata la termen, pentru că alte firme mai puţin cunoscute trebuie să achite produsele cu banii jos şi nu întotdeauna se poate. Probabil că şi acesta a fost unul din motivele pentru care firma din Milişăuţi s-a aprovizionat periodic de la noi”, a declarat Costel Bujoreanu.

 

Auto Oil, băgată în procedură de insolvenţă chiar de Bujoreanu

Un alt mare semn de întrebare apare vizavi de aceeaşi societate, SC Auto Oil 2000 SRL Bosanci. În luna mai a acestui an, Tribunalul Suceava a admis cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Curios este că această cerere nu a fost cerută de o altă firmă care avea de încasat bani de la Auto Oil, ci chiar de administratorul Costel Bujoreanu.
Totul pare cel puţin straniu, mai ales că Auto Oil are de încasat peste 90 de miliarde de lei vechi, în timp ce datoriile se ridică la aproximativ 60 de miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte către bănci şi doar 10-12 miliarde de lei vechi către furnizori.
„Pe Auto Oil nu mai fac afaceri deoarece nu vreau să iau combustibil, să-l dau altora şi să nu mi-l plătească. Am şi o hotărâre judecătorească prin care o firmă din Baia Mare trebuie să-mi achite peste 80 de miliarde de lei vechi şi zilele acestea voi introduce la plată cecurile emise”, a fost explicaţia la fel de bizară a lui Costel Bujoreanu.
Cu alte cuvinte, Bujoreanu şi-a băgat firma în procedură de insolvenţă deşi teoretic aceasta nu are nici un fel de problemă şi nici nu a fost strânsă cu uşa de creditori.
Gurile rele spun însă că Bujoreanu ar fi premeditat totul şi ar fi aflat că i se pregăteşte un control încrucişat, similar celui efectuat la Viodram Milişăuţi, care putea scoate la suprafaţă lucruri nedorite. În actualele condiţii însă, orice control al reprezentanţilor Vămii sau Gărzii Financiare nu se mai poate derula.
În plus, o lacună legislativă permite firmelor aflate în procedură de insolvenţă să cumpere şi să vândă carburant fără a mai plăti accize şi taxe.

 

Bujoreanu, condamnat în lotul Severin

Numele lui Costel Bujoreanu apare şi în alte afaceri necurate cu produse petroliere. De notorietate este dosarul penal aflat pe mesele judecătorilor, în care Bujoreanu a primit deja o condamnare de 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Este vorba de acelaşi dosar în care principalul învinuit este fostul său partener de afaceri Severin Tcaciuc, şi care la rândul său a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Condamnarea pronunţată de Judecătoria Miercurea Ciuc nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.
„Eu mi-am plătit datoriile faţă de statul român şi aştept motivarea sentinţei de la Miercurea Ciuc pentru a o putea ataca. Am cerut disjungerea dosarului, dar nu mi s-a aprobat”, a declarat senin Bujoreanu.

 

Bujoreanu aşteaptă să fie chemat la DNA

Costel Bujoreanu este una şi aceeaşi persoană care a făcut afaceri profitabile şi cu instituţiile statului. Celebră rămâne vânzarea sediului din strada Universităţii către Poliţia Municipiului Suceava. În urma acestei tranzacţii, conturile SC Servicii Comerciale SRL Suceava s-au umplut cu 119 miliarde de lei vechi. Aşa se face că în 2006 profitul net al firmei a fost de aproape 38 de miliarde de lei vechi, iar ca termen de comparaţie, anul următor societatea a raportat un venit net de doar 200 de milioane de lei vechi.
„Din punctul meu de vedere această afacere a fost una corectă. Oricum, mă aştept să fiu chemat la DNA. Am să merg şi am să spun tot ce ştiu despre această tranzacţie. Pentru mine recunosc că a fost o afacere bună, dar care s-a datorat doar exploziei preţurilor de pe piaţă”, a declarat Bujoreanu.

 

Afaceri şi cu Parchetul pentru Bujoreanu

Şi Parchetul a fost un client al lui Costel Bujoreanu. Timp de trei ani, actualul sediu al Poliţiei Municipiului Suceava de pe strada Universităţii a fost gazdă pentru instituţiile subordonate Ministerului Public, respectiv Parchetele. Pentru suprafaţa de aproximativ 1.400 mp, Bujoreanu a încasat o chirie de 5 dolari/mp, fără TVA. Un calcul simplu arată că, în 3 ani, în conturile omului de afaceri au intrat peste 250.000 de dolari, fără TVA.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompele benzinăriilor mici, aspirator de bani negri.
 Vizualizări articol: 1895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
Pompele benzinăriilor mici, aspirator de bani negri3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Justitia pe ei trimis de
(17 iul 2009, 13:19:01
nustiu ce sa zic cu mafia asta a petrolului ca mi-am distrus pompa de injectie la tractor si motorul la masina cu carburant de la peco din Arbore . Patron am inteles ca e un pocait care nustiu ce botez face la carburant ca strica motoarele , baga la pompa doar cei in tranzit si care nu stiu ce petrol pune in vanzare . Practic nustiu cine este de vina intrucat au fost niste reclamatii in care sa solicitat sa fie analizat in laborator petrolul insa niciun rezultat . Un alt aspect este ca pune si apa , mai grav ca despre acest lucru povestesc si angajatii cum baga apa cu pompele in tancuri . Trebuie facut ceva la firma asta CAROLI OIL ca nu se poate asa ceva , mai mult ca preturile sunt mai mari decat oriunde .
2.   Mannix... trimis de
(17 iul 2009, 15:01:59
...cheama un sobor de preoti, si ceva vipuri din zona CUBOVINA sa-ti aprinda ceva luminari,of course contra cost ca azi si apa se plateste ca sa nu ti se mai strice motoarele si ce mai ai tu pe linga casa .Spor la treaba.
2.1  RE: Mannix... trimis de
(17 iul 2009, 22:30:34
o sa chem pe altcineva GUARDA DE FINANZA si alte soboruri ....si tare imi este frica de ce o sa se ma gaseasca p'acolo
3.   Nu trimis de
(17 iul 2009, 15:30:42
cind il vad pe bujoreanu in puscarie atunci judecatorii si-au facut treaba pe deplin . pina atunci mucles! se plimba cu geu lui fara greata
3.1  RE: Nu trimis de
(17 iul 2009, 23:25:31
da sa speram cat de curand sa se scufunde si clanu IPAKI pt k fac legea peste tot
4.   Scoala lui Tcaciuc trimis de
(17 iul 2009, 18:42:29
Dupa Severin acestia controleaza mafia carburantului contrafacut.

Dar nu se pomeneste nimic de Socaciu sau Onofrei, via domnul senator, prin firma Dagida. Sau echipele de control nu au tupeu sa verifice si firma aceasta? Nu cred ca ii opreste nimic!!!! Sau domnii din finante ()Oprea) sau garda (Ionut) stiu ei ce stiu!

5.   Tot scoala lui Severin trimis de
(17 iul 2009, 18:45:53
Daca tata carburantului contrafacut si-a atras alaturi generali (prin oferirea unei case sau punerea la dispozitie de masini), fiul si-a permis sa-si faca protectori la ANAF, punand la dispozitie jeepuri BMX.

Domnu Dragan stie.... UIU ...UIU...UIU...UIU!
6.   Ocaua mica trimis de
(17 iul 2009, 18:50:14
Pacat ca doar cei mici patesc cate ceva, situatie in care sint cei care au benzinarii, ca romanii au un proverb: legea este doar pentru boi, iar cateii si dulaii se strecoara prin meadrele concretului.

Pacat ca nu mai este posibil un control fiscal la AUTO oil, dar poate se gasesc urme ale afacerii in alte parti... cine stie cunoaste..
7.   Macar aici va faceti treaba trimis de
(17 iul 2009, 19:11:37
Totusi anunt ca cel ce are peco la Arbore , tot din Bonsanci se trage si e cumatru cu Bujoreanu(alias Ipaki) si cand il vad pe bujoreanu anchetat inseamna ca a cazut muschetarul Sucevei dl procuror Dambu. Si asta nu va fi niciodata.
8.   Un cumparator trimis de
(18 iul 2009, 08:45:04
Am vrut sa i-au carburant, fiind in tranzit, de la benzinaria din Bosanci, parca Mili ghes, iar vanzatorul mi-a spus sa i-au din alta parte daca tin la masina mea.

Ulterior am auzit ca ar fi firma lui Bujorean.
9.   De la finante adunate trimis de
(18 iul 2009, 08:47:26
E posibil ca la firma Dagida sa se fi facut un control de finante la finele lui 2008, la ordinul lui Ropota, dar cu conditia sa nu se constate nimic.O fi oare posibil?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei